Prethodni članak
Sljedeći članak

Dođite na 'Jurjevo u Jurjevcu' i proslavite 20 godina tradicije i entuzijazma


Jurjevo, tradicionalna manifestacija koja se obilježava diljem Hrvatske, a posebno u ruralnim područjima kontinentalnog dijela zemlje obilježava se ovog vikenda. Posebno se izdvaja proslava u Jurjevcu, mjestu unutar općine Krapinske Toplice, a nosi ime 'Jurjevo u Jurjevcu'. Manifestacija je to koja oduvijek izdvaja ovaj kutak Hrvatske što zbog naziva, što zbog duge tradicije. Naime, ove godine obilježava se jubilarna, 20. po redu, što je prava prilika za poseban doživljaj. Razgovarajući s predsjednikom udruge Sveti Juraj Jurjevec Zlatkom Horvatom koji uz svoj tim stoji iza organizacije Jurjeva, otvorili smo prozor u prošlost, prisjećajući se početaka i entuzijazma koji su pokrenuli ovu tradiciju. Iako je bilo puno izazova i radosti na tom putu, puno ljubavi prema lokalnoj baštini i zajednici snaga je ove udruge.

Početak

- Obnovili smo kapelicu kao Mjesni odbor. Ona je bila zapuštena pa smo napravili fasadu, Popijač nam je napravio Juru sa zmajem... Kada se održava neka manifestacija ili slavlje, na te datume posebno okitimo kapelicu da ima svoj štih. To je već tradicija. Onda smo 2007. godine formirali udrugu i organizirali 'Jurjevo u Jurjevcu'. Te godine su donacije bile u obliku odojaka, pića i kolača. Cijelo je selo bilo aktivno. Imali smo vojnički šator te godine, onda smo šator iznajmljivali, a danas imamo vlastiti prostor s kompletnom opremom od kuhinje, sanitarnog čvora, pečenjare, roštilja, šatora od 220 kvadrata koji je u našem vlasništvu, televizora, grijanja... Prostor je velik i imamo sve na jednom mjestu. Prije smo se dosta bazirali na sponzore, ali sada, kada smo sve uredili, sufinancira nas Općina Krapinske Toplice kao udrugu, pokrivamo se s članarinom i ima ljudi koji nam doniraju. Posebno moram pohvaliti obrtnike i poduzetnike koji su nam puno pomogli, donirali materijal i fizički rad kako bismo izgradili dom. Imali smo punu podršku pojedinaca koju su prepoznali našu inicijativu. U početku smo imali po 20 i 18 godina manje i bili smo puni entuzijazma. Preuzeli smo inicijativu i dan danas udruga funkcionira. Čak je po početku osnutka udruge bilo komentara da ćemo se zasititi i da za pet godina neće biti ničega, a mi smo se zainatili i dokazali da to možemo ''furati'' i 20 godina. Prije je iz svakog domaćinstva u udruzi bio aktivan barem jedan član, s vremenom se broj smanjio tako da nas je danas 45 aktivnih, ali su uvijek i članovi njihove obitelji ti koji se uključe. Aktivni su i stari mladi. Generacije se nastavljaju – prisjetio se Horvat i kaže kako im je apsolutni cilj privući mlade naraštaje.

Tajna uspjeha

Iako je to ponekad teško, ova udruga ima recept i za to, ali i tajnu odličnog funkcioniranja udruge! - Za društveni dom smo kupili biljar, stolni nogomet, pikado, stolni tenis... Tjedno imamo okupljanja svih generacija. Kao i svugdje, postoji trzavica, ali mi to uvijek stojećki podnesemo. Upravni odbor vodi udrugu, održavaju se redovne skupštine i to je način funkcioniranja, da se zna tko je za što odgovoran. Još smo mladi, borimo se, ali možemo reći da smo začetnici društvenog života u Krapinskim Toplicama i da možemo biti primjer drugim općinama. Danas to ''samo'' trebamo održavati i ne stati – kaže nam Horvat čija udruga osim što provodi hvalevrijedne projekte, osim Jurjeva ima i jesensku manifestaciju, ali i odličnu suradnju s drugim udrugama. - Izuzetno smo ponosni na natjecanje u kotlovini, tu manifestaciju imamo u rujnu, a protekle dvije godine došao nam je i Tomislav Špiček. Dođe nam od 12 do 18 ekipa iz Zagorja i okolice. Drago nam je surađivati i s Udrugom 'Kaj' iz Jarmine koji su nam bili gosti u više navrata, a i mi njima. Pomogli smo im urediti 'Zagorsku hižu' koja se nalazi u Jarminama tako da smo im donirali starine od pegle do kolovrata. To je lijepa i interesantna priča i suradnja, čujemo se kontinuirano, makar za blagdane. Još smo izuzetno ponosni na uređenje dječjeg igrališta, nedostaje nam još poneka igračka. Tijekom ljeta dolaze nam i djeca iz okolnih sela. Tu je i nogometno igralište koje je konstantno aktivno. Stvorili smo mjesto za zabavu i druženje – ponosno kaže Horvat.

Jurjevo

I dok su pripreme za jubilarno izdanje Jurjeva u završnom stadiju, valja naglasiti da u uži krug organizacije i logistike spada nekih desetak ljudi, a za operativu je zaduženo njih 40. Danas već svatko zna svoj zadatak, uhodani smo, kaže Horvat. - Entuzijazam je do danas danas na istoj razini, nismo pali, a godine računamo od Jurjeva do Jurjeva. Jurjevec je selo, a napraviti ovakvu manifestaciju mislim da je uspjeh. Većina zna za Jurjevo u Jurjevcu, a oni koji još to nisu doživjeli nek dođu, neće im biti krivo. Imamo kulturni, zabavni i sportski program – za svakog po nešto i izuzetno smo ponosni na svaki program, a posebno na ovogodišnji. I ove godine imamo krijes, a zanimljiva je priča koja nam se desila prije deset godina. Složili smo krijes tjedan dana prije jubilarne manifestacije i netko nam šalje da bu nam vužgal krijes. Onda smo dežurali jer je to bio krijes od osam metara. Tri dana prije smo dežurali za svaki slučaj. Kako bilo, mislim da smo stvorili brend koji je prepoznatljiv, 'Jurjevo u Jurjevcu' – rekao je za kraj Horvat, a evo što vas sve čeka 27. travnja.

Program

Program počinje u 15 sati, a tamo vas čekaju konjske zaprege za što je zaslužna Zagorska udruga uzgajivača konja Zabok i Mario Kolman, zatim u 15.30 nastupa udruga 'Kaj' iz Zaboka s predstavom 'Šnajderica Mica' u 16 sati starta Jurjevec trail Zagorje adventure teama, a od 17.30 pozornicu zauzima Josipa Lončar s Martom Turkulin Horvat na klaviru, u 18 sati nastupit će Puhački orkestar Ivo Tijardović iz Ciglenice zagorske uz goste te od 19 sati grupa Missters. A onda slijedi sportski dio programa kojeg će označiti malonogometni noćni turnir pa u 21 sat tradicionalni jurjevski krijes. Sve to, začinit će bogata gastro ponuda. Vidimo se!

Još članaka iz "Krapinske Toplice"

Facebook