Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] Evo kako se proslavilo Vincekovo diljem Zagorja

Protekli vikend bio je u znaku proslave Vincekova


Na dan 22. siječnja, vinogradari i vinari slave svog prvog nebeskog zaštitnika – svetoga Vinka. Među vinarima i vinogradarima taj je blagdan poznat kao Vincekovo. Posebno se Vinkovo slavi u Slavoniji, bogatoj vinogradima i podrumima punoga vina. Sv. Vinko bio je španjolski đakoni, a uhvaćen je i mučen za vrijeme vladanja cara Dioklecijana u Valenciji gdje je i pokopan. Vinko je završio u tamnici gdje je bio mučen. Rimski namjesnik Ducije, koji je i naredio mučenje, posjetio ga je jednom u tamnici, i vidio ga obasjanog svjetlošću. Odmah se obratio na kršćanstvo i dopustio vjernicima posjećivanje mučenika u tamnici, koji su uzimali vinkovu krv kao zaštitu od zla. Sveti Vinko preminuo je najvjerojatnije na datum kad se i slavi njegovo ime, 22. siječnja. Zaštitnikom vinograda i vinogradara postao je jer se mrcvarenje tijela svetoga Vinka, curenje i hvatanje krvi poistovjećuje sa branjem, lomljenjem grožđa i hvatanjem mošta.

Udruga „Antun Mihanović“ po jubilarni 20. put obilježila Vincekovo

Prvi dan radova u novoj vinogradskoj godini obilježili su klanječki vinogradari okupljeni u Društvu vinogradara, vinara i prijatelja dobrog vina „Antun Mihanović“. Domaćin ovogodišnje jubilarne 20. proslave Vincekovog bila je obitelj Novosel pokraj čije se klijeti u Cesarskoj Vesi ove subote okupilo oko 70-ak članova udruge, prijatelja i simpatizeraDruštva kako bi obilježili početak novog ciklusa radova u vinogradu. Svojom nazočnošću stari tradicijski običaj blagoslova vinograda na blagdan Sv. Vinka podržali su krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, gradonačelnik Grada Klanjca Zlatko Brlek te direktorica TZ  područja Tuhlja, Klanjca i Trgovišća Tatjana Petranović Capar. Uzvanici su istaknuli važnu ulogu udruge vinogradara u postizanju sve veće kvalitete klanječkih vina koja je prepoznata i daleko izvan granica naše županije. Vinograd je blagoslovio klanječki župnik pater Antun Jesenović, a spelancijama prema Križevačkim statutima uspješnu novu vinogradarsku godinu zaželio je Ivan Petrišić Keko. Proslava Vincekova nastavljena je u „Klanječkoj pelnici“ uz bogat stol, finu domaću kapljicu te svirku Tamburaškog sastava „Prava ekipa“.

 

 

 

 

 

 

Vincekovo u vinariji OPG Prekratić u Kumrovcu

Udruga vinara "Grozd" Kumrovec u kojoj je udruženo 45 vinara, od toga tri OPG-ovca, u subotu je u vinariji OPG Prekratić u Dugnjecu proslavila praznik vinara - Vincekovo. Domaćin slavlja, Milivoj Prekratić je u ime predsjednika udruge Ivice Broza, pozdravio kumrovečke vinare, načelnika općine Roberta Šplajta, tuheljskog župnika Dragutina Šengulu te predstavike vinara slovenske općine  Bistrica ob Sotli i  auto kluba "Delta sport" Zagreb, koji  se već pripremaju za održavanje tradicionalnog auto relija u Kumrovcu, 1. 2. i 3. Ožujka. Vinarima se obratio i općinski načelnik Šplajt te pohvalio kvalitetan rad kumrovečkih vinara i zaželio im dobar urod, uspješnu berbu i preradu grožđa u kvalitetno vino u 2019. godini. Nakon okupljanja i kušanja Prekratićevih vina na dvorištu vinarije slavlje je nastavljeno u njegovom obližnjem vinogradu. Tamo je vlč. Šengula uz molitve podsjetio vinare na marljivi rad i ljubav prema uzgoju grožđa i preradu u vinu po uzoru na Sv. Vinka. Blagoslovio je vinare i trsje, sa željom da godina bude rodna, bogata i kvalitetna.   Domaćin Prekratić je napisao i prigodnu pjesmu, koju je pročitala njegova kćerka Darja.

