Prethodni članak
Sljedeći članak

Ponavlja se javna rasprava o izmjenama Prostornog plana Konjščine

Građani Konjščine danas su na javnom izlaganju Prijedloga II. izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Konjščina izrazili nezadovoljstvo prezentacijom prijedloga te ponovili primjedbe izrečene u prijašnjoj fazi javne rasprave


U Društvenom domu u Konjščini danas je održano javno izlaganje Prijedloga II. izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Konjščina.

 

 

Voditelj izmjene Plana Željko Kapelac prezentirao je okupljenima u Domu kulture u Konjščini izmjene, nakon čega je slijedila rasprava na kojoj su prisutni mogli dati svoje primjedbe, prijedloge i zahtjeve, nakon čega je trebao završiti proces javne rasprave, uslijediti izrada izvješća, nacrt konačnog prijedloga PP i utvrđivanje konačnog prijedloga Plana te potom usvajanje na Općinskom vijeću.

 

 

Kako je napomenula Snježana Žigman, ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Krapinsko – zagorske županije, koji je izrađivač Plana, glave izmjene vezane su u pravilu na zahtjeve što fizičkih što pravnih osoba, u najvećoj mjeri odnose se na zahtjeve fizičkih osoba i pravnih osoba za prenamjenu pojedinih zemljišta u građevinska područja namijenjenih stanovanju i odvijanju gospodarske djelatnosti. – Vezano za odvijanje gospodarske djelatnosti određene izmjene vezane su na manjem dijelu na izmjeni u prometnoj infrastrukturi radi izmicanja dijela koridora spojne ceste od brze ceste od Zlatar Bistrice do Brezničkog Huma, radi realizacije jedne gospodarske aktivnosti za izgradnju solarnih elektrana i promjene koje se odnose na dio vezan za gospodarenje otpadom, na zabranu odnosno onemogućavanje dijela građevina namijenjenih gospodarenju otpadom koje su bile planirane važećim prostornim planom ili za koje je bila naznaka da bi se namjeravale izgraditi. U dijelu gospodarenja otpadom izmjene su rađene na način da se ne dozvoljava izgradnja građevina koje su bile namijenjene i planirane za gospodarenje otpadom ni građevina koje bi kao energent koristile otpad – istaknula je Žigman.

 

 

Međutim, nakon prezentacije Prijedloga građani su izrazili svoje nezadovoljstvo prezentacijom prijedloga te ponavljali primjedbe izrečene u prijašnjoj fazi javne rasprave. Damir Curiš, član KESK – a ponovio je zahtjev donesen na 22. sjednici OV, kojim su tražili tražili da se definira točno zabrana izgradnje energane, toplane i bilo kakvih postrojenja za termičku obradu otpada. - Tražili smo kompletno prema definiciji, da se u toj zoni zabrane sve gospodarske djelatnosti koje se bave uporabom i zbrinjavanjem otpada. U novom PP nije prihvaćeno ništa od toga – rekao je Curiš. Tijekom rasprave bilo od strane izrađivača odgovoreno da su ti zahtjevi prihvaćeni i bit će uvršteni u konačni prijedlog Plana.

Bilo je, između ostalog postavljeno konkretno pitanje da li u prijedlogu Plana ima ili nema mjesta kompostani, pretvarnoj stanici ili spalionici otpada, na što je odgovoreno da nema. Građani su se izjasnili i protiv solarnih elektarna koje su namjeravaju realizirati na području općine i moglo se čuti da će se protiv njih boriti isto kao i protiv spalionice. Uz povišene tonove i ponešto vrijeđanja, bilo je malo konkretnih primjedbi, koje su većinom već izrečene u prijašnjoj fazi rasprave. Kako je rekla Snježana Žigman, zaključak današnjeg izlaganja i rasprave je da će se o primjedbama Zavod dodatno očitovati, a javna će se rasprava ponoviti, što će produžiti cijelu proceduru koja bi, da nema ponovne javne rasprave, trajala kojih mjesec dana.

 

 

Prije samog izlaganja načelnik Konjščine Mirko Krznar rekao je da su drugim izmjenama prihvatili 99 posto svih primjedbi građana. Osnovna stvar koja je bila u pitanju, a to je izgradnja toplane, energane i spalionice, definitivno nije moguće više na području općine Konjščina, ali po novom Zakonu to više nije u nadležnosti općina i županija. - Osobno nisam zadovoljan izmjenama PP jer ove izmjene ukidaju svaku daljnju investiciju klimu u Konjščini jer praktički svim ovim primjedbama koje smo uvažili pod ovakvim pritiskom građana, odnosno nekolicine kolovođa tih građana, došli smo u situaciju da ne vjerujem, da će se uskoro pojaviti neki investitor i početi bilo što graditi u Konjščini, jer ako vi danas krećete u investiciju, a sutra vam grupa građana to može spriječiti, to nije dobra poruka za investitore. Njima smeta sve. Općenito mislim da se mnogo toga moglo riješiti razgovorom, ne ovakvom političkom hajkom od strane SDP-a koji stoji iza ovoga svega. Cilj je smjena mene – zaključuje Krznar.

Još članaka iz "Konjščina"

Facebook

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. Mogući su odroni.  Zbog oštećenja kolnika ili vode na kolniku zatvorene su: -DC30 kroz centar Petrinje (obilazak Ulicom Matije Gupca); -ŽC3121 Tišina-Palanjek (obilazak je...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program