Prethodni članak
Sljedeći članak

Klanjec: U tri godine učetverostručili proračun i pokrenuli projekte vrijedne 30 milijuna kuna


U Klanjcu, su tijekom 2019. iz proračuna izdvojili 25,14 posto sredstava za predškolski odgoj, izgradili i opremili jedan od najsuvremenijih dječjih vrtića u Hrvatskoj, arhitektonski i tehnički iznad standarda, uz dizalicu topline za grijanje i hlađenje što ga čini jednim od ukupno tek tri takva vrtića u RH.

Među gradovima su s najvećim rastom prihoda u proračunu na godišnjoj razini, u vrhu po izdvajanju u predškolski odgoj, među rijetkima su koji su se mogli pohvaliti i rastom broja novorođenčadi, u skupini gradovima su s jednom od najnižih stopa nezaposlenosti i najvećim prirastom stanovništva…

Pohvaliti se s punim pravom u Gradu Klanjcu mogu i iznadprosječnom uspješnosti realizacijom projekata. Tako je od 13 novih projekata, pokrenutih u protekle tri i pol godine mandata, čak 10 do danas u potpunosti realizirano, a dva (izgradnja nogostupa, Kuća EU himni, šetnica s biciklističkom stazom) realiziraju se u fazama. Vrijednost realiziranih projekata od lipnja 2017. do 31. prosinca 2020. prelazi 30 milijuna kuna.

Pokrenuli su i 10 EU projekata. Devet ih je realizirano, a jedan je u tijeku realizacije, u svim navedenih Grad je nositelj projekta, a pored toga sudjelovali su kao partneri u još nekoliko projekata financiranih ili sufinanciranih iz europskih fondova. Riječ je o projektima prvenstveno usmjerenim na razvoj civilnog društva i poboljšanje kvalitete života mladih osoba. Ukupna ‘težina’ realiziranih EU projekta iznosi preko 12 milijuna kuna, a upravo je u tijeku realizacija projekata u vrijednosti 266.850 kuna, piše Gradonačelnik.hr.

 

O uspješnosti rada gradske uprave itekako govori i uistinu impozantan rast Proračuna. Tako je izvorni u 2016. bio 3,98 milijuna kuna, dok je u 2020. iznosio 6,32 milijuna kuna. Izvršenje Proračuna penjalo se, pak, od 6,6 mil.kn u 2017. do 23,4 milijuna kuna u 2019. godini. Klanjec je baš u zadnjoj spomenutoj godini u postocima, imao najveći rast proračunskih prihoda -157 posto – u proračunu na godišnjoj razini, ujedno bio i vodeći po rastu prihoda (8.700-3.376 kuna) u odnosu na broj stanovnika. Imali su i najveći suficit po stanovniku -2,1 tisuće kuna.

U odnosu na izvorni proračun u 2019. (6,3 mil.kn), izvršenje proračuna u istoj godini bilo je veće skoro četiri puta (23,4 milijuna kuna), što je posljedica realizacije kvalitetnih programa financiranih isključivo bespovratnim EU sredstvima. Takav pristup proračunskim novcima omogućio je da i lani u krizi izazvanoj pandemijom Covida-19 redovito izvršavaju obveze i radnje nužne za normalno funkcioniranje lokalne zajednice, Gradske uprave i gradskih ustanova.

Nedavno su usvojili Proračun Grada Klanjca za 2021. godinu, planirani prihodi iznose 14 milijuna i sedamsto tisuća kuna, a od toga nešto više od 8 milijuna i sedamsto tisuća odnosi se na vlastita proračunska sredstva.

Posebno vode brigu o nadolazećim generacijama. Lako razumljivo, pretprošle godine su se našli među rekorderima po bebama, u gradu s oko 3000 stanovnika, rođeno ih je 32, a vrlo obećavajuće zvuči i što se u minulih nekoliko godina doselilo i više obitelji s brojnijim podmlatkom, dok im u inozemstvo trajno odlazi vrlo malo sugrađana.

Grad isplaćuje potporu u iznosu od 2.000 kn za prvo dijete, 3.000 kn za drugo i 4.000 kuna za treće dijete u obitelji. Financijska pomoć roditeljima četvrtog djeteta iznosi 5.000 kuna, a za svako slijedeće povećava se iznos za dodatnih tisuću kuna. Uz to dobili su i člansku iskaznicu Gradske knjižnice i čitaonice “Antun Mihanović” koja omogućuje trogodišnje besplatno članstvo mališanima.

 

U Klanjcu, su tijekom 2019. iz proračuna izdvojili 25,14 posto sredstava za predškolski odgoj, izgradili i opremili jedan od najsuvremenijih dječjih vrtića u Hrvatskoj, arhitektonski i tehnički iznad standarda, uz dizalicu topline za grijanje i hlađenje što ga čini  jednim od ukupno tek tri takva vrtića u RH. Vrtić ‘Kesten’ je vrijedan oko 11 milijuna kuna, kod čega bespovratna EU sredstva pokrivaju 7,4 milijuna kuna, a riječ o daleko najvećoj gradskoj investiciji čijim ostvarenjem su se riješili lista čekanja i pokrenula jaslička skupina koju Grad nije imao do sada.

