Prethodni članak
Sljedeći članak

[OBRTNIČKA KOMORA PROSLAVILA 25 GODINA RADA] 'Obrtnici su 'žlica' koja nas hrani'


Jučer je u Humu na Sutli održana svečana sjednica Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije na kojoj je ujedno proslavljeno 25 godina njenog rada. Na svečanosti su se okupili brojni obrtnici, načelnici, gradonačelnici te predstavnici institucija i tvrtki iz svih dijelova županije, kao i predstavnici udruženja obrtnika iz naše županije, ali i šire. Podršku obrtnicima na njihovoj svečanosti dali su i župan Željko Kolar, njegov zamjenik Anđelko Ferek – Jambrek, predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki, Josip Grilec, predsjednik HGK ŽK Krapina, predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec i brojni drugi.

Goste je na početku pozdravio i dobrodošlicu im poželio načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša. – Hum na Sutli krasi činjenica da smo u smislu gospodarstva pojam izvrsnosti. Negdje oko 35 % BDP – a Krapinsko – zagorske županije čini gospodarstvo ove općine. Naše sve tvrtke su svjetskog glasa, no nismo zadovoljni s fiskalnom politikom. Do 2007. godine smo bili treća općina u Hrvatskoj, danas smo 282.  Ali mi se ne žalimo nego i dalje ustrajno radimo – rekao je Jutriša uz poruku obrtnicima da hrabro koračaju naprijed. 

Renata Vranić

Tajnica Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije Renata Vranić istaknula je podatak kako s 30. rujnom ove godine naša županija broji 2605 obrta što je 164 obrta više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. – Udruženje obrtnika Stubica ima 589 obrta, Krapina 438, Zlatar 399, Zabok 339, Pregrada 271, Klanjec 202, Bedekovčina 141, itd. – nabrojila je Vranić samo neke od podataka. Naglasila je i kako zagorska Obrtnička komora skrbi o cjeloživotnom učenju obrtnika kroz majstorske ispite i ispite osposobljenosti pa je tako majstorski ispit položio 1081 majstor, a ispit stručne osposobljenosti 677 osoba. – Provodimo i radionice za primanje naučnika , promoviramo tradicijske i umjetničke obrte, a tu možemo na potpori zahvaliti i Krapinsko – zagorskoj županiji koja nam financijski uvijek pomaže – rekla je Vranić.

Davor Pleško, predsjednik OKKZŽ, zahvalio se svima koji su 25 godina gradili Komoru. -Trebamo iza sebe imati organizaciju koja će nas pratiti i štititi naše interese. Ponekad i nismo uspjeli u svemu što smo htjeli, ali u velikoj većini uspijevamo pa se imamo i čime pohvaliti. Jedna smo od najaktivnijih Komora u našoj državi, a za to možemo zahvaliti svim našim članovima – naglasio je Pleško.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec prisjetio se prve osnivačke sjednice Obrtničke komore koja je održana 4. studenoga 1994., a koju je započeo Branko Varjačić.   - Danas je ta ista Obrtnička komora postala jedna institucija koja je nezaobilazan faktor u društvenom i političkom životu.  Čestitke svima koji su sudjelovali u njezinom osnivanju, građenju, posebno prvom predsjedniku Draženu Antoliću. Ova institucija održala se i u vremenima kada su neki reformatori mislili da znaju bolje od onih koji su prije 160 godina  ustanovili Obrtničku komoru i koji su već onda vjerovali da obrtnici moraju brinuti o svojoj budućnosti i školovati mlade ljude u majstore i na taj način stvarati radnu snagu, ali i 'žlicu' koja hrani sve one koji su iznad nas… politiku. To moraju znati oni koji donose odluke što se tiče gospodarstva i obrtništva. Imamo pravo od bilo koje vlasti tražiti bolje uvjete za poslovanje obrtnika – naglasio jeRanogajec.

U ime Krapinsko – zagorske županije čestitke je uputio župan Željko Kolar, spomenuvši odličnu suradnju između Županije i Obrtničke komore. - U vremenima najteže i najveće krize 2009./2010. obrtnici su uspjeli sačuvati većinu radnih mjesta, i unatoč tome ulagati u ljude i nove tehnologije. Nije bez razloga Krapinsko – zagorska županija prva županija u Hrvatskoj koja je izašla iz ekonomske krize i recesije – istaknuo je župan Kolar te primijetio da u današnje vrijeme kada svi bježe za profitom i poslom i kada su sve manje bitne druge moralne vrijednosti u društvu, naša županija ipak uspijeva provoditi gospodarstvo s jednim ljudskim likom. Čestitao je zagorskim gospodarstvenicima na odličnim rezultatima koje postižu i pozvao ih na daljnju suradnju i stvaranje boljih uvjeta za život ljudi u KZŽ.

Povodom obilježavanja Dana komore i 25. godina djelovanja OKKZŽ, na 5. svečanoj sjednici Skupštine dodijeljena su brojna priznanja. Zlatna plaketa, najveće priznanje Obrtničke komore KZŽ, dodijeljena je Željku Mališu, vlasniku 'MPR' Obrta za proizvodnju metalnih i plastičnih proizvoda i trgovinu  iz Petrovskog, članu Udruženja obrtnika grada Krapine i općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj. Srebrnu plaketu primili su Mladen Šoštarko, vl. obrta Vodo-Limex za građevinarstvo i poljoprivredu iz Krapinskih Toplica, Turistička zajednica područja Donja i Gornja Stubica te Grad Zabok.

Brončanu plaketu dobili su Ivan Vidiček, vl. obrta 'Vidičektrans' iz Brestovca Orehovičkog, Daniel Ivanić, vlasnik obrta Frizerski salon Daniel iz Donje Stubice, Damir Sporiš, vl. obrta 'DMS – Elektorinik iz Kumrovca', Milan Frljužec, vlasnik obrta 'Frlja' građevinarstvo, usluge i trgovina iz Petrovskog, Igor Kerep, vlasnik obrta Završni radovi „Kerep“ iz Krapinskih Toplica, Dragutin Bračun, vlasnik obrta 'Bistro Pajdaš' iz Pregrade, Ivan Đurkin – Benkotić, vlasnik Ugostiteljskog obrta 'Sermage' iz Svetog Križa Začretja, Hrvoj Vrančić, vlasnik obrta Zlatarna 'Vrančić' iz Zaboka te Zvonko Sedak – Benčić, vlasnik obrta 'Pranje i podmazivanje vozila' iz Mača. U ime dobitnika priznanja obratio se Željko Mališa zahvalivši svima na potpori koju pružaju obrtnicima.

Na kraju same svečanosti župan Željko Kolar i predsjednica Županijske skupštine i predsjednica Ceha tradicionalnih i umjetničkih obrta Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki dodijelili su OKKZŽ 150 tisuća kuna za završetak prostorija Komore.

Još članaka iz "Hum na Sutli"

Facebook

Opasnost je od naleta na životinju na autocesti A4 Goričan-Zagreb između čvorova SV.HELENA i POPOVEC te na 36.+600 km između čvorova VARAŽDIN i VARAŽDINSKE TOPLICE.   Zbog vjetra na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika, Jadranskoj...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program