Prethodni članak
Sljedeći članak

Slovenija suspendira Schengen i vraća kontrole na granicu s Hrvatskom?


Italija uvodi granične kontrole na granicu sa Slovenijom, a Slovenija bi sada istu mjeru trebala uvesti na granice s Hrvatskom i Mađarskom. Javljaju to slovenski mediji pozivajući na neslužbene izvore iz vlade, piše Index.

Prema neslužbenim informacijama, slovenska će vlada sutra odlučiti da će Slovenija uvesti kontrole na granice s Hrvatskom i Mađarskom te o tome obavijestiti Europsku komisiju. Razlozi su, kako se navodi, prevencija terorizma i organiziranog kriminala te promjena sigurnosnih prilika u Europi i na Bliskom istoku.

Mjere bi, kako pišu slovenski mediji, treble trajati najmanje dva mjeseca.

Iste takve mjere Sloveniji uvodi Italija. Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi jučer je navečer telefonski izvijestio slovenskog ministra unutarnjih poslova Boštjana Poklukara o privremenoj suspenziji Schengena i uvođenju kontrola na granice.

Prema njihovim izjavama, ministri Slovenije i Italije složili su se da zapadnobalkanska ruta, koju pomno prate i slovenske i talijanske sigurnosne službe, može biti atraktivan koridor za potencijalnu radikalizaciju. “Ministar Boštjan Poklukar istaknuo je nužnost privremenosti i proporcionalnosti ove mjere. Pozvao je talijanskog kolegu Piantedosija da mjere moraju biti proporcionalne i prijateljske prema našim građanima kako se ne bi prekidale kulturne, prijateljske i rodbinske veze ljudi koji žive uz granicu”, dodaju iz MUP-a.

Dvojica ministara dogovorila su se da će se uskoro sastati glavni ravnatelji policije i dogovoriti kako će se točno mjera provoditi, a potom bi se iste ili slične mjere trebale primijeniti i na granici Slovenije i Hrvatske.

Od danas je i Austrija promijenila kontrolu, i to na granici s Češkom. Na to se odlučila nakon što je Njemačka zbog ilegalnih migracija uvela granične kontrole s Češkom, Poljskom i Švicarskom.

Još članaka iz "Hrvatska"

Facebook