Prethodni članak
Sljedeći članak

Načelnica donijela odluku koja će obradovati mnoge stanovnike Krapinskih Toplica


Odlukom načelnice Gordane Jureković, ove će godine umirovljenici s prebivalištem na području općine Krapinske Toplice po prvi puta u povijesti, povodom uskrsnih blagdana, dobiti prigodnu nagradu – uskrsnicu – i to u obliku poklon bona za nabavu prehrambenih proizvoda.  

Iznos samog poklon bona ovisi o visini mirovine pojedinog umirovljenika pa će tako oni s do 140 eura dobiti 50 eura, oni između 140 i 270 eura, 40 eura, a oni čija mirovina ide do 400 eura, 30 eura. 

Spomenute prigodne nagrade dodijelit će se u obliku poklon bona trgovačkog centra ‘Spar d.d.’, a moći će se preuzeti u Općini Krapinske Toplice, uz predočenje iskaznice i posljednjeg odreska mirovne, od 18. ožujka do 30. travnja, stoji, između ostalom, u Zaključku kojeg je potpisala načelnica Jureković.

Kako je podsjetila Jureković, ona je, preuzimanjem dužnosti načelnice 2021. godine, prvi puta uvela božićnice za umirovljenike i od tada je svake godine iznos božićnica povećavan, a povećavani su i limiti uvjeta za ostvarenja prava. 

- Ove godine po prvi puta smo osigurali i uskrsnice. Svjesna sam da ti iznosi nisu neka velika i presudna pomoć našim umirovljenicima, među kojima je nemali broj onih koji su uistinu u teškoj materijalnoj situaciji, ali to je, reći ću to tako, naš mali doprinos barem njihovom blagdanskom stolu i uskrsnom ručku. S druge strane, to je i simbolična poruka svima njima da ih nismo zaboravili i da vodimo o njima brigu u skladu s našim mogućnostima. Mi to konstantno pokazujemo i dodjelom sredstava na godišnjoj razini za rad naše Udruge umirovljenika Krapinske Toplice, a kako smo za ovu godinu povisili ukupna sredstva koja izdvajamo za udruge, tako će i njima biti povećana financijska pomoć Općine – najavila je načelnica Jureković.

Pravo na uskrsnicu, prema zadanim kriterijima u Zaključku kojeg je potpisala načelnica, ostvarit će ove godine šestotinjak umirovljenika, dakle, gotovo polovica svih umirovljenika s područja Krapinskih Toplica, kojih je sveukupno nešto više od 1200. 

- Želim napomenuti da mi također nekoliko puta godišnje dijelimo i bonove svim socijalno ugroženim obiteljima pa će tako i oni dobiti sada i uskrsnice. Njih na području naše općine ima četrdesetak i njima uvijek dajemo maksimalan iznos bonova. Isto tako, svake godine određeni broj građana traži i dobiva od općine jednokratnu i bespovratnu novčanu pomoć – kaže načelnica Jureković.

Također, pojasnila nam je kako konkretno funkcioniraju ti procesi. - Mi imamo jedan obrazac kojeg oni popunjavaju. To je zahtjev za jednokratnu novčanu pomoć. Nakon što prikupimo dovoljan broj zahtjeva, odnosno, najkasnije u roku od 30 dana od podnošenja prvog zahtjeva, dužni smo sazvati Socijalno vijeće, koje ima sedam članova i oni odlučuju o svakom pojedinačnom zahtjevu. Takvih zahtjeva imamo otprilike četrdesetak, ovisno kako koje godine. U pravilu, riječ je o socijalno ugroženim građanima, koji su ili ostali bez posla, ili im treba novac za liječenje i ako je zahtjev opravdan, a uglavnom jest, onda u pravilu odobravamo puni, maksimalni iznos potpore, koji za samca iznosi, reći ću sad još u kunama, 1500 kuna, a za jedno kućanstvo 2500 kuna. Dakle, za samca je to oko 200 eura, a za kućanstvo oko 330 eura. No, važno je napomenuti da se takva jednokratna novčana pomoć može dobiti samo jednom godišnje – objasnila nam je načelnica Gordana Jureković.

Još članaka iz "Krapinske Toplice"

Facebook