Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorec KR, Gaj i Jesenje završili svoje sezone

Izvršni odbor HNS donio očekivanu odluku


Na sjednico I.O. HNS-a održanoj, donesena je očekivana odluka u natjecanjima pod okriljem saveza za sezonu 2019./2020. Kako sada stvari stoje natjecanje će nastavit samo nogometaši prvoligaši. Odluka o eventualnom nastavku prve ženske nogometne lige i prve hrvatske malonogometne lige donijet će se najkasnije do 18. lipnja.

Hrvatski nogomet na scenu bi se trebao vratiti 30. i 31. lipnja kada bi se trebale odigrati polufinalne utakmice Hrvatskog nogometnog kupa. Od 6. lipnja trebala bi krenuti HNL koja bi se igrala sve do 25. srpnja, dok bi se finale kupa trebalo odigrati 1. kolovoza. Od 2.-5. kolovoza trebale bi se odigrati kvalifikacije za popunu I. HNL.
Natjecanje u II. HNL neće se nastaviti, a trenutna tablica se proglašava konačnom, s time da iz II. HNL neće nitko ispasti, dok će se termini za popunu II. HNL odrediti naknadno.

Ista je situacija i u III. HNL. Nama je posebna zanimljiva III. HNL-središte gdje se natječu krapinski Zagorec i Gaj Mače. To znači da je Zagorec prvenstvo završio na petom, a Gaj na devetom mjestu. Iako je Vinogradar prvi nakon 17. kola, neizvjesno je da li će u kvalifikacije za popunu druge lige. Presudna će biti licenca. Prema nekim informacijama najizglednije je da će iz III. HNL-središte u kvalifikacije za popunu II. HNL trećeplasirana Mladost iz Petrinje, koja ovih dana intenzivno radi na isođenju licence.

Neće biti nastavka ni II. HMNL, tako da će se Jesenje morati zadovoljiti trećim mjestom, iza Novog Marofa i Bjelovara.

Odluka o prekidu prvenstva je očekivana. Nogomet se prije svega igra zbog gledatelja, a igranje pred praznim tribinama zaista nema smisla. Klubovi poput Gaja iz Mača imaju vrlo dobar prihod od prodaje karata, što svakako nije zanemarivo.

Iako je odluka o nastavku I. HNL očekivanja, iskreno u njoj ne vidimo preveliki smisao. Pravila treninga nogometnih profesionalaca su vrlo rigorizna, trenira se u skupinama po pet igrača. Uskoro se očekuje trening s deset igrača, no da bi se mogli realizirati određeni taktički zahtjevi, potreban je trening 11 na 11, tj. s 22 igrača, koliko ih i sudjeluje u utakmici. Kada će to biti moguće, teško je reći. Kako će izgledati taj nogomet u nastavku I. HNL, možemo samo pretpostaviti. Pitanje je što ako se samo jedan nogometaš bilo koje momčadi zarazi korona virusom. Cijela će momčad na dva tjedna morati u izolaciju, što znači da neće moći odrađivati utakmice. Sve će to dodatno zakomplicirati i onaku tešku situaciju.

Ovaj vikend trebala bi početi Bundesliga, pa će nam njihovo iskustvo pomoći u realnijem sagledavanju cjelokupne situacije o budućnosti nogometnih natjecanja.

Još članaka iz "Jesenje"

Facebook