Prethodni članak
Sljedeći članak

Brlek: 'Klanjec je u dobrom društvu 10 najuspješnijih hrvatskih gradova po povučenim EU sredstvima'

Povodom Dana Grada Klanjca koji se obilježava na blagdan Sv. Florijana, 4. svibnja, razgovarali smo s gradonačelnikom Zlatkom Brlekom


ZL: Za početak, kako će se obilježiti ovogodišnji Dan grada?
Brlek: Nakon dvije duge pandemijske godine konačno ćemo ne samo obilježiti već i proslaviti svoj Dan grada na način koji smo svi željno iščekivali. Ovogodišnji program klanječkih kulturnih ustanova i brojnih udruga simbolično smo nazvali Klanječki dani – opet smo vani. Započeli smo kulturnim događanjima još u travnju, a nastavljamo s različitim sportskim, zabavnim i kulturnim događanjima sve do 18. svibnja. U srijedu 4. svibnja, uz svečanu sjednicu Gradskog vijeća u 12:30 sati na kojoj će u nazočnosti brojnih naših suradnika i gostiju biti uručena i ovogodišnja priznanja Grada Klanjca, Galerija Augustinčić priređuje predstavljanje novog dvobroja svojih Anala, a navečer nam gostuje GFUK i ZGK Komedija s izvrsnom predstavom Nije bila Peta, bila je Deveta koja je uz Dana grada, za naše posjetitelje besplatna. Središnji događaji svakako su manifestacija „Dobro je, klanječko je“ koja se u subotu 7. svibnja vraća na naš Trg Antuna Mihanovića i tradicionalni Piknik na Cesargradu u nedjelju 8. svibnja. Kuhat ćemo u subotu ponovno najmanje petnaestak kotlića vinskog gulaša u kuharskom nadmetanju naših udruga. Udruga umirovljenika peče za tu priliku domaće kolače, naši najmlađi pripremaju lijepi program na pozornici, a imat ćemo i radionice cirkuskih vještina i ulične umjetnosti. Svirat će i u subotu i u nedjelju naši domaći glazbenici, Vrijeme vinila i TS Ekipa. Od sportskih događanja, uz malonogometni kvartovski turnir, tu je i Memorijalni turnir Albin Šoban Binča Streljačkog društva Predionica, otvoreni turnir u pikadu PK Feniks, na Pepinu grabu 8. svibnja vraća se Ribički memorijal Anđelko Petek Pajo, a Šahovski klub „Zelenjak“ organizira tradicionalni međunarodni šahovski turnir. U program se uključuju i naša škola, kulturne udruge svojim radionicama te sportska društva. Vjerujem da će svatko naći nešto za sebe i da će ovogodišnji Dani grada Klanjca biti dobar razlog za izlazak i to konačno bez maski i epidemioloških ograničenja.

ZL: Koje biste značajnije ostvarene projekte izdvojili u proteklih godinu dana? Bilo je i manjih, ali značajnih aktivnosti i projekata?
Brlek: Nakon održanih lokalnih izbora, u jesenskim mjesecima vratili smo se u uobičajeni ritam radova na našoj komunalnoj infrastrukturi. Tako je završena još jedna faza izgradnje nogostupa uz županijsku cestu Klanjec – Zaprešić. Izgrađeno je 580 metara nogostupa i 530 metara oborinske odvodnje. Vrijednost radova iznosila je 1.086.000,00 kuna, a uz Grad Klanjec, s 450.000,00 kn sufinancirala ih je Županijska uprava za ceste KZŽ. Asfaltirane su cesta u Bartološaku, u donjim Gredicama i Suhodolska ulica u Mihanović Dolu. U 2310 metara novog asfalta Grad je uložio više od 765.000,00 kn, uz potporu iz natječaja Ministarstva graditeljstva u iznosu od 200 tisuća kuna. Dovršeni su radovi na sanaciji dvaju klizišta u naselju Gorkovec. Ukupna vrijednost radova iznosila je oko 350.000,00 kuna, a Hrvatske vode sufinancirale su radove s 210.000,00 kuna.
Jedan od najznačajnijih gradskih projekata u ovom trenutku je proširenje gradskog groblja u Dolu Klanječkom, čija je ukupna vrijednost oko 4 milijuna kuna. Projekt smo pripremili za apliciranje na natječaj za mjeru 7.4.1 Programa ruralnog razvoja. Nažalost, novi natječaj više nije uključivao izgradnju groblja kao prihvatljivi trošak. Odlučili smo ovaj, uistinu, jako hitan projekt podijeliti po fazama i krenuti u realizaciju vlastitim sredstvima. Tako je krajem prošle godine izdvojeno 600 tisuća kuna za uređenje terena za izgradnju prvih 48 dvostrukih grobnih mjesta, 9 jednostrukih, 4 grobnice, 33 mjesta za polaganje urni te kosturnice koje dosad nije bilo na groblju. Proširen je sustav javne rasvjete u Bratovskom vrhu, a ulagalo se i u redovno održavanje gradskih nerazvrstanih cesta, kako makadamskih, tako i onih asfaltiranih.
Raduje završetak još jedne faze rekonstrukcije Spomen parka znamenitih Klanjčana. Izgradnjom malog amfiteatra, s uklesanim originalnim stihovima Mihanovićeve Horvatske domovine, stvoren je još jedan novi prostor za održavanje kulturnih programa na otvorenom te prvenstveno terenske nastave za učenike. Radovi su sufinancirani iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj na natječaju LAG-a „Zagorje – Sutla“.
Klanjec je prema broju stanovnika i trendu povećanja posljednjih godina najviše izdvojio za zaštitu okoliša u Hrvatskoj. Taj trend nastavlja Komunalno poduzeće “Zelenjak” koje se uspješno prijavilo za bespovratna sredstva EU iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija te su nabavljena dva nova komunalna vozila vrijedna 1.760,000,00 kn, a bespovratnim sredstvima financiran je udio od čak 1.480.000,00 kn. Projekt podrazumijeva i edukaciju stanovništva na području Grada Klanjca i susjednih općina o pravilnom odlaganju otpada, koje nam je vrlo važno pa su tako nabavljeni i žuti i plavi spremnici za plastiku i papir koji su građanima podijeljeni bez naknade.
U izazovnoj godini u kojoj smo se još uvijek borili s pandemijom, Grad je redovito izvršavao sve svoje obveze i realizirao većinu planiranih investicija. Brinuo je o osnovnim potrebama socijalno najugroženijih stanovnika, dodijelio učeničke i studentske pomoći, isplaćivao potpore roditeljima za novorođenu djecu, sufinancirao rad udruga, prijevoz učenika, podupirao izvannastavne aktivnosti škole i kupnju opreme. Među rijetkim jedinicama lokalne samouprave Klanjec sufinancira i autobusni linijski prijevoz prema Zaprešiću, a najbolja stvar koja nam se dogodila je ohrabrujući broj novorođene djece, dvostruko veći nego 2020. godine.

