Prethodni članak
Sljedeći članak

Od planiranih 14,7 milijuna najviše za komunalnu infrastrukturu, velik dio i za novi dječji vrtić

Nikada nije bio teže planirati proračun za sljedeću godinu zbog neizvjesnosti s epidemiološkom situacijom i promjena poreznih zakona, kaže gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek


Gradonačelnik Zlatko Brlek kaže da nikada nije bio teže planirati proračun za sljedeću godinu zbog neizvjesnosti s epidemiološkom situacijom i promjena poreznih zakona. Proračun za 2021. godinu u Gradu Klanjcu iznosi 14.700.000 kuna čije je ispunjenje planirano: – Najveće prihode ostvarujemo od poreza i prireza na dohodak i oni su planirani u iznosu od oko 6.300.000 kuna, a od komunalne naknade planiramo oko 600.000 kuna. I od pomoći iz državnih tijela (one stavke za koje smo se javljali na natječaje) planiramo dobiti određena sredstva, to bude oko 1.100.000 kuna, a imamo i prijenos EU sredstava, to je 50% od drugog dijela za naš vrtić u iznosu od 3.700.000 kuna i uz ostale sitnije prihode to na kraju iznosi 14.700.000 kuna – rekao je gradonačelnik Brlek.

Asfaltiranje nerazvrstanih cesta

Od rashoda najviše se planira izdvojiti za komunalnu infrastrukturu, blizu 3,5 milijuna, ili praktički više od polovice izvornog prihoda Grada Klanjca. – Od većih stavki u tom dijelu planiramo asfaltiranje nerazvrstanih cesta, u iznosu od 850.000 kuna. Tu su tri ceste koje planiramo asfaltirati: jednu u Gredicama, Donje Gredice, Rakovec - Bartološek i Suhodolsku ulicu u Klanjcu, čije je uređenje bilo planirano još za ovu godinu, no nažalost nismo to uspjeli realizirati. Idemo dalje s nogostupom uz županijsku cestu Klanjec – Novi Dvori u iznosu od 700.000 kuna, proširenjem klanječkog groblja, 1. faza u visini od 500.000 kuna, a tu su i stepenice na Prečkom putu, 300.000 kuna te Park znamenitih Klanjčana, 350.000 kuna. To su one najbitnije stavke što se tiče izgradnje komunalne infrastrukture. Tu je i održavanje, tj. krpanje udarnih rupa na našim asfaltiranim cestama, navažanje kamenog agregata, jer još uvijek imamo oko 19 km cesta koje nisu pod asfaltom. To međutim i nije nužno, jer su na takvim mjestima da nije prijeka potreba, ali za neke od njih još postoji velika potreba – najavio je Brlek komunalne radove u sljedećoj godini.

1.200.000 kn za novi dječji vrtić

Jedna od većih stavki u klanječkom proračunu je Dječji vrtić „Kesten“ čije se otvaranje očekuje početkom Nove godine. – Budući da je izgrađen novi dječji vrtić i djeca 1.1.2021. idu u novi dječji vrtić, imamo povećan broj djece te se stavka za dječji penje na 1.200.000 kn. Za osnovnu školu izdvojiti ćemo oko 150.000 kuna. Sufinanciramo bruto plaću nastavnice, odnosno nastavnika koji je u produženom boravku. Jedna od stavki koja me isto veseli je pomoć učenicima u školovanju, kojom dajemo pomoć učenicima i studentima. Za učenike izdvajamo po 250, a za studente 550 kuna mjesečno. Sufinanciramo ih 10 mjeseci kroz godinu – rekao je o Brlek o izdvajanjima u predškolski odgoj i obrazovanje. Socijalna davanja planirana su u iznosu od 530.000 kuna.  – Tu ubrajamo pomoć građanima u paketima i troškove stanovanja za socijalno ugrožene građane. Potom ono što najviše veseli - darove rodiljama te prijevoz učenika. Tu su i paketi za naše najsiromašnije obitelji, kojih svaki mjesec podijelimo oko tridesetak, a za Božić i na Uskrs taj broj proširujemo na oko šezdeset paketa pomoći. Tu spada i Crveni križ, za koji postoji zakonska osnova za izdvajanje sredstava. Planirani su i izdaci za prijevoz putnika, odnosno autobusna linija prema Zaprešiću, jer smo jedna od rijetkih jedinica lokalne samouprave koja mora sufinancirati i javni prijevoz prema Zagrebu, kako bi ga uopće imali – kaže klanječki gradonačelnik. – Što se tiče udruga, mi smo za sve udruge koje djeluju na području Grada planirali sredstva na razini 2019. godine, jer smatram da će 2021. godina biti normalnija od ove, da se na neki način moramo vratiti u normalu i da će udruge djelovati kao što su djelovale i do sada – zaključuje Brlek.

Još članaka iz "Klanjec"

Facebook

Zbog prometne nesreće na državnoj cesti Rijeka-Draga (DC404) od čvora Vežica prema čvoru Draga vozi se usporeno. Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program