Prethodni članak
Sljedeći članak

Svinjogojci na ulicama: Traktorima stigli u Vinkovce, iznijeli zahtjeve, traže sastanak s Ministarstvom


Svinjogojci su odlučiti progovoriti - izašli su na ulice pa traktorima, od Ratkovca preko Vođinaca, Ivankova i Novog Sela, stigli u Vinkovce. Tamo su predstavili svoje zahtjeve, a Milenko Bilić, jedan od organizatora prosvjeda slavonskih poljoprivrednika, kazao je za 24 sata da onižele živjeti na tradiciji na kojoj su ih odgojili pradjedovi, djedovi i očevi.

"Naši zahtjevi su jasni, da se prestane s prisilnom eutanazijom zdravih svinja, ne kažemo da afrička svinjska kuga ne postoji ali kažemo da nam je dosta eutanaziranja zdravih svinja. Želimo da se svinje voze alternativnim pravcima. Postoji spalionica za narkotike u Našicama, zašto se onda naše slavonske svinje voze u nepoznato? Gdje one završavaju? Želimo se javno sastati s predstavnicima Ministarstva i želimo da se javno kaže gdje meso završava. Očigledno je laž da se naše zdrave svinje spaljuju već se prerađuju i vraćaju nazad u mesnice. Slavonija je opljačkana", istaknuo je Bilić.

Ovaj nedjeljni bio je prvi mirni prosvjed, a nakon blagdana - uputit će se zahtjev za sastankom s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede.

"Ako nas Vlada odbije primiti idemo u Zagreb traktorima na prosvjed", naglasio je Bilić.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković osvrnula se na zahtjeve slavonskih poljoprivrednika pa rekla da razumije da je ljudima teško, ali i da se ne može postupati suprotno znanstvenim i stručnim savjetima i preporukama.

"Što se tiče eutanazije životinja mi ne možemo davati drugačije naredbe, nego onako kako nam preporučuje struka i znanost. Sve drugo bi bilo i nepropisno i nesavjesno", objasnila je pa dodala da će prosvjednike primiti na sastanak.

Ipak, ministrica Vučković potvrdila je da se broj slučaja afričke svinjske kuge smanjio, ali da svejedno treba ostati na oprezu jer je "bilo izbijanja zaraze u novim selima". Uzgajivačima svinja nadoknadit će se direktne štete, a sve temeljem zapisnika Državnog inspektorata, obećali su iz Ministarstva poljoprivrede. Posljednje informacije pokazuju da je do sada isplaćeno četiri milijuna 471 tisuća eura za nešto više od 800 uzgajivača kojima su svinje eutanazirane.

Još članaka iz "Hrvatska"

Facebook