Prethodni članak
Sljedeći članak

BRLEK: Najznačajniji projekt za nas je izgradnja novog dječjeg vrtića

S gradonačelnikom Grada Klanjca Zlatkom Brlekom razgovarali smo o ostvarenim projektima u 2019. godini, ali i planiranima u novoj godini


S gradonačelnikom Grada Klanjca Zlatkom Brlekom razgovarali smo o projektima koje je Grad realizirao u ovoj godini, ali i projektima koji su u planu za 2020. godinu. - S velikim zadovoljstvom mogu reći da sve ono što smo planirali za 2019. godinu, smo i ostvarili. Najznačajniji projekt je početak izgradnje dječjeg vrtića. Projekt je vrijedan 11 milijuna kuna, a sufinanciran je s maksimalnim iznosom od 7 440 000 kuna od strane Europske unije. Vrtić smo počeli graditi u kolovozu te oni odlično napreduju. Ispred smo planiranih rokova i nadam se da će biti gotov do kraja 2020. godine. Čvrsto vjerujem da će klanječki mališani krenuti s idućom pedagoškom godinom u novi dječji vrtić - rekao je Brlek, a od bitnijih projekata u 2019. godini istaknuo je sanaciju odlagališta Medvedov jarek i izgradnju reciklažnog dvorišta. - Taj projekt je ukupne vrijednosti 11,5 milijuna kuna. Reciklažno dvorište je otvoreno u svibnju ove godine, a u potpunosti je financiran od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti te Ministarstva, fondova europske unije - istaknuo je Brlek.

Brojni radovi

Jedan od važnijih projekata bila je i adaptacija mrtačnice na groblju sv. Filip. - U skladu s mogućnostima koje nam je dozvoljavao prostor na tom groblju, napravili smo novi prostor mrtvačnice, adaptirali postojeći te se tako sada na dostojan način mogu ispratiti pokojnici. Asfaltirali smo kilometar i pol novih cesta na području općine. Vrijednost toga je preko 500 tisuća kuna. Izgradili smo 650 metara novog nogostupa uz županijsku cestu, a taj je projekt vrijedan preko 700 tisuća kuna. Tu je bilo i uređenje i održavanje nerazvrstanih cesta. Sanirali smo nekoliko klizišta i odrone koji su se pojavili tijekom godine - objasnio je klanječki gradonačelnik. Valja napomenuti da Grad Klanjec provodi devet europskih projekata, a jedan od najvažnijih je 'Popodne u vrtiću'. Grad Klanjec je, sredstvima Europskog socijalnog fonda sufinancirao produženi boravak djece u vrtiću koji sad radi do 19 sati. Od važnijih projekata, Brlek je istaknuo i Kuću europskih himni - kulturna baština Klanjca. - Dobili smo od Ministarstva turizma 400 tisuća kuna i idemo dalje s provedbom tog projekta. Do kraja godine planiramo završetak građevinskih radova. Taj projekt smo prijavili i na neke druge natječaje, poput ZABA-in natječaj i natječaja ADRIS grupe. Na ZABA-inom natječaju smo bili u finalu među 10 najboljih projekata, a ADRIS grupa nam sufinancira 60 tisuća kuna u ovoj godini što znači da je taj projekt izuzetno vrijedan - spomenuo je Brlek, a dodao je kako Grad Klanjec pomaže osnovnoškolstvu te je ove godine kupljena pametna ploča za Područnu školu Lučelnica. Kontinuirano dajemo učeničke i studentske pomoći na osnovu socijalnog statusa odnosno rezultata uspjeha. Sufinanciramo učenički prijevoz i srednjoškolaca i osnovnoškolaca koji to pravo ne ostvaruju na osnovu pedagoških standarda. Možda najvažnije, među rijetkim smo jedinicama lokalne samouprave koja sufinancira i linijski prijevoz prema Zaprešiću kako bi naši građani brže stigli do Zagreba – spomenuo je Zlatko Brlek.

Godina puna izazova

Što se tiče projekata za 2020. godinu, gradonačelnik Klanjca kaže da će sljedeća godina biti godina s puno novih projekata. - Sljedeća godina bit će godina izazova. Najveće zadovoljstvo je završetak izgradnje dječjeg vrtića. Postojeći je 40 godina star i malog je prostora i završio je svoj vijek trajanja. Na listi čekanja je 20-30 djece s tim da 15-ak djece polazi dječje vrtiće izvan Klanjca što također sufinanciramo - rekao je Brlek i najavio kako Grad Klanjec ide u kompletnu promjenu javne rasvjete preko kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj. - Taj kredit ćemo vraćati na osnovi uštede koju ćemo ostvariti putem energetski učinkovitije javne rasvjete, ali i od odustajanja održavanja stare javne rasvjete. Velika investicija nam je proširenje gradskog groblja. Na postojećem groblju nemamo mjesta za nove ukope, a prisiljeni smo ići na proširenje. Tu će biti i projekti komunalne infrastrukture budući da imamo više zahtjeva od građana za asfaltiranje, odnosno preasfaltiranje te tu planiramo uložiti milijun i 300 000 kuna. Idemo u sanaciju stepenica na tzv. Prečkom putu koje su stare i istrošene. Izgradit ćemo nove na postojećem mjestu. Nastavljamo s projektom Kuća europskih himni - Kulturna baština Klanjca, a tu će biti i Centar za posjetitelje. Do kraja 2020. godine ćemo izdati i Monografiju grada Klanjca - najavio je gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek.

Još članaka iz "Klanjec"

Facebook

Kolnici su mjestimice mokri i skliski u većem dijelu zemlje, a mogući su i odroni. Vidljivost je mjestimice smanjena zbog magle u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatsko, Lici i Gorskom kotaru. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožn...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program