Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorcima danas kreću isplate naknada za štetu od tuče

Na konferenciji za medije rečeno je kako će naknade dobiti 347 zagorskih poljoprivrednika


Danas će svim poljoprivrednicima u Krapinsko – zagorskoj županiji, koji nisu imali osigurane nasade, a pretrpjeli su štetu od tuče, biti isplaćene naknade pristigle iz državnog proračuna.

Najavio je to na konferenciji za medije krapinsko – zagorski župan Željko Kolar. Konferencija je održana u Novim Dvorima Klanječkima, u prostorima obrta Idea Nova, koji se bavi uzgojem bobičastog, orašastog i ostalog voća.

Vlasnik obrta i domaćin Igor Jambrešić jedan je od 347 korisnika potpore, čiji su nasadi pretrpjeli veliku štetu od tuče. – Zadovoljan sam i sretan, želim pohvaliti Ministarstvo i Županiju što su kvalitetno i brzo odreagirali, time su nama poljoprivrednicima poslali poruku da nismo sami u problemima – rekao je Jambrešić.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić istaknula je kako je javni poziv bio raspisao u dva navrata, kako bi se pružila prilika svima da se jave. Pristiglo je 369 zahtjeva, od toga ih je 347 bilo u skladu s regulama. – Ukupni iznos štete bio je 9.2 milijuna kuna, a odobrena su nam sredstva u iznosu od 5.057.500 kuna za 347 poljoprivrednika – rekla je Mihovilić.

-Ovo je prvi puta da Ministarstvo daje određenu opipljivu vrijednost našim poljoprivrednicima. Na području Klanjca, osim poljoprivrede, stradali su i gospodarski objekti, na nekim je područjima bilo i 100 posto uništenja. Zahvaljujemo Županiji koja je reagirala hitno i Ministarstvu na naknadama – rekao je gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek.

Župan Željko Kolar rekao je kako je za naše poljoprivrednike ovo zasigurno godina koju bi htjeli zaboraviti čim prije. -  Od 9.2 milijuna kuna štete, dodijeljeno nam je 5.057.500 kuna, što je 54.7 posto ukupne štete, što je ozbiljan iznos koji može djelomično pokriti nastalu štetu. Trudili smo se da budemo brzi i efikasni, da administrativno odradimo što prije zahtjeve. Novci su nam sjeli u srijedu te će danas sve naknade biti isplaćene svim korisnicima – rekao je Kolar.

Istaknuo je, međutim, kako jedino nije zadovoljan time što se na javni poziv nisu mogli javiti poljoprivrednici koji su imali osigurane nasade. – Smatram da im se trebalo omogućiti da se jave na javni poziv i da im se, ukoliko bi procijenjena vrijednost od osiguranja bila manja od onog državnog, isplati razlika, to bi bilo pošteno – rekao je Kolar te je pozvao ministricu Vučković da iznađe neko rješenje i za to, a dodao je kako će Krapinsko – zagorska županija kroz mjere ruralnog razvoja ponovo osigurati sredstva za poljoprivrednike i idućih godina, za modernizaciju proizvodnje, brendiranja proizvoda i slično.

Još članaka iz "Klanjec"

Facebook