Prethodni članak
Sljedeći članak

Grad Klanjec najviše izdvojio za zaštitu okoliša u Hrvatskoj

Među vodećima gradovima je i još jedan zagorski grad, a to je Pregrada, pokazala je analiza iz 2018.


Zaštita okoliša i podizanje ekološki svijesti postale su posljednjih godina sve proračunski zahtjevnija stavka gradova. Puno je EU projekata kojima se pomaže u raznim investicijama i aktivnostima u cilju što bolje zaštite okoliša, a upravo je i zelena EU jedna od stavki kojoj će dati prioritet u novoj financijskoj omotnici. Prije dvije godine, pokazala je naša analiza, za zaštitu okoliša je u relativnom iznosu najviše izdvojio Klanjec, koji je i među vodećima gleda li se ulaganje po stanovniku i trendu povećanja sredstava u odnosu na godinu prije. Među vodećim gradovima su još Senj, Knin, Pregrada, Belišće, Opatija, Split…, prenosi portal gradonačelnik.hr

Provjerili su kakva je situacija bila prije dvije godine (najaktualniji dostupni podaci Ministarstva financija), tj. koliko su gradovi iz konsolidiranih proračuna iz 2018. godine izdvojili za zaštitu okoliša te saznali od njih što je napravljeno i na čemu se radi u projektima zaštite okoliša.

Vidljivo je da su milijunski iznosi utrošeni u gradnju reciklažnih dvorišta te sanaciju odlagališta komunalnih otpada. Da gradovi posjeduju sve više zelenih otoka sa spremnicima za odvojeno prikupljanje otpada te da ih je dio ispunio zakonsku obvezu sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom. Mnogi izbacuju plastiku iz upotrebe unutar gradskih ureda te uvode uporabu bioloških sredstava za čišćenje. Radi se i na gospodarenju otpadnim vodama. Sudjeluju i u nizu aktivnosti vezanih za promociju ekologije i zelenih površina.

Iz proračuna su uzeli stavke – gospodarenje otpadom, gospodarenje otpadnim vodama, smanjenje zagađivanja, zaštita bioraznolikosti i krajolika, istraživanje i razvoj – zaštita okoliša te poslovi i usluge zaštite okoliša koji nisu drugdje svrstani.


Ako se zbroje te stavke, vodećih deset gradova izdvojilo je za zaštitu okoliša od 13 do preko 40 posto, koliko je, naime, jedino izdvojio Grad Klanjec, dok su ostali ispod 30 posto, piše gradonačelnik.hr

Još članaka iz "Klanjec"

Facebook