Prethodni članak
Sljedeći članak

[SVE RANIJE POSTAJEMO DEMENTNI] Općina Hum na Sutli započinje s projektom 'Prevencija i liječenje demencije'

Predstavljen projekt za koji je Općina Hum na Sutli ostvarila bespovratna europska sredstva, a usmjerena su na prevenciju i liječenje demencije koja sve ranije pogađa naše stanovništvo


U prostorijama Općine Hum na Sutli danas je održana početna konferencija programa „Promocija zdravlja i prevencija bolesti” na temu projekta „Prevencija i liječenje demencije " za koji su općini Hum na Sutli odobrena bespovratna sredstva i to u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u nadležnosti Europskog socijalnog fonda. Općini Hum na Sutli odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od oko 480.000,00 kuna, a projekt će se provoditi 18 mjeseci. Općini će partner na projektu biti Dom zdravlja Krapinsko – zagorske županije.

Demencija je, jednostavno rečeno, gubitak mentalnih sposobnosti poput sposobnosti razmišljanja, pamćenja i logičkog zaključivanja. Taj gubitak sposobnosti mora biti dovoljno ozbiljan da ugrožava svakodnevni život osobe. Pogađa starije od 60 godina, iako pogađa i mlađe skupine ljudi. U Hrvatskoj oko 86.000 osoba ima problema s demencijom, a Hrvatska se ubraja među najstariju svjetsku populaciju. Bolesti koje uzrokuju degenerativne promjene živčanih stanica u mozgu su Alzheimerova, Parkinsonova i Huntingtonova bolest, rečeno je na predstavljanju projekta. 

Općina Hum na Sutli jedina je u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske ostvarila sredstva za ovaj projekt. Načelnik je zadovoljan jer su ostvarili gotovo pola milijuna kuna. Istaknuo je kako je najvažnija prevencija demencije, odnosno kako spriječiti moguću, buduću pojavu demencije. - Ministar Kujundžić nas je pitao zašto smo odabrali baš ovu temu. Rekao sam da mi u Humu nismo jako dementni, ali u okruženju u kojem se krećemo možemo je primijetiti, ponajviše u domovima za starije osobe – izjavio je Jutriša.

Partner na projektu je Dom zdravlja KZŽ. Ravnateljica Doma zdravlja Nada Dogan čestitala je na projektu i odabiru teme.  - Vrlo je važno osvijestiti ljude da demencija postoji i da to nije bauk i da se ona može dogoditi u našim obiteljima i nama. Naši liječnici Doma zdravlja, psihijatri, neurolozi… rado će se uključit u realizaciju projekta i prevenciju demencije – istaknula je Dogan. Projekt se sastoji od 10 predavanja na temu prevencije demencije, 10 predavanja na temu liječenja demencije i 10 radionica plesa u vježbi s fizioterapeutom. Ideja projekta je podizanje razine informiranosti i znanja, usporavanje rasta broja oboljelih osoba i povećanje kvalitete liječenja oboljelih od demencije. Voditeljica projekta je Iva Staroveški.

Još članaka iz "Hum na Sutli"

Facebook

Moguće su poteškoće u prometu, povremeni zastoji i vožnja u koloni na pojedinim dionicama autocesta, na prilazima turističkih središta duž obale, gradskim prometnicama i obilaznicama te na dionicama cesta na kojima se zbog radova vozi prema privre...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program