Prethodni članak
Sljedeći članak

'Gradi se nova cesta kroz poslovnu zonu i sportski objekt u Lastinama, a uređuje se i centar Huma'

Uoči Dana općine Hum na Sutli (25. travnja) razgovarali smo s načelnikom Zvonkom Jutrišom o ostvarenim projektima u proteklih godinu dana, kao i novim investicijama i zacrtanim planovima


ZL: Koje su najvažnije investicije realizirane u proteklih godinu dana?

JUTRIŠA: Tijekom 2020. godine na području naše općine realizirane su mnoge manje, a i veće investicije, a još je važnije reći da su započete mnoge nove. Od realiziranih navest ću sljedeće: zasigurno financijski gledano najveća investicija, na području Općine izvodi se jedna od etapa izgradnje nove državne ceste DC – 233 H/S – gran. prijelaz M. Tabor u duljini od 5.5 kilometara. Izgradnja se odvija više nego dobro. Cesta je već dobila i prvi - nosivi sloj asfalta u duljini od 1.6 km, a radovi se odvijaju dalje. Ukupna investicija ove faze je cca 22.0 milijuna kuna u čemu je i Općina sudjelovala sa cca 1.0 mil kuna. Investiciju izvode Hrvatske ceste.

Završena je temeljita rekonstrukcija općinske ceste Lupinjak - Klenovec - Taborsko u duljini od 5.5 km. Ovih dana ishođena je i uporabna dozvola za istu, cijena izgradnje bila je cca 8, 5 mil kuna, a u potpunosti je financirana EU sredstvima. Uz izgradnju navedene ceste moram naglasiti da smo na području Općine izgradili i obnovili još cca 3.0 km općinskih cesta. Obnovili smo uz sufinanciranje Općine cca 2.0 km županijskih cesta, obnovljena je državna cesta DC – 229 Prišlin – granični prijelaz M. Tabor u duljini cca 2.5 km. Uz navedene županijske i državne ceste sagrađeno je i cca 5.0 km pješačkih staza – nogostupa. Završen je projekt kompletne obnove dječjeg vrtića "Balončica" u potpunosti je opremljen s novom opremom, a obnovljeno je i novoopremljeno vanjsko dječje igralište sa suvremenim modernim novim spravama i protustresnim pločama. Uz matični vrtić u Donjem Humu izgrađena je i nova područna jedinica dječjeg vrtića u Prišlinu kapaciteta 25 - oro djece čime smo omogučili prijem djece svih zainteresiranih roditelja, a to znači da danas u našim vrtićima imamo 175 – ero djece. Ukupna ulaganja bila su preko 3. 0 milijuna kuna, a financiranje projekta potpomognuto je i sredstvima Fonda za demografiju. Važno je napomenuti da Općina iz proračuna na nivou godine izdvaja iz proračuna cca 2. 5 mil. kuna za redovnu djelatnost vrtića, tako da cijena koja ostaje roditeljima za plaćanje je najniža u Krapinsko – zagorskoj županiji (roditelji plaćaju za prvo dijete 600 kuna, za drugo 400 kuna, a za treće je besplatno). Vodoopskrba u nekoliko preostalih zaseoka privodi se kraju, čime se ostvaruje naša želja da gotovo svako domaćinstvo dobije mogućnost priključka na javni vodoopskrbni sustav. Uskoro će na javni sustav biti priključeno cca 96 % naših domaćinstava. Na sustav fekalne odvodnje tj. na postrojenje za obradu fekalnih voda do sada je priključeno 360 domaćinstava, a aktivnosti se nastavljaju. Trenutno se izvode aktivnosti za dio naselja M. Tabor i dio Prišlina a vrijednost projekta je oko 3.0 mil. kuna.

ZL:  Velik projekt u koji Općina ulazi je izgradnja pomoćnog sportskog objekt za NK Straža. Kakvi su planovi i u kojoj je to fazi?
JUTRIŠA: Trenutno najveći projekt, a koji se u potpunosti financira iz općinskom proračuna je zasigurno izgradnja pomoćnog objekta uz nogometno igralište u Lastinama. U objektu će biti uređeni svi prostori koji su potrebni sukladno uvjetima i standardima nogometnog saveza RH. U okviru ukupne investicije važno je naglasiti da će i nogometno igralište dobiti rasvjetu za noćno igranje utakmica. Do sada je učinjen već značajni dio radova na samoj pripremi terena, izmicanje postojećih kontejnera (hvala tvrtki "LEMATRANS") i njihovog ponovnog privremenog instaliranja, iskopa terena, izgradnje 38 komada betonskih pilota na koje je nastavljena izgradnja pojasnih temelja i zaključno temeljna ploča. Uz te aktivnosti ugrađeno i postavljeno je sve potrebno za buduće instalacije objekta. Vrijednost objekta je cca 5.5 mil kuna, a završetak projekta je predviđen za kraj ove ili početak naredne godine.