ZL: Kolika su ukupno povučena sredstva od ministarstava i iz europskih fondova i kako ste time zadovoljni?
Brlek: Oko 830 tisuća kuna iznosile su kapitalne pomoći iz državnog proračuna za naše projekte i još 800 tisuća isplaćeno nam je zahvaljujući kompenzacijskim mjerama. S obzirom da smo mi većinu EU projekata u prošloj financijskoj omotnici realizirali do 2021., sredstva iz europskih fondova iznosila su nešto više od 700 tisuća kuna. U okviru prethodne financijske omotnice Europske unije, Gradu Klanjcu odobreno je financiranje ili sufinanciranje 13 projekata u kojima je Grad Klanjec bio prijavitelj, a u još nekoliko sudjelovao je kao partner. Razlog je to što se Klanjec našao u dobrom društvu 10 najuspješnijih hrvatskih gradova po povučenim EU sredstvima prema broju svojih stanovnika.

ZL: Kako se s obzirom na koronakrizu punio proračun i koliko je kriza utjecala na planove?
Brlek: S pandemijom i posljedicama koronakrize proživjeli smo cijelu 2021. godinu i jasno je da smo i mi u Gradu Klanjcu otežano radili. Kao najveći problem mogu istaknuti da nam nije isplaćeno preostalih 50% sredstava za izgradnju dječjeg vrtića, iako smo zahtjev Ministarstvu poljoprivrede, odnosnu APPR-u, poslali još 23. travnja 2021. Proračunski prihodi od poreza i prireza na dohodak bili su zahvaljujući kompenzacijskim mjerama na nivou 2020. godine, umanjeni za trošak povrata poreza za mlade pa smo uspjeli završiti većinu onoga što smo planirali.

ZL: Nekoliko najznačajnijih projekata ostvarenih u proteklom razdoblju?
Brlek: Učetverostručeni gradski proračun i realizirani projekti u komunalnoj i društvenoj infrastrukturi Grada Klanjca vrijedni više od 30 milijuna te izvrsni rezultati u povlačenju sredstava iz europskih fondova. Izgrađen prekrasan novi dječji vrtić u koji su danas upisana sva djeca s našeg područja i nemamo više liste čekanja. Sanirano odlagalište otpada Medvedov Jarek prema EU standardima, novo reciklažno dvorište i rekonstrukcije javne rasvjete u projektu NEWLIGHT čime smo ostvarili uštedu od 63% za troškove struje što se u ovo vrijeme drastičnog poskupljenja energenata pokazuje kao odlična odluka. Zadovoljan sam i zbog cijelog niza manjih projekata, ali koji su utjecali na kvalitetu života mojih sugrađana. Veliko priznanje stiglo nam je krajem godine s izbora najboljih gradova u Hrvatskoj, u organizaciji Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos, u kojoj je Klanjec bio nominiran između pet gradova u Hrvatskoj koji su ostvarili najveći napredak u kvaliteti života.

ZL: Za kraj, koja je Vaša poruka građanima uz Dan grada?
Brlek: Zahvaljujem svojim sugrađanima što su svojom ozbiljnošću, odgovornošću i strpljenjem pridonijeli da se vratimo normalnom svakodnevnom životu pa makar u ovim mjesecima zatišja epidemije Covida-19. Kao zajednica još jednom smo pokazali da se znamo držati skupa kada je najpotrebnije. Uz čestitku dobitnicima gradskih priznanja, čestitam svojim Klanjčankama i Klanjčanima Dan grada, a vatrogascima čestitam blagdan sv. Florijana, njihovog nebeskog zaštitnika i zaštitnika našeg grada, uz želju da se konačno nakon dvije godine okupimo u što većem broju na našem trgu na manifestaciji „Dobro je, klanječko je“, na našem Pikniku na Cesargradu, ali i da uživamo ovih dana u svim ostalim kulturnim i sportskim događanjima u našem gradu.

Još članaka iz "Klanjec"

Facebook