Prethodni članak
Sljedeći članak

[OSVRT] Sjajna sezona Straže završila plasmanom u 4. NL središte

Na prvom mjestu proveli 24 kola


Bila je to sezona za pamćenje NK Straža uz Huma na Sutli. Već vrlo rano u jesenskom dijelu sezone bilo je jasno da će Straža ove godine biti jedan od glavnih favorita za sam vrh 1. zagorske lige, a kako je sezona odmicala, sve je jasnije bilo da će ju bilo tko teško ugroziti. Straža je na samom jesenskom startu krenula sa 6:1 protiv Rudara DZ pa je već nakon 1. kola izbila načelo. U 2. kolu uslijedila je, kako će se kasnije ispostaviti, rijetka pojava – poraz.

S 2:0 bolje je bio Oroslavje, no već nakon 4. kola Straža je ponovno preuzela vrh i nije ga ispuštala do samog kraja. U proljetni dio krenula je sa 4 boda prednosti ispred Oroslavja i 8 ispred Stubice. Odmah u prvom nastupu pobjeda protiv Rudara DZ 4:1 povećala je tu prednost na 6 bodova, a već u drugom proljetnom nastupu vidjeli smo ogled 1. i 2. s ljestvice. No, Straža je sa 5:0 svladala Oroslavje i već tada su mnogi donijeli zaključak da je prvenstvo gotovo.

No, trener Miljenko Kunštek znao je da treba zadržati ozbiljnost, posebice što je i sam upozoravao da je kadar kojim raspolaže sjajan i vrlo mlad, ali ne i previše brojan pa kartoni ili ozljede mogu malo pomutiti niz pozitivnih rezultata. U 3. i 4. proljetnom nastupu Straža je odradila dva teška gostovanja, kod Ivančice 1:1 i kod Stubice 0:0, pa je nakon 17. kola vodila sa 7 bodova pred Oroslavjem i 8 pred Stubicom. I u 18. kolu težak protivnik, uvijek neugodan Golubovec, no još jedna pobjeda 3:1, i prednost je narasla na 8 bodova. Tada su vjerojatno i najoprezniji rekli to je to, jer Straža je iza sebe imala utakmice protiv 4 od prvih 6 ekipa s ljestvice, koja se ionako do tada podijelila.

Rutinska završnica i sjajan nastup u kvalifikacijama

 Htjeli to priznati ili ne preostali dio sezone za Stražu je bio odrađivanje posla i razmišljanje, može li se pozitivno odgovoriti na zahtjev 4. NL središte, koja se smiješila. Tim više što se u tom trenutku činilo da će se do 4. lige moći i bez kvalifikacija. U tom je razmišljanju stigao i poraz kod Zagorca VT 0:3 u 19. kolu, no nakon toga kreće nova serija, 4:2 protiv Pregrade, 3:2 kod Oštrca, 6:0 protiv Mladosti MB i mala osveta Klanjcu, pobjeda u gostima 2:0. Naime, Klanjec je na jesen slavio u Humu na Sutli. Ujedno 3 kola prije kraja već tada bilo je jasno i teoretski da je Straža prvak.

Petu pobjedu zaredom Straža je ostvarila protiv na proljeće izvrsnog Inkopa 1:0, da bi u predzadnjem kolu doživjela i drugi poraz, kod Rudara M 0:2. Tada je već postalo jasno da će do 4. NL središte ipak trebati kroz kvalifikacije. U zadnjem kolu stoga se razmišljalo i odmaranju igrača za 1. kvalifikacijsku utakmicu. Za kraj stigla je pobjeda protiv Matije Gupca 2:0 i slavlje je moglo početi. Proljeće je na kraju donijelo 4 boda manje od sjajne jeseni, no 62 boda zaslužuju respekt, a na kraju je Stubica zaostala 10 bodova. Straža je svoju uvjerljivost potkrijepila i statistički. Ekipa je sa najviše zabijenih golova (64), i sa najmanje primljenih (24).

Strijelce je predvodio Borna Vidiček koji je na kraju sa 19 golova, zauzeo 2. mjesto na ljestvici najboljih strijelaca 1. zagorske lige. Dario Špoljar dodao je 9, a David Janžek i Dino Jutriša po 7. Naravno, nakon sjajnih, gotovo rapsodijskih vremena pobjeda i slavlja, trebalo se pribrati i odigrati još dvije najvažnije utakmice, s pozicije plasmana u 4. NL središte. Protivnik je bio Ogulin, koji je u svojoj županijskoj ligi bio još uvjerljiviji. Teško je bilo predvidjeti međusobnu snagu, a i oba kluba imala su nekoliko izostanaka, zbog ozljeda i studentskih obveza.

No, već prva utakmica i pobjeda Straže u Humu na Sutli 5:1, pokazala je da je Straža kvalitetnija ekipa, pa je obrana te prednosti bila rutinska. Iako je Ogulin slavio 2:1, Straža je s lakoćom ovo zaista sjajnu sezonu zaključila na izvrstan način i osigurala 4. NL središte. Na kraju sezone uslijedio je zasluženi odmor za sve, no vrlo brzo kreće nova sezone, još ranije, naravno pripreme i NK Straža u 4. NL središte želimo puno sreće.

Još članaka iz "Hum na Sutli"

Facebook