 

Pritom, Grad Klanjec sa 60 posto cijene sudjeluje u plaćanju  vrtića  za prvo dijete,  za drugo se iznos umanjuje za 20 posto, dok je za treće vrtić besplatan. Tijekom pandemije korona virusa roditelji su u potpunosti bili oslobođeni plaćanja vrtića. Kada je u pitanju predškolski odgoj, u 2019. su bili i među Top 10 po izdvajanju u odnosu na broj stanovnika, odnosno po ulaganju ‘per capita’, izdvajanju iz proračuna i trendu povećanja sredstava u odnosu na godinu ranije, 2018.

Još jedan projekt kojim se pridonosi uspješnoj pronatalitetnoj politici i svojevrsnom ‘baby boomu’ jest ‘Popodne u vrtiću’ kojim je uvedeno poslijepodnevno radno vrijeme, nerijetko od nasušne potrebe zaposlenim roditeljima, naročito onima bez dostupnog baka/djed servisa. Njime je vrtić produljio rad do 19 sati, zaposlio još jednog odgojitelja na pola radnog vremena i kuharicu na dodatna 2 sata. Projekt uključuje i STEM program te program kulinarske radionice zdrave prehrane za djecu kao i nabavu potrebne opreme, a ukupna vrijednost projekta je oko 1,2 milijuna kuna, u cijelosti financirana iz EU fonda. Nabrojanom se može dodati i otvaranje logopedskog kabineta čiji rad sufinanciraju Grad Klanjec i Općina Veliko Trgovišće, a što je od velikog značaja za roditelje koji su na taj način izbjegli višemjesečno čekanje u drugim ustanovama, za što Grad godišnje izdvaja 75.000 kuna.

 

Iako nije osnivač, Grad redovito pomaže osnovnoj školi pa su tako u protekle tri godine kupljene četiri pametne ploče, dvije za matičnu školu u Klanjcu, a dvije za područnu u Lučelnici. Učenicima i studentima slabijeg imovinskog statusa kontinuirano se daje financijska stipendijska potpora, kao i onima koji postižu visoke rezultate tijekom školovanja, studentima 550 kn mjesečno, a učenicima 250 kuna. Grad subvencionira i nabavu radnih bilježnica za sve svoje osnovnoškolce, sufinancira se i učenički prijevoz djeci koja to pravo ne ostvaruju na temelju pedagoških standarda.

Grad Klanjec osigurava i socijalnu pomoć za svoje sugrađane u potrebi, i to u hrani i higijenskim potrepštinama, svakog mjeseca u godini, a uz blagdane se nastoji, osobito djecu, razveseliti i pokojim slatkišem i namirnicama potrebnim za spremanje kolača. Klanjec je također među rijetkim jedinicama lokalne samouprave koja sufinancira i linijski prijevoz, konkretno prema Zaprešiću, kako bi njegovi građani brže stigli do Zagreba, za tu svrhu godišnje izdvaja 150.000 kuna.

Grad su s jednom od najnižih stopa nezaposlenosti i najvećim prirastom stanovništva u Krapinsko-zagorskoj županiji, što je direktna posljedica zapošljavanja,  a ne, pukih statističkih pokazatelja poput, na primjer, spleta okolnosti poput iseljavanja.

U vrijeme korona krize i Grad Klanjec je, dakako, donio žurne mjere za ublažavanje posljedica gospodarstvenicima i građanima, kao što je ukidanje plaćanja komunalne naknade i zakupa javnih površina za poduzetnike koji su obuhvaćeni protuepidemijskim mjerama. Tih obveza su bili oslobođeni svi gospodarstvenici koji nisu radili zbog Odluke o mjerama ograničavanja rada u trgovini i uslužnim djelatnostima, kao i održavanja sportskih i kulturnih događanja. Također, privremeno se zaustavilo slanje ovrha prema postojećim dužnicima. Usput, dio mjera za ublažavanje posljedica krize odnosio se i na građane koji su oslobođeni plaćanja komunalne naknade ako su ostali bez posla, a obveze prema gradu, ako nisu plaćene u previđenom roku, mogle su se podmiriti bez plaćanja zateznih kamata.

Na koncu, Grad je izmjenom prostornog plana i oslobađanjem komunalnog doprinosa pridonio i jednoj od najvećih gospodarskih investicija u Županiji, a to je izgradnja nove proizvodne hale Predionice Klanjec, vrijedne 45 milijuna kuna te novog skladišta površine 4000 četvornih metara u vrijednosti 17 milijuna kuna.

