Prethodni članak
Sljedeći članak

Želite li prijaviti susjeda koji zagađuje? Od danas je i to moguće!


Zelena akcija predstavila je novu aplikaciju za mobilne telefone – Pametni Zeleni telefon. Aplikacija je namijenjena građanima i građankama za lakše i brže prijavljivanje raznih okolišnih problema.

Nakon gotovo dvije godine rada na projektu „Novi instrumenti za suradnju s institucijama u pitanjima okoliša u Hrvatskoj“, Zelena akcija i partnerska organizacija iz Berlina – UfU, danas su u Zagrebu predstavile aplikaciju Pametni Zeleni Telefon. Spomenuti projekt jača komunikaciju između organizacija civilnog društva i tijela javne vlasti i olakšava građanima i građankama pristup procesima sudjelovanja javnosti u pitanjima okoliša.

Ovaj novi digitalni alat nadopunit će i modernizirati rad Zelenog telefona, besplatnog servisa za građane i građanke koji djeluje još od 1992. godine. Ovom prilikom Pametni Zeleni Telefon prvi put je predstavljen široj javnosti uz osnovne informacije i praktične uvide u sam projekt i aplikaciju.

Projektni partneri se nadaju kako će ovaj alat potaknuti osobito mlade na prijavljivanje okolišnih problema jer je to putem ove aplikacije iznimno jednostavno, a čak je moguće ostati i anoniman.

„Projektna ideja postojala je već jako dugo, ali je tek Njemačka agencija za okoliš (UBA) pokazala interes da ga financijski podrži, na čemu smo iznimno zahvalni“, rekla je Željka Leljak Gracin, pravnica Zelene akcije.

„Zeleni telefon je besplatni servis za građane i iznimno smo ponosno što unatoč velikim problemima oko financiranja rada istoga ipak uspijevamo zadržati tu aktivnost te je na ovaj način i dalje unaprjeđivati“, dodala je.

Još članaka iz "Hrvatska"

Facebook