Prethodni članak
Sljedeći članak

Od starih zanata do bitke s Turcima na 15. Sajmu pri starom gradu u Konjščini


Prikaz starih zanata i običaja, bitka s Turcima, dvoboji vitezova, gađanje lukom i strijelom, renesansni plesovi, žongleri, radionice, starinske igre, bogata gastronomska ponuda... Sve nas to očekuje i ove godine na 15. Sajmu pri starom gradu u Konjščini koji će se održati 3. i 4. svibnja u organizaciji Udruge grofovije Konjski.

Sajam pri starom gradu u Konjščini sajam je starih zanata i običaja koji prikazuje život u srednjovjekovnom vojnom taboru. Cilj je njegovanje tradicije i kulturne baštine te oživljavanje načina života stanovnika oko Starog grada Konjščine u vrijeme bitke s Turcima 4. svibnja 1545. godine, bitke koju je predvodio Nikola Šubić Zrinski.

Riječ načelnice

Općina Konjščina glavni je pokrovitelj Sajma, a zadovoljstvo onime što se sve priprema, izrazila je općinska načelnica Anita Curiš Krok.

– U Hrvatskom zagorju bitka s Turcima pored našeg dvorca jedina je koja se održala na otvorenom, i to je za nas vrlo bitno. To je vrlo važna povijesna priča za ovaj kraj i drago mi je da postoje udruge koje oživljavaju i čuvaju tradiciju. Osim samih grofica, u priču se uključuju apsolutno svi: tu su vatrogasci, lovci, ribiči, poljoprivrednici, nogometaši, umirovljenici, naše cure iz radionice ručnih radova – rekla je načelnica i dodala da se uvijek pazi na to da sve što je tamo, bude u stilu srednjeg vijeka.

– Ove godine vatrogasci kuhaju, ribiči peku ribice, poljoprivredna udruga se brine o životinjama koje su također dio sajma, nogometaši daju dio prostora i na raspolaganju su vatrogascima kada dolaze gosti, izviđači kuhaju grah, lovci daju meso vatrogascima da bi kuhali... Dakle postoji cijeli jedan lanac sudionika i najvažnije je povezati sve predstavnike civilnog društva i zajednice – kazala je Curiš Kork, dodavši da su zaista svi na raspolaganju i svi sudjeluju na Sajmu. U slučaju lošeg vremena, Sajam će se odgoditi na drugi datum, istaknula je još načelnica.

Program

Pripremljen je tako bogat program koji oživljava srednjovjekovni sajmeni dan, stare zanate, pjesme i plesove, predstave i viteški turnir uz pravo nadmetanje vitezova, a za građanstvo su u pripremi zanimljive radionice i natjecanja, i to za sve generacije, od najmlađih do onih nešto starijih. Više o samom programu rekla je predsjednica Udruge grofovije Konjski Jasna Lugarić.

– Ove godine razvili smo priču koja traje dva dana. Prvi dan od 18 do 21 sat održat će se viteški dio. Naši domaćini Kušleci će nam pjevati, pa imamo nastup Grofovije Konjski, Skupina Kontea će plesati i imamo viteške udruge koje će imati svoje predstave – rekla je Lugarić pa pojasnila zašto sajam traje dva dana.

Naime, u 15. stoljeću od Matije Korvina dobiven je sajamski privilegij, govori, i dodaje da se manifestacijom povezuju dva događaja; sajam i bitka koja se odigrala u Konjščini 1545. godine.

– Idemo s pričom da su se prvu večer počeli skupljati trgovci, zanatlije i vitezovi koji su pripremaju za sajam koji treba biti održan drugi dan, pa će održati neke svoje dvoboje i sastanke. Za sajam se priprema veselje, imat ćemo plesačice renesansnih plesova i trbušnih plesova, a vitezovi će se okušati u prikazu manevriranja s mačevima, vatrom, imat ćemo show s vatrom... Dakle okupljanje je u petak navečer. Onda se načuje da nam možda dolazi grupa Turaka iz Varaždinskih Toplica koja će doći ovdje u pljačku, pa su se svi vitezovi počeli okupljati i pripremati da ih ne bi iznenadili. Tu je i Nikola Šubić Zrinski, vitezovi imaju mačevanja, pripreme i slično – objašnjava predsjednica Udruge i dodaje da potom svi odu spavati, a drugi dan počinje veselje uoči samog sajma.

– Drugi dan imamo razne dječje igre koje će nam pripremiti izviđači, kao što je skakanje u vreći, natezanje konopa i slično, a imat ćemo i razne radionice, učenje mačevanja djece te radionicu o žonglerima jer oni su sastavni dio sajma – govori Lugarić, dodavši da će vitezovi pripremati hranu te će se održati streličarski turnir.

Program otvaranja sajma počet će u subotu u 16 sati različitim plesovima i prikazima dvoboja vitezova.

– I onda će čuti da ti Turci ipak k nama dolaze i da je situacija opasna. U jednom trenutku Turci i upadnu, nastane komešanje, budu pregovori i potom će biti odigrana bitka za stari grad. Tu imamo iznenađenje kako će završiti, ne mislimo na to tko će pobijediti, nego na to da će se netko umiješati i malo će drugačije završiti – zagonetno je zaključila predsjednica Lugarić.

Zatim će uslijediti završetak Sajma uz plesove i vatreni show.

Dodajmo još da je manifestacija međunarodnog karaktera, a sudjelovat će, među ostalima, Vitezovi Zlatnog kaleža, Red Ružice grada Orahovice, Viteški red Sveti Nikola-Varaždin, Udruga Sveti Juraj-Đurđevac, Streličari Krvavog mosta, Red Srebrnog zmaja, Vitezovi Zelingradski, Ženski vokalni sastav KUŠLEC Konjšćina, Udruga grofovije Konjski, Lidija Gašpar, Plesna skupina KONTEA, Plesna skupina Šeherezade-Zagreb, Kulturno društvo igralska skupina Gašperja Lambergarja-Bled, Udruga Cirkultura-Zagreb, Dubovački streličari – Karlovac, Red Zlatnog hmelja, Keglevićeva straža, Ružin krug, Plesna skupina Vrbovec, Plesna skupina Šaleška gospoda-Velenje, Društvo cesarsko-Kraljevi Ptuj i mnogi drugi.

Još članaka iz "Konjščina"

Facebook