Prethodni članak
Sljedeći članak

Ni u vrtiću u Krapinskim Toplicama nema dovoljno mjesta. Načelnica: 'Otvorit ćemo područni vrtić'


Foto: Arhiva/Zagorje.com

Nekoliko roditelja s područja Općine Krapinske Toplice javilo nam se izražavajući negodovanje što njihova djeca, nakon provedenog natječaja i objavljivanja upisne liste, nisu dobila mjesto u tamošnjem Dječjem vrtiću Maslačak, već će se, kažu, morati snalaziti te pokušati upisati djecu u neki od privatnih vrtića ili pak, ako bude mjesta, u nekom javnom vrtiću obližnjih gradova i općina. Ako ni u tome ne uspiju, kažu, ne znaju što će. Pred naše fotoaparate nisu htjeli, jer kako su nam pojasnili, ne vide koristi od toga da se javno ističu, tim više jer su, kažu, svjesni kako s nedostatkom mjesta u vrtićima imaju i mnoge druge općine i gradovi. No ipak, žele da se o tome u medijima i javnosti više i glasnije govori.

Velik broj molbi
Kakva je uistinu situacija ove godine s upisima u toplički vrtić, pitanje je na koje smo najprije odgovor potražili u samom Dječjem vrtiću Maslačak, čija je tročlana Komisija za upis djece sastavila listu prema kojoj, sasvim je sigurno, dio djece neće biti upisan. Predsjednica Komisije, Dubravka Fort, naime, potvrdila nam je informaciju koju smo dobili od roditelja: Ove godine interes za upis djece veći je od kapaciteta kojeg vrtić trenutno ima.

Foto: Arhiva/Zagorje.com

 

- Naš vrtić, a sve prema Državnom pedagoškom standardu, ima ukupno osam skupina, tri jasličke i pet vrtićkih, što je sveukupno 146 djece. Ove godine imali smo na natječaju 19 slobodnih mjesta za upis, a stiglo je čak 67 molbi. Doduše, sedam molbi je bilo s nepotpunom dokumentacijom, stoga smo imali 60 molbi za razmatranje – rekla nam je Fort.

Kako nam je pojasnila, dio molbi je odbijen jer djeca ne ispunjavaju uvjet da će do 01. rujna ove godine navršiti godinu dana, dio je odbijen zbog neispunjavanja nekog drugog uvjeta iz Pravilnika o upisu, pa je tako na koncu, nakon što je upisano 19 djece, koliko je bilo slobodnih mjesta, na listi čekanja ostalo 22 djece s prebivalištem na području Općine Krapinske Toplice.

Bez suglasnosti
Na naš upit, načelnica Općine Krapinske Toplice Gordana Jureković odgovorila nam je kako je dugi niz godina svako dijete s područja Općine Krapinske Toplice redovito dobivalo svoje mjesto u Dječjem vrtiću Maslačak, no, kaže, ove godine interes djece, odnosno, roditelja, daleko je veći nego što je vrtićki kapacitet.

- To je problem s kojim se, nažalost, susreće velika većina općina i gradova, ne samo u Krapinsko – zagorskoj županiji, već i u čitavoj Hrvatskoj. Iskreno, mi smo se unazad dvije godine svojski trudili da se nama to ne dogodi, odnosno, da dogradimo postojeći objekt dječjeg vrtića i da time stvorimo uvjete da se otvore nove vrtićke skupine i poveća kapacitet, no, nažalost, to nam nije bilo dozvoljeno i omogućeno. Kao što znate, naš vrtić, za čiju prvotnu izgradnju Općina još uvijek otplaćuje veliki iznos kredita, izgrađen je na zemljištu koje je u vlasništvu Zagrebačke nadbiskupije. Unatoč našim upornim nastojanjima i zalaganju, u čemu nam je pomagao i naš župnik, na koncu Duhovni stol Zagrebačke nadbiskupije ipak nam nije dao suglasnost za dogradnju vrtića – podsjetila je načelnica Jureković.

Projekt u tijeku
Također nam je rekla da, budući da Općina Krapinske Toplice nema u svom vlasništvu prostor kojeg bi mogla rekonstruirati i preurediti u područni dječji vrtić, kako bi se što prije proširili postojeći kapaciteti, bila je prisiljena tražiti druge opcije.

