Prethodni članak
Sljedeći članak

UPISI U SREDNJE ŠKOLE : Opada interes za gimnazije, a raste za strukovna zanimanja

Posljednjih godina puno se ulaže u promociju deficitarnih zanimanja, ponajviše obrtnička i zanatska zanimanja, pa je i porastao interes za ova zanimanja


Na području Krapinsko – zagorske županije učenici su mogli birati između ovih srednjih škola: SŠ Zabok, SŠ Zlatar, SŠ Bedekovčina, SŠ Krapina, SŠ Konjščina, SŠ Oroslavje, SŠ Pregrada, Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Gimnazije A.G. Matoša Zabok i Glazbene škole Pregrada. Godinama su u našoj županiji bili popularni gimnazijski i medicinski programi, no posljednjih godina puno se ulaže u promociju deficitarnih zanimanja, ponajviše obrtnička i zanatska zanimanja, pa je i porasao interes za ova zanimanja. Za ovu godinu određeno je da su deficitarna zanimanja autolimar, autolakirer, zidar, instalater grijanja za klimatizaciju, vodoinstalater, strojobravar, keramičar prema preporuci Obrtničke komore, dok je Krapinsko-zagorska županija predložila da su to još zanimanja stolar, konobar i kuhar. Provjerili smo kakvo je stanje u zagorskim srednjim školama nakon jesenskog upisnog roka.

Zlatar, Konjščina, Oroslavje

U SŠ Zlatar ove je godine bio manji interes za program Opće gimnazije, saznajemo od ravnateljice Zdenke Rogina. U prvi razred gimnazije upisano je 27 učenika. – Imali smo natječaj za dva odjeljenja s po 20 učenika, o nedostajala su nam dva učenika da bismo oformili dva odjeljenja. Stoga ćemo imati jedan gimnazijski razred s 27 učenika. To pokazuje da je smanjen interes za gimnaziju, što je povezano u jednu ruku s manjim brojem djece, a u drugu ruku s kampanjom za strukovna odnosno deficitarna zanimanja – kaže ravnateljica Zdenka Rogina. U program Tehničar za računalstvo upisana su 24 učenika, što je popunjeno odmah u prvom roku, kao i u program Upravni referent. Što se tiče Tehničara za logistiku i špediciju, upisana su 22 učenika, a predvidjeli smo 24.

– Generalno gledajući, zadovoljni smo. Ako se u narednih par godina pokaže da se neće popunjavati dva gimnazijska odjeljenja, tražit ćemo podršku i suglasnost osnivača da uvedemo neki drugi, dodatni program – zaključila je ravnateljica SŠ Zlatar Zdenka Rogina. SŠ Konjščina upisuje učenike u sljedeća zanimanja: tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom (TESPR) i komercijalist u trajanju od 4 godine, automehaničar, autoelektričar, elektroinstalater, vodoinstalater, strojobravar i prodavač u trajanju od 3 godine. Sva su zanimanja deficitarna osim komercijalista.

- Ove školske godine u prve razrede upisali smo 66 učenika raspoređenih u 4 razredna odjela. Najveći interes bio je za upis u zanimanja TESPR, automehaničar i autoelektričar u kojima smo brzo ispunili upisne kvote. Zadovoljni smo upisima u zanimanja vodoinstalater i strojobravar u kojima su ostala po 3 slobodna mjesta. Dosta smo sredstava protekle godine uložili u opremu za obrazovanje elektroinstalatera tako da nismo zadovoljni što nam je u tom atraktivnom i dobro plaćenom zanimanju ostalo 11 slobodnih mjesta. Razlog tome mogla bi biti činjenica da su elektroinstalateri zanimanje koje SŠK ove godine upisuje prvi puta. Pad interesa učenika osjeća se u području ekonomije. Za zanimanje prodavač nije bilo zainteresiranih učenika, a u razredu komercijalista ostalo je još 11 slobodnih mjesta – kaže ravnateljica Milojka Rataić. - Na jesenskim uspisnim rokovima, nije se popunilo niti jedno preostalo mjesno nakon ljetnog roka. Upisali smo 17 učenika u programu gimnazije, ostalo je 5 slobodnih. Upisali smo 24 strojarska računalna tehničara i 22 CNC operatera, 8 strojobravara, 8 stolara, 8 kozmetičara, 7 bravara (1 mjesto ostalo) i 5 vodoinstalatera (3 mjesta ostala). Opada interes za gimnaziju, a raste za strukovna zanimanja, i ona deficitarna. Naime, nakon što nismo imali niti jednog vodoinstalatera, lani smo ih imali upisane, a tako i ove godine. Iako broj učenika pada, mi već 11 godina imamo isti broj razrednih odjeljenja – rekla je ravnateljica Srednje škole Oroslavje Natalija Mučnjak.

