Prethodni članak
Sljedeći članak

NOĆ MUZEJA: Izložba Vedrana Ružića "Moguće nemoguće" u dvorištu Galerije Antuna Augustinčića

Izložba se može se razgledati do 31. ožujka


U dvorištu Studija i parku Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu, od petka 29. siječnja 2021. godine u 18 sati, u okviru Noći muzeja '21 - 16. (digitalne) Noći muzeja - započinje izložba na otvorenom Vedrana Ružića Moguće nemoguće, a može se razgledati - sukladno važećim epidemiološkim mjerama - do 31. ožujka 2021.

Vedran Ružić, profesionalni džez glazbenik (kontrabas i bas gitara), slikar i multimedijalni umjetnik, rođen je 26. kolovoza 1986. godine u Rijeci. Već od najranije dobi iskazuje sklonost prema slikarstvu, no tijekom srednjoškolskog obrazovanja započinje svirati bas gitaru i baviti se glazbom. Zapravo samouk - jedino formalno glazbeno obrazovanje stekao je 2009. godine pohađajući Koruški državni konzervatorij u Klagenfurtu - s vremenom je postao vrstan glazbeni profesionalac. Nakon niza godina sudjelovanja u različitim projektima, 2015. godine izdao je svoj prvi autorski džez album Night Speaking, a 2016. godine stvara projekt Spiritual Market u kojemu objedinjuje džez glazbu i art film, u kojemu se okušao i u ulozi glumca i koscenarista. Kvalitetu istoimenog albuma prepoznala je i struka, pa je 2017. godine nominiran za našu najugledniju glazbenu nagradu Porin u dvije kategorije (najbolja džez skladba i najbolji džez album) te ju je i osvojio u kategoriji najboljeg džez albuma. S ciljem da u svakom novom autorskom projektu glazbu poveže s nekim drugim oblikom umjetnosti, 2019. godine izdaje svoj treći autorski album Libertin (koji u izvedbama uživo povezuje džez kvartet i tri suvremena plesača u svojevrstan džez teatar), a 2020. je godine (u jeku pandemije) uživo snimio i najnoviji album Forbidden Live.

 

Uz profesionalno bavljenje glazbom, od 2010. godine sve češće uzima u ruke kist te se 2013. godine upisuje na Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer slikarstvo, gdje 2018. godine stječe titulu magistra primijenjenih umjetnosti diplomskim radom Povezivanje glazbe i slikarstva. Obuzetost tom vezom pasionirano iskazuje u mediju slikarstva, a odnedavna - o čemu svjedoči sadašnjim okolnostima nadahnuta i snažnim kiparskim senzibilitetom prožeta serija radova Forbidden Melody - i u mediju skulpture. Do danas je priredio 22 izložbe u Hrvatskoj i 5 izložaba u inozemstvu te sudjelovao u 9 skupnih izložaba.

 

Osim spomenute nagrade Porin, osvojio je dvije nagrade Status za najboljeg džez basista i džez kontrabasista (2012. i 2020.), nekoliko Godišnjih nagrada za doprinos kulturi - Primorsko-goranske županije (2018.), Grada Opatije (2018.) i Općine Matulji (2015. i 2018.) -  te Posebno priznanje Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci (2018.).

 

Moguće nemoguće izložba je koja se temelji na Vedranovu skorašnjem ciklusu Forbidden Melody, koji je, kako sam kazuje, nastao u izolacijskoj atmosferi trenutne situacije u svijetu. Umjetnika u čestim trenucima marginalizira politički pogled, no prednost je u cijeloj zagušljivoj situaciji to što je umjetnik naviknut na ovakvo stanje odnosa politike prema pojedincu te iz te boli opažanja izvlači pozitivnu tišinu, koja počesto bode život poput bodljikave žice. U ovim trenucima umjetnik je poput emigranta koji pokušava naći spas u svojemu radu te ga na bilo koji način izvući na vidjelo i tako spasiti od tišine. Ono što je svim tim radovima zajedničko jest da su odreda ili asamblaži i modificirani redimejdi, izrađeni od materijala i predmeta pronađenih u svojih nekoliko kvadrata života, ... naizgled odbačenih materijala kojima mi određujemo imaju li oni i dalje svoju vrijednost ili su izgubili svoju svrhu postojanja, ili su izrađeni od materijala što ga je autor sačuvao za »crne dane«.

Još članaka iz "Klanjec"

Facebook

Kolnici su mjestimice mokri i skliski u Istri, Hrvatskom primorju, Lici i Gorskom kotaru. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama i održavaju sigurnosni razmak između vozila.  Poteškoće u prometu moguće su ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program