ZL:  Krenuli ste u uređenje centra općine i stvaranje nove vizure. Kakvi su planovi na tom području?
JUTRIŠA: Konačno je došao na red i Donji Hum. Činjenica jest da smo dosada vodili prvenstveno brigu kako okolni ruralni dio općine približiti nazovimo centru, gdje su locirane mnoge centralne funkcije od škole, vrtića, zdrastvenog doma, trgovina … No, sada se moramo pozabaviti i sa starom infrastrukturom u centru" Broda" a koju treba dovesti na višu razinu, ali nažalost samo u okviru skromnih prostornih mogućnosti. U ovoj fazi uređenja D. Huma prije svega se uređuje kompletan prostor na potezu od restorana Iva, naše kinodvorane, vrtića pa sve do centralne škole. Rekonstruira se sva podzemna infrastruktura od vode, plina, telefonija i izgradnje potpuno nove oborinske odvodnje na tom prostoru. Zamjenjuju se i podzemne instalacije za novu parkovnu LED rasvjetu. Bit će sagrađena nova pješačka staza od kinodvorane, vrtića do osnovne škole i i sa druge strane do "Brođanke" zamijenit će se veći dio već dotrajale ograde oko vrtića, a uz šetnicu postavljeno nekoliko novih klupa za prisjesti "surfati" besplatni Internet koji je Općina instalirala i koji je već proradio na tom prostoru.

ZL: Projekti koje planirate u ovoj godini - komunalna/cestovna infrastruktura?
JUTRIŠA: U ovoj godini predviđam uglavnom privesti kraju započete projekte: asfaltiranja općinskih prometnica cca 2.0 km, asfaltiranje županijskih cesta prema Breznom, kao i prema Poredju- Grletincu (ŽUC uz sufinanciranje Općine) završiti asfaltiranje izgrađenih nogostupa sanaciju dijela državne ceste DC - 207 Rampa - Strmec i Rampa - Majerići. Zamijeniti će se veći dio starih rasvjetnih tijela novim LED lampama, a gradi se i nekoliko popuno novih linija rasvjete širom općine. Za ovu godinu osigurana su sredstva za početak izgradnje novog" ROTORA" (silaz sa DC206 prema Stražaplastici), kao i rekonstrukcija te ceste u duljini cca 300 - spoj na novu DC - 233 - Drajža.) Hrvatske su ceste za taj projekt osigurale cca 8.0 mil. kuna. Na sreću kompletni problemi imovinsko - pravnog karaktera za taj projekt su riješeni. Intenzivno se priprema sva potrebna dokumentacija za potrebe nastavka izgradnje nove ceste do graničnog prijelaza u M. Taboru. Općina radi intenzivno na svoj potrebitoj dokumentaciji do uključivši ishođenje građevinskih dozvola za novo prometno rješenje D. Huma. Rješenjem je predviđena izgradnja dva nova rotora jedan u centru, a drugi ispred općinske zgrade - skretanje za Vetropack. Također je izradi projektna dokumentacija za izmicanje (rušenje postojećeg graničnog prijelaza) te izgradnja mini objekata sukladno budućem Šengenskom režimu. Očekivanja su pripremiti i odraditi sve kako bi se do kraja ove godine mogla raspisati javna nabava od strane Hrvatskih cesta i Ministarstva financija za izgradnju navedenog. Također u pripremi je projektna dokumentacija kao i građevinska dozvola za izgradnju novog trgovačkog centra na potezu općinska zgrada – Vetropack. Investitor otkupa starih objekata i zemljišta kao i izgradnje novog objekta je Trgocentar Zabok. Poboljšati će se značajno nivo usluga građanima, a istovremeno će Općina vratiti svoje prostore i prenamijeniti ih u narednom vremenu za potrebe proširenja knjižnice te ostalih potreba Humčana. Novi centar imati će trgovinu mješovitom robom, mesnicu, gastro dio te poljoprivrednu apoteku.

ZL:  Kako planirate obilježiti Dan općine?

JUTRIŠA: Zbog svima nama već poznatih "korona uvjeta" i ove godine odustajemo od klasičnog obilježavanja Dana Općine. Ono će se svesti na polaganje vijenca te paljenje svijeća pred centralnim obilježjem našim braniteljima na groblju u Lastinama. Vjerujem da ćemo u narednom vremenu bez korone jednom prilikom obilježiti naš Dan prigodom čega ćemo i uručiti općinska priznanja našim zaslužnim i nagrađenim pojedincima, udrugama i tvrtkama.

ZL: Poruka Humčanima…
JUTRIŠA: Upućujem iskrene čestitke za Dan naše općine sa osjećajem ponosa na sve postignuto, odrađeno i započeto u našoj općini u proteklom vremenu. Vjerujem da će rezultati u narednom vremenu biti jednako dobri ili još bolji, a sve za dobrobit svih nas Humčana. Našim radnim ljudima i vodećim gospodarstvenicima također čestitam na svemu postignutom sa željom da i u narednom vremenu postignu rezultate bez obzira na sve realne problemu u svom radu. Siguran sam da će zajedništvo naše zajednice uspješno prebroditi globalno otežane uvjete u kojima se svi nalazimo.

Još članaka iz "Hum na Sutli"

Facebook

Predmet na kolniku na autocesti A1 na 7+000 km između čvora DONJA ZDENČINA i naplatne postaje DEMERJE u smjeru Zagreba. Vozi se uz ograničenje brzine 100 km/h. Molimo korisnike za pojačan oprez. Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program