Zabok i Pregrada

SŠ Zabok imala je 190 slobodnih mjesta za upis. Najveći interes, kako nam je rekla ravnateljica Draženka Jurec, bilo je za zanimanja hotelijersko - turistički tehničar te turističko-hotelijerskog komercijalista. Nakon jesenskog upisnog roka, ostalo je 14 slobodnih mjesta, 10 za zanimanje konobara, jedno za zanimanje kuhara i tri prodavača. Ove godine u tu školu upisano je 30 kuhara i 20 konobara te je prema riječima ravnateljice Jurec, interes za deficitarnim zanimanja bio velik. Sva upisna mjesta popunjena su u ljetnom upisnom roku u Gimnaziji Antuna Gustava Matoša u Zaboku. Upisano je ukupno 48 učenika u dva razredna odjeljenja općeg smjera te 26 učenika u jezično odjeljenje kao i 24 učenika u odijeljenje prirodoslovno-matematičke gimnazije.

- Tražili smo od Županije povećanje upisnih kvota za jezično odjeljenje zbog velikog interesa te se ondje upisalo 2 učenika više od planiranog. Najveći interes učenika bio je za prirodnoslovno - matematičko odjeljenje, ali i jednako za opće i jezično - rekla nam je ravnateljica Gimnazije Bibijana Šlogar. Ravnateljica Božica Šarić iz Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok rekla je da su u ljetnom upisnom roku popunjena mjesta za zanimanje medijski tehničar i web dizajner.

- Nakon jesenskog upisnog roka ostalo je 7 upisnog mjesta za područja likovne umjetnosti i dizajna, a ostalo je 5 slobodnih mjesta u glazbenoj školi - rekla je Šarić. Objasnila je da je najveći interes bio najveći upravo za zanimanja medijskog tehničara te web dizajnera, u tolikoj mjeri, da ih se kako je rekla Šarić bilo za jedan razred više od planiranog. Učenici koji nisu upisali ta zanimanja, preusmjerili su se u druge razrede. - Interes je bio i za glazbenu školu, no neki nisu uspjeli proći prag za upis u glazbeno, kao i likovno odjeljenje - rekla je Šarić. U SŠ Pregrada najveći interes učenika i ove godine bio je za program medicinskih sestara i tehničara te farmaceuta i fizioterapeuta. U prirodoslovnoj gimnaziji ostalo je slobodno jedno mjesto, za kuhara dva mjesta i jedno mjesto za konobara. Pregradska škola je zadovoljna interesom učenika za njihove programe i popunjenosti kapaciteta, posebice za četverogodišnja zanimanja. Ono što priželjkuju, kao i sve druge srednje škole je još malo veći interes za trogodišnja zanimanja.

Još članaka iz "Konjščina"

Facebook

Vremenski uvjeti povoljni su za vožnju. Povremeno je pojačan promet na cestama u smjeru mora, osobito na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče, A2 Zagreb-Macelj, A3 Bregana-Lipovac, A6 Rijeka-Zagreb, A7 Rupa-Diračje, zagrebačkoj (A3) i riječkoj (A7) o...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program