Prethodni članak
Sljedeći članak

ZAGORKA OSKAROVKA ZNANJA: Državna prvakinja iz kemije školovanje nastavlja na MIOC - u


Ne može se baš svatko pohvaliti da je za svoga školovanja osvojio Oskara znanja, najprestižniju nagradu koja se dodjeljuje svake godine učenicima koji su osvojili prva mjesta na državnim natjecanjima u znanju, glazbi i plesu, kao i učenicima koji su osvojili medalje na međunarodnim natjecanjima. Naša sugovornica, Manuela Pondeljak iz Huma na Sutli, takvog je Oskara znanja ove godine pospremila u svoj dom, uz brojna priznanja koja je osvajala na natjecanjima.

Ljubav prema kemiji

Manuela je završila osmi razred Osnovne škole Viktora Kovačića u Humu na Sutli i upisala je Prirodoslovno – matematičku gimnaziju, XV. Gimnaziju u Zagrebu (MIOC), zahvaljujući trudu, radu i zalaganju, ali i rezultatima koje je postizala na brojnim natjecanjima. Dok je lani osvojila peto mjesto na državnom natjecanju iz kemije, ove godine bila je prva, zahvaljujući čemu je dobila i Oskara znanja za 2023. godinu. - Volim kemiju prvenstveno iz razloga što mi je jako zanimljiva i logična. Kemija je jednostavno lijepa na svoj način koji mene privlači. Uzbudljivija je i drugačija od ostalih predmeta.  Uživam izvodeći pokuse u školi i volim proučavati dodatnu literaturu. Sadržaj se na kraju u mojoj glavi uvijek posloži na jednostavan način na koji ga ja lako zapamtim – otkrila nam je Manuela, dodavši kako je konkurencija na državnom natjecanju iz kemije bila izuzetno jaka i bodovi tijesni.

Trud, rad i odricanja

Da se postigne ovakav rezultat, potrebno je puno truda i maksimalna pripremljenost, u čemu joj je pomogla i njezina mentorica, učiteljica iz kemije Brankica Tepeš. Osim truda, kaže Manuela, treba i puno odricanja, motivacije i rada. – Na to odlazi jako puno vremena, ali trud se na kraju ipak isplati. U kemiji je bitno, uz poznavanje svog gradiva znati i precizno koristiti kemijski pribor i izvoditi pokuse tako da sam ja jedan veliki dio vježbanja za Državno natjecanje posvetila radu u školskom kabinetu. Što se tiče ostalih natjecanja, također je potrebno uložiti puno truda i vremena za vježbanje, istraživanje i utvrđivanje gradiva – kaže Manuela, koja je osim u kemiji, odlična i u biologiji, matematici i fizici, predmetima iz kojih je također sudjelovala na županijskim natjecanjima. Nakon upisa u srednju školu, sada je ipak vrijeme za malo odmora, stoga nam je Manuela otkrila kako slobodno vrijeme najradije provodi čitajući knjige ili u razgovoru s mamom, a nakon srednje škole, kaže, voljela bi se nastaviti baviti kemijom ili barem ostati u nekom STEM području.

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Hum na Sutli"

Facebook