Foto: Arhiva/Zagorje.com

 

- Nakon konačne odbijenice od Zagrebačke nadbiskupije, zatražili smo od Krapinsko – zagorske županije da nam ustupi na korištenje zgradu bivše Područne škole Mala Erpenja. Županija i Osnovna škola na naš su zahtjev uistinu promptno reagirale te nam izdale sve potrebne suglasnosti i mi smo pripremili svu dokumentaciju i prijavili projektni prijedlog na natječaj za dodjelu bespovratnih europskih sredstava, kojeg je kao nadležno tijelo raspisalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Tome smo se kvalitetno posvetili, dobro smo pripremili projektni prijedlog i za njega nam je na kraju odobreno 344 tisuće eura bespovratnih sredstava. Mi smo odmah nakon toga nastavili s aktivnostima po tom projektu i sada je upravo u tijeku postupak odabira izvođača koji će izraditi projektno - tehničku dokumentaciju i ishoditi građevinsku dozvolu, kako bismo što prije mogli prionuti rekonstrukciji – rekla nam je načelnica Jureković.

Foto: Arhiva/Zagorje.com (Bivša područna škola Mala Erpenja)

 

Suport roditeljima
Dok se taj projekt ne realizira, kaže načelnica, Općini Krapinske Toplice ruke su, nažalost, vezane, no, napominje, roditelji i djeca nisu prepušteni sami sebi.

- To nikako. Nama je briga za predškolsko obrazovanje i naše najmlađe sumještanke i sumještane uvijek prioritet. Osobno sam i sama majka i vrlo dobro znam koliko je bitan suport lokalne zajednice svakoj obitelji s djecom. Stoga je upravo i jedan od mojih prvih poteza, kad sam prije tri godine preuzela dužnost načelnice Općine, bio taj da sam inzistirala da se donese odluka kojom se Općina obvezuje financirati 50% cijene bilo kojeg vanjskog vrtića u kojeg se upišu djeca s područja naše Općine. Do početka mojeg mandata iznos sufinanciranja vanjskih vrtića bio je samo 30% i smatrala sam to nepravednim, zbog čega sam i reagirala, te je sada taj iznos, ponavljam, 50 posto – ispričala nam je Jureković.


Nadalje, kaže, unatoč činjenici da se ekonomska cijena boravka djece u Dječjem vrtiću Maslačak drastično povećala, Općina Krapinske Toplice vodila je brigu da to roditelji ne osjete, iako, žali se Jureković, pomoć države u tome je tek simbolična.

 - Općina dobiva iz Državnog proračuna za Dječji vrtić iznos od 9.500,00 eura mjesečno. Taj iznos, kao i ogromna vlastita sredstva, Općina Krapinske Toplice konstantno ulaže na način da rasterećuje roditelje da barem u tom dijelu ne osjete inflaciju. Ekonomska cijena boravka djeteta u našem dječjem vrtiću trenutno iznosi 400 eura mjesečno, a naši roditelji plaćaju 106 eura, dok ostatak financira Općina. I tu ponovno želim napomenuti i podsjetiti da uz sve to i dalje otplaćujemo veliki kredit za izgradnju nove vrtićke zgrade, za koju moji prethodnici nisu uspjeli dobiti apsolutno niti jednu jedinu tadašnju kunu, odnosno, niti jedan jedini euro bespovratnih sredstava. Dakle, mi se brinemo o našoj djeci itekako, brinemo se sustavno i kontinuirano o njihovom predškolskom odgoju i radimo na tome da se kapacitet našeg vrtića poveća. I to ćemo uspješno napraviti unutar naredne dvije godine. Da podsjetim, prije par tjedana je predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković najavio kako je cilj Vlade da do 2030. godine svako dijete u Republici Hrvatskoj ima osigurano mjesto u dječjem vrtiću. Općina Krapinske Toplice taj će cilj, dakle, ostvariti puno prije, upravo kroz spomenuti, i još prošle godine pokrenuti, projekt rekonstrukcije bivše područne škole i njeno uređenje u područni vrtić – najavila je načelnica Gordana Jureković.

Još članaka iz "Krapinske Toplice"

Facebook