                          

                            Dragi Bog,

                            čuvaj trsa mog.

                            Evo Ti zrelog vina

                            da bu dobra godina.

                            

                            Oblake razmakni,

                            sunce primakni,

                            mraza zgoni,

                            na tuču zvoni.

                          

                            Se bum obdelal

                            da bi vu jesen popeval.

                            Rozgvu si bum zel

                            i vu vodu del.

 

                          Sveti Vincek, pokaži svetu

                          kak bu vu novem letu.

 

Uz blagoslov župnika obavljena je i prva rezidba trsja, načičkanog kobasicama i špekom, koje je domaćin polio vinom. Među nekoliko obrezivača, bila je i Bojana Posavec koja je uspješno dečkima pokazala kako se to radi. Druženje je zaključeno u podrumu i dvorištu vinarije Prekratić, uz srneći gulaš i dobru kapljicu, a čitav ceremonijal je glazbeno popratio kumrovečki "Veseli trio".

 

 

 

Vincekovo u Martinišću

Članovi Hrvatske udruge Muži zagorskoga srca upriličili su obilježavanje Vincekova u vinogradu svojega člana Marijana Vranića u Martinišću, koji je udruzi darovao susjednu parcelu, gdje će se sagraditi objekt udruge.

Proslava Vincekova u vinogradu Ivice Škalca

Nakon mise u župnoj crkvi u Velikome Trgovišću, članovi udruge Barilček okupili su se u vinogradu Ivice Škalca u Mrzlome Polju uz blagoslov župnika Josipa Čuliga i ceremonijal Vincekova Borisa Novosela.

Vincekovo kod Rodya okupilo veliki broj ljubitelja vina, ali i turista

Već tradicionalno, Vincekovo je proslavljeno i kod restorana Rody. Prvo je u kapelici sv. Vinka u Modrovcu održana sveta misa, nakon čega su se sudionici otputili u vinograd gdje je održana prigodna ceremonija i slavlje. Prvo trs je orezao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a na proslavi su, uz brojne posjetitelje, ali i turiste, bili prisutni i načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić, načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak te načelnik Marije Bistrice Josip Milički. Da bi atmosfera bila vesela zaduženi su bili Tamburaški sastav Pet za pet iz Slovenije, Tamburaški sastav Stubički zvon, Hands & voice Tomi i Vladek, Klapa Bistrica, Udruga kuburaša Hellenbach te Puhački orkestar Vatrogasne zajednice općine Gornja Stubica. Organizatori Vincekovog kod Rodya bila je Udruga vinara i vinogradara Peharček uz pokroviteljstvo Turističke zajednice područja Donja i Gornja Stubicu te brojnih sponzora.

 

 

 

Lanjski domaćin proslave Franjo Lad izručio skulpturu sv. Vinka ovogodišnjem domaćinu Ivici Slavecu

