Prethodni članak
Sljedeći članak

VODIČ KROZ ADVENTE U ZAGORJU: Evo gdje se možete dobro zabaviti, pojesti, popiti tijekom najljepšeg doba u godini!


Stiže nam najljepše i najveselije doba u godini, pred nama je prosinac, koji i u zagorskim općinama i gradovima donosi brojna adventska događanja.

U ovom vam vodiču donosimo pregled advenata u Zagorju, koji su ove godine zaista raznoliki i bogati.

 

ZABOK

ZABOK- ZA zabavu, ZA druženje, ZA uživanje: Događanja tijekom cijelog prosinca donijet će ponešto za svaku generaciju i svačiji ukus

Program ovogodišnjeg Adventa u Zaboku bogatiji je i atraktivniji nego ikad dosad!

Grad Zabok i ove godine za najljepše doba u godini priprema bogat Advent s najatraktivnijim glazbenim imenima, izložbama, radionicama i predstavama za djecu, predstavljanju knjiga, sportskim i drugim događajima. I ove su godine u adventsko vrijeme poseban doprinos dale udruge s područja grada koje su, svaka u svom području, pripremili brojna događanja.

Koncerti i dobra zabava

Sam advent počet će u čarobnoj atmosferi predstavljanja jedne od trenutno najčitanijih domaćih knjiga – Tuširanje duše Danijele Martinović u gradskoj knjižnici 2. prosinca od 18 sati. U sljedećim danima prosinca uslijedit će brojne izložbe, projekcije prigodnih filmova za najmlađe, predstave, božićni sajmovi i radionice u školama i vrtiću dok se 15. prosinca održava već tradicionalna Večer Zabočana – dodjela nagrada najuspješnijim sportašima. Advent na trgu,  uz prigodnu gastro ponudu na ugostiteljskim kućicama, započinje 21. prosinca uz nastup Črlenih lajbeka od 18 sati  i show s vatrom koji će izvesti Cirkultura. Već sljedeći dan, 22. prosinca Danijela Martinović ponovno dolazi u Zabok, ovog puta u svojstvu glazbenice. U 20 sati održat će veliki koncert na Trgu K.Š. Gjalskog. Idućeg dana, 23. prosinca u jutarnjem terminu od 8 do 12 Udruženje obrtnika Grada Zaboka održat će na Trgu K.Š. Gjalskog druženje humanitarnog karaktera gdje će se skupljati sredstva za PIK PAK kuću DND – a Zabok. Istoga dana slijedi koncert Psihomodo popa u na Trgu K.Š. Gjalskog od 20 sati.

Dječji program i doček Nove

Već tradicionalni Dječji dan, uz predstave, darivanje mališana, nastup mažoretkinja, animatore… očekuje nas 30. prosinca od 10.30 sati na Trgu K.Š. Gjalskog, a istog dana u 18 sati na istom mjestu nastupit će dobro poznati duo Hands&Voice. Doček nove godine rezerviran je za Kavalire koji će zabavljati Zabočane i njihove goste od 22 sata. – Pripremili smo uistinu bogat i atraktivan program koji je jedan od najjačih u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Reakcije na pripremljene sadržaje su odlične što nas posebno veseli. Ovim putem pozivamo sve u Zabok na adventska događanja – poručili su iz Grada Zaboka. Događanja podupire i TZ Srce Zagorja.

 

OROSLAVJE

Oroslavje po prvi puta dobiva adventski program i to tijekom cijelog prosinca

Oroslavčani će po prvi puta moći uživati u brojnim adventskim događanjima tijekom cijelog prosinca! Klizalište, koncerti, bogata gastro ponuda, predstave, radionice i animacije za djecu razveselit će zasigurno sve generacije, jer će se u programu pronaći ponešto za svakoga. Program počinje 1. prosinca, velikim otvorenjem u 18 sati, nakon čega slijede koncerti Roberta Marekovića i Swingersa, a potom i Učiteljica.