 

I zaštita okoliša među prioritetnim je zadaćama. U 2019. za ukupno 12 milijuna kuna, sanirano je odlagalište i izgrađeno reciklažno dvorište u Medvedovom Jarku, paralelno su realizirali i europski edukativni projekt ‘Učimo zeleno’, a realizacijom projekta ‘NEWLIGHT – modernizacija energetski učinkovite i  ekološke javne rasvjete’ zamijenile su se stare žarulje novim LED lampama. Projekt NEWLIGHT prvi je u RH sufinanciran  iz programa ELENA, zajedničkog programa tehničke pomoći Europske komisije i Europske investicijske banke namijenjen za pripremu većih infrastrukturnih projekata europskih regija i  gradova u području čiste energije, prometa i zgradarstva, a koliko je uspješan najbolje govori  kako je u veljači 2019. u Bruxelesu primio prestižnu Europsku nagradu za energetske usluge  (EESA).

U posljednjih nekoliko godina dosta je uloženo i u energetsku obnovu javnih zgrada. Takvu su rekonstrukciju doživjeli i zgrada gradske uprave, gradska dvorana, zgrada matične osnovne škole, ali i područne škole u Lučelnici. Financijski su podupirali i energetski učinkovitu obnovu privatnih kuća, a sve kako bi se smanjila potrošnja energenata kao jedan od najvažnijih faktora u očuvanju okoliša. S obzirom na višegodišnju odličnu suradnju s Regionalnom energetskom agencijom sjeverozapadne Hrvatske, vjeruju da ih očekuju u skorije vrijeme i neki daljnji važni projekti, prvenstveno u korištenju solarne energije, ističu iz Grada.

Izgrađen je i pročistač otpadnih voda u Dolu Klanječkom vrijedan 700.000 kn, na inicijativu Grada Klanjca, otprije zaštićeno područje prirode u Zelenjaku, proširilo se i na Cesarsku goru  koja je danas zaštićeno područje u kategoriji značajni krajobraz, dok je rijeka Sutlu dio ekološke mreže Natura 2000. Sa 41,80 posto izdvojenih sredstava u proračunu, Grad Klanjec je u 2018. godini bio vodeći hrvatskih grad po ulaganju u zaštitu okoliša. Drugi je bio po izdvojenim sredstvima u odnosu na broj stanovnika, ali i u top deset po rastu izdvojenih sredstava u odnosu na godinu prije, pokazala je to naša analiza temeljena na podacima konsolidiranih proračuna.

Grad je 2020. instalirao i besplatni internet na tri lokacije koristeći 109.225  kuna bespovratnih EU sredstava u okviru inicijative ‘WiFi4EU’, izradio Glavni projekt šetnice s biciklističkom stazom, kao i Strategiju razvoja turizma. Tu su i ‘Europe for citizens – Europa za građane’ – program Europske agencije za obrazovanje,  kulturu i audiovizualnu politiku (EACEA), ali i – Spomen park znamenitih Klanjčana.

 

Osim  novih projekata, u protekle 3 i pol mandatne godine realizirani su i značajni redovni projekti  na izgradnji i održavanju komunalne infrastrukture, a prvenstveno je riječ o programu asfaltiranja nerazvrstanih cesta u što je uloženo  više od dva milijuna i sto deset tisuća kuna. Pripremljeni su za realizaciju i projekti  poput proširenja gradskog groblja (otkup  zemljišta, izrada projektne dokumentacije) te se intenzivno radilo i na pripremi projekata za  prijave na buduće očekivane natječaje europskih fondova iz nove financijske omotnice  2021.-2027.

Uz sve spomenute projekte koji su već realizirani ili su trenutno u tijeku odnosno u planu, odrađeni su i brojni radovi poput sanacija klizišta, izgradnje vodovodne mreže, izgrađeni su nogostupi, rekonstruirana mrtvačnica, novu fasadu je dobiva stara zgrada vatrogasaca s početka 19. stoljeća…

Grad Klanjec uložio je maksimalan napor da u okviru svojih financijskih mogućnosti osigura proračunska sredstva za rad udruga u 2020. godini i to unatoč brojnim posljedicama koje je uzrokovala epidemija bolesti Covid-19. Grad  je za 2020. godinu za sportske udruge osigurao 128.500 kuna, za udruge u kulturi  32.000 kuna te 34.000,00 kuna za ostale udruge, a za rad civilnoga društva ukupno  194.500 kuna.

-Planira se i rekonstrukcija stepenica, tzv. prečki put. Troškovi financiranja novog Dječjeg vrtića znatno će se povećati, zaposlit će se novi djelatnici. U 2021. godini financiranje udruga i ostalih proračunskih korisnika planirano je kao i 2019. i 2020.  – kaže Zlatko Brlek, gradonačelnik Klaneca, Grada koji je lani zaslužio i ‘čistu peticu’ i priznanje za transparentnost u trošenju javnog novca, piše portal  Gradonačelnik.hr

Još članaka iz "Klanjec"

Facebook

Pojačan je promet na pojedinim autocestama, na prilazima turističkim središtima, trajektnim lukama i pristaništima te na pojedinim graničnim prijelazima. Zbog snimanja filma od 26. do 29. srpnja povremeno će se zaustavljati promet na DC106 ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program