Prethodni članak
Sljedeći članak

[ČUVARICE TRADICIJE] 'Sotelie' obrađuju kajkavske i pjesme na humskom izričaju

Ženski vokalni ansambl „Sotelia“ iz Huma na Sutli djeluje u KUD-u Rikarda Jorgovanića od 2006. godine i jedan je od vodećih vokalnih skupina koje djeluju na području Hrvatskog zagorja, ali i šire

  • foto: Lucija Novak

    foto: Lucija Novak


Ženski vokalni sastav Sotelia iz Huma na Sutli nedavno je sudjelovao na 5. susretu ženskih vokalnih skupina u Varaždinu, u organizaciji domaćeg Ženskog vokalnog sastava "Allegre", osvojivši nagradu najboljeg sastava večeri i to od strane publike.

Jaka konkurencija i raznoliki repertoar

- U prekrasnom ambijentu baroknog grada i povijesne palače Erdödy u kojoj je smještena varaždinska glazbena škola imale smo priliku pred punom dvoranom pjevati skupa s još četiri sjajne klape: domaćicama iz ŽVS Allegre, ŽVS Kajda, ŽVS Stridonne te Klapom Graz. Uz klavirsku pratnju našeg voditelja izvele smo pjesme Pokraj bistra izvora i Mesija, a u acapella izdanju publika je imala priliku čuti izvedbe pjesama Kondorov let, Naranča i Ajoj - Unatoč jakoj konkurenciji sastava raznolikog repertoara i divnih glasova, publika nam je dodijelila nagradu najboljeg sastava večeri, na što smo iznimno ponosne. Od te večeri najviše će nam pak u sjećanju ostati druženje s ljudima s kojima dijelimo ljubav prema glazbi i višeglasnom pjevanju te se nadamo da ćemo s istima surađivati i u budućnosti – istaknula je Maja Miklaužić Vahtarić.

Općinska nagrada

Ženski vokalni ansambl „Sotelia“ iz Huma na Sutli djeluje u KUD-u Rikarda Jorgovanića od 2006. godine, a u tih 13 godina postao je jedan od vodećih vokalnih skupina koje djeluju na području Hrvatskog zagorja, ali i šire. U tom su razdoblju dva puta proglašene najboljim vokalnim sastavom u Hrvatskoj na smotrama malih vokalnih sastava. Jednom kao sveukupne pobjednice te drugi put u kategoriji višeglasnog suvremenog pjevanja.

Članice „Sotelie“ su 2016. godine dobile i općinsku nagradu Huma na Sutli, koja se dodjeljuje za osobite zasluge u razvoju društvenih odnosa i unapređenju djelatnosti od posebnog značaja za Općinu. Prošle je godine na 2. susretu zborova ''Zapjevajmo Prejcu'' u Velikom Taboru ''Sotelia'' pobijedila u konkurenciji klapa. Za njihov veliki uspjeh, kažu, posebno je zaslužan umjetnički voditelj Siniša Miklaužić. Članice „Sotelie“ do sada su izdale i dva nosača zvuka na kojima su obrade kajkavskih pjesama te pjesme na humskom izričaju.

Još članaka iz "Hum na Sutli"

Facebook