Bogati program

Priča Adventa u Oroslavju koncipirana je tako da će se petkom i subotom održavati koncerti i svirke, a nedjeljom program za djecu i mlade, nastupi kulturno – umjetničkih društava te predstave i radionice. Osim već spomenutih, koncert će održati i Klapa Intrade, uz popularne Moto mrazove pjevat će Minea, a Diček u podne animirat će Savski valovi. Nastupit će i brojni domaći bendovi, popularni Oroslavčanin Krešo Oremuš & Bluzy threesome, Črleni lajbeki, Smooth band, Koliba band, TS Brajde, TS Vikendaši, Rusty groovee… Najmlađi će se ponajviše razveseliti Svetom Nikoli, koji stiže na trg u 16 sati 6. prosinca i dijelit će poklone, nakon čega će svirati Band MA3X. U program su se uključili i domaći oroslavsku glumci, koji će pričati priče djeci na trgu, a u Domu kulture bit će na rasporedu kazališne predstave. Osim Oroslavčana, organizatori pozivaju sve željne dobre zabave, kako iz Zagorja, ali i pire, da posjete ovu manifestaciju za koju vjeruju da će donijeti pregršt zabave. - Oroslavje, Stubičke Toplice, Donja i Gornja Stubica su jedna velika zajednica i stvaraju jednu cjelinu. Kako je organiziranje Adventa prelazilo u sve veći zahvat, koji supruga i ja jednostavno više nismo mogli sami obavljati, pa smo tražili okruženje koje nam omogućuje da iz te manifestacije izvučemo najbolje za zajednicu – istaknuo je organizator Roman Rogović.

Klizalište

Uz predstave u Domu kulture, sva će se događanja odvijati na Oro trgu, gdje je se već postavlja i priprema veliko klizalište, koje će raditi svakog dana. - Izazov je naravno iz godine u godinu sve veći i veći, a ove godine smo uložili u dodatne ukrase, ali i raznovrsniju ponudu ugostiteljskih kućica – kaže Rogović. Bit će tu i bogata ugostiteljska ponuda, a program za djeci bogatiji za vrijeme praznika te će se odvijati sve do 7. siječnja. - Očekujemo da će nas svi Zagorci doći posjetiti, da ćemo imati puni trg, što bi mi bilo drago! Program je odličan tako da, pratite Facebook stranicu Advent u Oroslavju, gdje će biti objavljivani svi detalji programa, važne informacije i eventualne promjene – najavio je Viktor Šimunić, gradonačelnik Grada Oroslavja, koji je suorganizator manifestacije.

 

MARIJA BISTRICA

Advent u Mariji Bistrici kroz tri tematska vikenda

Ove godine priuštite si Advent u šampionu kontinentalnog turizma - Mariji Bistrici!
Iskusite toplinu malog mjesta, ljubaznost domaćina u najveselijem dijelu godine, poklonite si radost! Kližite na klizalištu s najljepšim pogledom, nazdravite kuhanim vinom, posjetite vesele radionice i odlične koncerte, pustite lampion s dobrim željama. Kupite najslađe medenjake, najljepša licitarska srca i drvene igračke i puno, puno slatkih sitnica. Dočekajte novu godinu prije svih, uživajte u zajedništvu i veselju!

A onda, uđite u najspokojnije mjesto - Baziliku Uznesenja Blažene Djevice Marije i dopustite da vas prožme istinski duh Došašća.

Kroz četiri tematska vikenda, od 1. do 31. prosinca, u Mariji Bistrici, Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke, održava se dvanaesti  po redu „Advent u Mariji Bistrici“.

Dobro došli na Advent u Mariji Bistrici - gdje su svi obitelj!

Advent počinje u petak, 1. prosinca, otvorenjem 'Bistričke ledene bajke'' – klizališta koje će biti otvoreno sve do 14. siječnja, a u Domu kulture u 19 sati na rasporedu je predstava Kerekesh teatra ''U zdrav mozak''. Karte po cijeni od 8 eura mogu se kupiti u Općinskoj knjižnici i čitaonici Marija Bistrici i u Uredu Turističke zajednice Općine Marija Bistrica. Svečano otvorenje planirano je za subotu 2. prosinca od 19 sati uz koncert grupe Vigor.

