Prethodni članak
Sljedeći članak

U Krapinskim Toplicama pripremaju se brojni projekti, nekoliko ih je već prijavljeno na natječaje

I dok većinu projekata Općina Krapinske Toplice priprema sama, jedan projekt priprema se u suradnji sa Zabokom i Pregradom


U Općini Krapinske Toplice trenutno očekuju rezultate nekoliko natječaja na koje su prijavili svoje projekte, no i mimo toga pripremaju se projekti koji će se realizirati ove godine s ili bez sufinanciranja. - Na natječaj LAG-a smo prijavili projekt uređenja dječjeg igrališta u centru naselja Krapinske Toplice, kod Centra za odgoj i obrazovanje. Rezultati natječaja trebali bi biti objavljeni uskoro, najkasnije do početka svibnja, a prema svemu sudeći na tom natječaju trebali bismo dobiti bespovratna novčana sredstva za taj naš projekt. Iako je riječ o igralištu koje je u vlasništvu Centra za odgoj i obrazovanje, to je igralište koje koriste svi naši mještani, a najmanje korisnici samog Centra. Stoga je to igralište nama kao Općini dano na korištenje na jedanaest godina, a potpisali smo i Ugovor o pravu građenja. Dakle, nakon potpisivanja tog Ugovora, to je igralište sada općinska odgovornost i mi za njega odgovaramo. Osim uređenja samog dječjeg igrališta, uredit će se i tribine uz postojeće asfaltirano sportsko igralište, uz koje će se izgraditi i jedna sjenica. Za sve to smo se odlučili zato jer u centru mjesta mi nemamo neku drugu lokaciju na kojoj bi mogli izgraditi neko novo, općinsko dječje igralište – pojasnila nam je načelnica Jureković.

Dogradnja vrtića

Također, kako je istaknula Jureković, Općina je i na natječaje Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova prijavila još dva projekta. – Prvi natječaj je za sufinanciranje izrade projektno tehničke dokumentacije za dogradnju našeg Dječjeg vrtića Maslačak, čime bismo povećali njegov kapacitet za tri nove vrtićke skupine. Osim same dogradnje prostora, projekt uključuje i gradnju dodatnog parkirališta, kao i 'tople veze' s postojećim objektom. Naime, mi moramo krenuti u proširenje vrtićkih kapaciteta jer je sad ostalo 30-ak neupisane djece 'na čekanju', a u naselju Krapinske Toplice gradi se nova stambena zgrada s 24 stana, zbog čega očekujemo i doseljavanje novih obitelji pa će vjerojatno i među njima biti djece koja će se željeti upisati u naš vrtić. S obzirom na to da je raspisan natječaj za izradu projektne dokumentacije, sigurno će nakon toga biti raspisan i natječaj za sufinanciranje same izgradnje, odnosno, dogradnje vrtića, tako da ćemo se svakako prijaviti i na taj natječaj kako bismo mogli što prije krenuti u realizaciju tog projekta – najavila je Jureković.

Javna rasvjeta

Kako nam je rekla, drugi projekt koji je prijavljen na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova, također za sufinanciranje troškova izrade projektne dokumentacije, odnosi se na zajednički projekt s dvije susjedne jedinice lokalne samouprave, Gradom Zabokom i Gradom Pregradom, a riječ je biciklističkoj stazi od Pregrade, preko Krapinskih Toplica do Zaboka. - Ono o čemu sad intenzivno razmišljamo jest da investiramo u energetski učinkovitu javnu rasvjetu, odnosno, da se postojeće svjetiljke zamijene led svjetiljkama koje se mogu programirati te se na taj način ostvaruje ušteda. Osim što nas na to tjera i zakon, sad nas dodatno na to prisiljavaju visoke cijene električne energije. U prvoj fazi bismo zamijenili sve postojeće svjetiljke, a u drugoj fazi bismo išli na proširenje postojeće javne rasvjete. Ove godine svakako želimo realizirati prvu fazu, dakle, zamijeniti sve svjetiljke na postojećoj javnoj rasvjeti, osim u samom centru naselja Krapinske Toplice jer za centar bi trebalo isprojektirati jednu lijepu priču, a ne samo promijeniti žarulje. I zato sad nećemo njih mijenjati, dok se ne pronađe rješenje za lijepe svjetiljke i stupove u centru, ali ćemo mijenjati sve ostale na području općine. Isto tako, za ovu godinu imamo u planu proširiti javnu rasvjetu, odnosno, izgraditi novu u naseljima Oratje i Jasenovec Zagorski te kupiti priključak električne energije za Selno – najavila je načelnica Gordana Jureković.

Još članaka iz "Kraljevec na Sutli"

Facebook