Poljoprivredno vinogradarsko vinarska udruga "Vincek" u općini Kraljevec na Sutli, kojoj predsjeda Ivica Balja, prošle nedjelje je organizirala obilježavanje Vincekovog. Oko 50 vinara i vinogradara i njihovi gosti iz Pušće i Bizeljskega, okupilo se kod vinograda i klijeti domaćina Ivice Slaveca u  Lukavcu Klanječkom da bi uz dobru kapljicu, kuhane kobasice i kolače tradicionalno proslavili vinskog sveca. Nakon kušanja Slavecovih vina, počeo je obred - ceremonijal kojeg je vodio klanječki meštar Vlado Šinko "biskup" i ministrantom Ivanom Grgacom i jednim početnikom. U svojoj "propovjedi" istakao je svetog Vinka kao zaštitnika vinara i vinogradara. Nakon toga, obavljena je primopredaja skulpture sv. Vinka, koja je uvijek na jednogodišnjem čuvanju u vitrinama aktualnog domaćina. Ovaj put je lanjski domaćin Franjo Lad, uz blagosov "biskupa", predao skulpturu ovogodišnjem domaćinu Ivici Slavecu. Obred je vršen po križevačkim štatutima i špelancijama i unosio radost i veselje okupljenih vinara. Tada je pristupljeno tradicionalnom prvom obrezivanju, kako  bi domaćin mogao saznati da li će mu berba i prerada u vino biti rodna i plodna. Obrezivanje je obavio domaćin Ivica Slavec, na mjestu odakle se širio miris suhih kobasica, šunke i špeka obješenih o žicu stupca trsa.Zajedničko druženje i ručak nastavljeni su u prostoriji DVD-a Lukavec Klanječki.

 

 

 

 

 

 

Humanitarno „Vincekovo pod zvijezdama“

Gostima iz Zagreba, Sesveta, Slavonskog Broda, Ptuja, Ludbrega, Preloga koji su dolazili u Preseku Petrovsku samo je pogled na okolne snijegom pokrivene  brjegove sugerirao da se nalazimo u sredini siječnja. Domaćin Antun Presečki sve je dočekao s debrecinkama i kuhanim vinom, a nakon početnog upjevavanja „Črlenih lajbeka“ slijedio je prvi odlazak u trsje i tako je počela još jedna vinogradarska godina. Tako je počelo jubilarno 10. humanitarnoVincekovo pod zvijezdama u organizaciji Rotary kluba Krapina. Uz dio kotizacije (onih koji plaćaju sudjelovanje na tom događaju) organizirana je i prigodna prodaja doniranih predmeta. Rotarijanci posebno zahvaljuju: Regeneraciji Zabok, Mariji - modnoj odjeći Donji Macelj, Presečki grupi – Krapina, Šimić & CO. Žutnica,  Vodenom parku Aquae Vivae Krapinske Toplice i svima drugima na donacijama. Čisti prihod, kad pristignu još neke uplate i kad se plate računi, namijenjen je za humanitarnu donaciju Osnovnoj školi pri Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.

Veselo u Tuhlju

Prošle je subote održano  tradicionalno „Vincekovo“ u Tuhlju, u kleti i vinogradu obitelji Vinka Ivekovića. Program je organizirala Udruga vinara, vinogradara i prijatelja dobrog vina Trs Tuhelj, uz financijsku potporu Općine Tuhelj te promidžbu Turističke zajednice područja Tuhlja, Klanjca i Velikog Trgovišća. U ime Općine Tuhelj, programu je prisustvovala zamjenica načelnika Općine Tuhelj Veronika Kolman. Uz blagoslov vlč. Ivana Režeka te u društvu predsjednika udruge Trs Srećka Dvoršaka, vlasnici vinograda obavili su prve rezidbe u svom vinogradu, započevši tako novu vinogradarsku godinu.  Vincekovo je i ove godine okupilo velik broj mještana i turista koji su ovog vikenda boravili u Termama Tuhelj, a druženje uz roštilj, domaće kolače i vino te neizostavno zvuke domaćih pjesama nastavilo se kasno u noć.

Vincekovo na loborskom bregu, na OPG-u Nikole Lesičara

Udruga vinara i vinogradara Kliet iz Lobora prošle subote već tradicionalno, po 14. put proslavila je blagdan sv. Vinka, Vincekovo, kojim se obilježava početak vinogradarske godine. Domaćin Vincekova 2019. bio je OPG Nikole Lesičara iz Vinipotoka.  Vinare i vinograde blagoslovio je loborski župnik vlč. Tomica Božiček, a prvi je trs, kak to nalažu regule, orezao gazda Nikola Lesičar. Okupilo se oko 150 vinara, ljubitelja vinske kapljice i gostiju koji su se dobro zabavili uz domaće vinčeko i hranu i odličan štimung kojeg je cijelo vrijeme držao AZ live benda.  Na proslavi Vincekovog bili su načelnica Lobora Ljubica Jembrih i njezin zamjenik Josip Horvat, načelnica Mača Mladenka Mikulec, Nikolini kolege s Agronomskog fakulteta, župnik Vladimir Drnetić koji sada službuje u začretskoj župi i drugi dragi gosti.

