Prethodni članak
Sljedeći članak

„Lanac solidarnosti“ u Kraljevcu na Sutli povezat će ljude u potrebi i one koji imaju mogućnost donirati neophodne stvari

Na prijedlog načelnice Blanke Stipčić Berić pokrenuta je vrsta socijalne trgovine gdje će se pomagati socijalno ugroženim mještanima


Ideja o pokretanju „Lanca solidarnosti“ nastala je iz komunikacije s mještanima Općine Kraljevec na Sutli koji dolaze na Općinu i iskazuju svoje trenutne potrebe.

– Općina je u ovom slučaju posrednik između onih koji su u potrebi i onih koji imaju mogućnosti donirati stvari nužne našim mještanima, a koji si to sami, nažalost ne mogu priuštiti. Mi smo i do sada prikupljali informacije o tome što je nekome potrebno i objavljivali ih preko Facebooka i mrežne stranice, naravno ne objavljujući identitet tražitelja i na taj način spajali s onima koji žele i u mogućnosti su donirati za određene potrebe – pojasnila nam je način na koji funkcionira „Lanac solidarnosti“ načelnica Stipčić Berić. Općina stalno pomaže svojim sumještanima u okviru mogućnosti što namjerava činiti i dalje.

– Došli su mi moji sumještani kojima je potrebna peć za drva. Imamo i jednu situaciju, gdje su jednoj trudnici potrebni perilica rublja, dječji krevetić, posteljina… To su sve neke stvari u kojima Općina može na određeni način pomoći do određene svote, ali ne može osigurati takve stvari koje netko ima doma, a ne zna što bi s njima. To je i nas dodatno motiviralo, jer su se uključili i sami vijećnici, koji i sami imaju neke stvari koje im više nisu bile potrebne. Primjerice, jedna će vijećnica donirati kolica. Općina već ima suradnju s pilanom u vlasništvu gospodina Brune Hercega, koji potrebitima donira drva. Općina tu sudjeluje u smislu da organizira prijevoz i spaja potrebite s pilanom. Ideja da pokrenemo „Lanac solidarnosti“ došla je iz takvih praktičnih životnih situacija i nadam se da ćemo u namjeri pomaganja uspjeti – optimistična je kraljevečka načelnica.


U svrhu oglašavanja Općina će koristiti postojeću mrežnu stranicu, na kojoj planira u rubrici pod nazivom „Lanac solidarnosti“ objavljivati socijalne potrebe mještana. Mještani koji se ne služe internetom, mogu se i nadalje obratiti direktno ili telefonom.
– Oni nisu u mogućnosti sami tako nešto pokrenuti pa ćemo mi tu sudjelovati, jer je danas većina svijeta ipak već on-line na nekakvim Facebook web stranicama, dok oni koji su u potrebi te mogućnosti najčešće nemaju, nemaju pristup internetu, tako da im mi u tom pogledu možemo puno bolje pomoći oglašavanjem njihovih potreba – zaključila je načelnica Stipčić Berić.

(Davor Žažar)

Još članaka iz "Kraljevec na Sutli"

Facebook