Prethodni članak
Sljedeći članak

Općinsko vijeće Konjščine donijelo proračun za 2023. godinu

Proračun obuhvaća ključne projekte poput dogradnje dječjeg vrtića, rekonstrukcije ribičke kućice, vatrogasnog doma u Galovcu, rekonstrukcije dječjeg parka, vatrogasnog poligona i sportskih terena


Održana je 19. sjednica Općinskog vijeća Općine Konjščina na kojoj je donesen Proračun Općine Konjščina za 2023. i projekcije za 2024. i 2025. sa 8 glasova za i 3 suzdržana. Prihvaćeni su svi amandmani, a rasprava je bila konstruktivna.

-Kao i prošle godine dana je mogućnost svim građankama i građanima da sudjeluju u kreiranju proračuna, pa su i u ovogodišnji proračun su ubačeni svi prijedlozi sukladno financijskim, tehničkim i realnim mogućnostima – kaže načelnica Anita Krok.


Novi Zakon o proračunu koji je donesen 144/21, čl. 38., 39. i 42. propisuje da se proračun dostavi na 2. razini ekonomske klasifikacije, ali odlukom općinske načelnice isti je vijećnicima predan na 5. razini uz detaljna obrazloženja svake stavke.


Ukupni planirani prihodi i primici Općine Konjščina za 2023. godinu iznose 3.309.781 eura (24.937.545 kn), odnosno 22,57% manje u odnosu na tekući plan za 2022. godinu, a ukupni planirani rashodi i izdaci za 2023. iznose 3.182.274 eura (23.976.843 kn), odnosno 18,39% manje u odnosu na tekući plan za 2022. godinu. Razlika ukupnih prihoda i primitaka i ukupnih rashoda i izdataka od 127.507 eura (960.702 kn) odnosi se na pokrivanje dijela proračunskog manjka iz prethodnih godina. - Proračun koji predlažemo je uravnotežen i realan, a otvaranjem svake mogućnosti za prijavu na projekte redovito će se proračun ići u rebalans što će sigurno donijeti njegovo povećanje - kaže načelnica Konjščine.


Ovogodišnji proračun obuhvaća ključne projekte poput dogradnje dječjeg vrtića, rekonstrukcije ribičke kućice, vatrogasnog doma u Galovcu, rekonstrukcije dječjeg parka, vatrogasnog poligona i sportskih terena, a tu je i dalje redovito ulaganje u stipendiranje, vatrogastvo, obrazovanje, civilno društvo, tekuće održavanje i asfaltiranje nerazvrstanih cesta, ali i sve druge aktivnosti i mjere koje provodi Općina Konjščina.

-Kao najveća stavka u proračunu i ove godine su osigurana sredstva za djelatnost predškolskog odgoja u DV Konjščina čiji smo osnivač. Osim toga, napravljen je plan Uravnoteženja- zbog nemogućnosti pokrivanja prenesenog proračunskog manjka iz prethodnih godina temeljem članka 37. Zakona o proračunu (NN 144/21). Hvala svim vijećnicima na sudjelovanju, prijedlozima i kritikama. Pred nama je izazovna godina, ali daljnjim racionalnim planiranjem i ovaj proračun će biti izvršen s ciljem poboljšanjem kvalitete života naših građana – zaključuje načelnica.

Još članaka iz "Konjščina"

Facebook