 

 

 

Vincekovo oroslavskih vinogradara i vinara

Udruga vinogradara i vinara putar Oroslavje tradicionalnu proslavu Vincekovog organizirala  je u nedjelju 20. siječnja. Okupljanje vinara započelo je u društvenom domu u Andraševcu gdje je članove pozdravio udruge predsjednik Andrija Pišković, a Krunoslav Klenkar iz Croatia osiguranja  upoznao je vinare s mogućnošću osiguranja vinograda od tuče.  Uslijedilo je kušanje mladih vina uz stručno savjetovanje enologinje Ivane Puhelek  iz Agronomskog fakulteta u Zagrebu.  Kod raspela u Lipovcu vinograde je blagoslovio oroslavski župnik vlč. Dragutin Bosnar, a okupljenim vinarima i gostima pozdravnim riječima obratio se i tajnik Udruge vinogradara i vinara Putar Marijan Darko  Glavač.  Nakon što je u vinogradu Verice i Krešimira Grabušića orezan prvi trs uz pomoć oroslavskog gradonačelnika Emila Gredičaka,proslava Vincekovog i druženje nastavljeno je u društvenom domu u Andraševcu, uz mlado vino, kobase i domaće mužikaše.

 

Vincekovo na zlatarskim bregima

Premda je Vincekovo u utorak, 22. siječnja, zlatarski vinari i vinogradari  uspješnu vinogradsku godinu poželjeli su već minulog vikenda. Povodom vinogradarskog blagdana sv. Vinka članovi Udruge vinara i vinogradara  „Pajdaš“ u subotu su,  u  OPG Klet Gradec, održali  redovnu godišnju skupštinu, ujedno i izbornu. Za novog predsjednika izabran je Dubravko Žerjavić, a dužnost tajnika obnašat će Vinko Bajzek, koji su tako naslijedili  Edija Orsaga i Katicu Jug, koji su godinama svojom aktivnošću pridonosili uspješnosti Udruge. U nedjelju u svoje gorice na Roginovu, Vargovu i Škrlčevu brijegu uputilo se nekoliko vinogradara, predvođenih Krešom Kuštovićem koji je bio zadužen za provedbu tradicijskog obreda. Svaki je vlasnik u svojem vinogradu ritualno odrezao tri grančice s tri pupa i stavio ih u čašu s vodom. Kad grančice potjeraju , procijenit  će kakva će biti vinogradska godina. Orezani se trs „krstio“ starim vinom ,izvjesile su se  kobasice, koje znakovito naznačuju želju za plodnošću i dobrim urodom, kao i domaći „špek“, sa željom da bobe grožđa budu debele kao i slanina. Po pučkoj navadi  sve je praćeno pjesmom, a kletodomaćini počastili su društvo starim i mladim vinom. Počelo se u vinogradu Srebrenka i Bojana Rogine, a nastavilo u vinogradima Čibija, Kreše, Žaca, Avelina i Ernesta, dok je završetak bio u klijeti zlatarskoga postolara  Dragutina Škrleca Šuce , uz sušene domaće kobasice, sir i  kuhani grah.

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Kraljevec na Sutli"

Facebook

Prometna nesreća na autocesti A7 između odmorišta VRATA JADRANA i čvora MATULJI u smjeru GP Rupa promet se vodi jednom prometnom trakom.Vozi se uz ograničenje brzine 60 km/h. . Molimo korisnike za strpljenje.  Zbog pojačanog, povremeno gusto...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program