Tematski prvi je vikend Vikend duhovne glazbe, što će se osjetiti u nedjelju 3. prosinca. Već od 10 sati na središnjem bistričkom trgu, na rasporedu je Svečanost paljenja prve adventske svijeće uz nastup Vokalne grupa ''Wisła'' Poljske kulturne udruge ''Mikolaj Kopernik'', a potom slijede dva koncerta Duhovna glazbe, u 12 sati Zbora duhovne glazbe ''ŽOGE'', te od 17 sati grupe ''RIM''. Kad je u pitanju klizalište, ono ima radno vrijeme ponedjeljkom 15-20, od utorka do četvrtka 11-20, petkom i subotom 11-22 i nedjeljom 10-20 sati. Cijena klizanja s najmom klizaljki za 30 minuta je 2,70 eura, a sa vlastitim klizaljkama 2 eura. Klizalište neće raditi na Božić i Novu godinu. Na Badnjak i Štefanje radno vrijeme je 10-14, a na staru godinu 10 – 15 h, a na Sveta Tri kralja 11 – 20 sati.

 

KONJŠČINA

Advent u Konjščini: Bogat program za sve mještane i posjetitelje

I ove godine će se održati Advent u Konjščini. To je vrijeme mira i zajedništva, pa su udruge, župa, obrazovne institucije i Vatrogasna zajednica s područja Konjščine udružili snage i na sastanku s načelnicom zajedno složili program za sve posjetitelje. Advent počinje 25. studenog i trajate će do 31.prosinca. Načelnica Anita Krok je rekla kako svaka udruga ima neki svoj resor djelovanja, koji je postao tradicionalni. Najbitnije je bilo uskladiti datume, a ideja nije nedostajalo. – Lovci kuhaju gulaš, vatrogasci kuhaju kobasice i vino i brinu o sigurnosti svih događanja, DND i Kontea organiziraju „Put svjetla i puštanje lampiona“, a tome im se pridružuju i NK Sloga i Vatrogasna zajednica Općine. Udruga Grofovija Konjski organizira dane otvorenih vrata Galerije Čular i prikaz srednjovjekovnog Božića. Udruga umirovljenika Konjščina priprema izložbu rukotvorina „Radionice za ručne radove“, Karate Klub i Udruga „Gruda“ peku kolače. Planinari su najposjećeniji štand na sajmu zbog svoje poznate tombole, ŠRK „Štuka“ priprema ribice koje su dobivene donacijom od ZMH Horvat – istaknula je načelnica Krok.

Udruga vinara „Trsek“ osigurava kuhano vino za događanja, dok pčelari brinu o 'djedici' koji uveseljava djecu, ali i odrasle. Motoristi postanu motomrazovi i posjete dječji vrtić gdje daruju mališane, a na dan božićnog sajma brinu da Djed Božićnjak stigne na vrijeme u kolima koje ne vuče sob, već motor. - Izviđači Ivančica i ove godine idu u Linz i dopremaju Betlehemsko svjetlo kojim se pali svijeća na trgu. Iz jedne od udruga doći će i Sveti Nikola, a u poklone su svake godine uključene drvene tradicijske igračke iz kućne radinosti Zvonka Majdaka koji rado ugosti djecu da im pokaže kako izgleda božićna radionica poklona. Da sve prođe uz veselu glazbu datume nastupa su i ove godine uskladili KUD Konjščina, ŽVS Kušlec i Zbor sv.Dominka, a ove godine organiziran je koncert djece s područja općine koji polaze glazbenu školu, te pričanje Božićne priče lokalne spisateljice Josipe Kocman Grošinić – pojasnila je načelnica i dodala kako u slaganju programa sudjeluju sve udruge koje se financiraju iz općinskog proračuna i oni se za to pripremaju zdušno i srcem, jer je Advent vrijeme mira i zajedništva.  

- Osim udruga tu su i naše obrazovne institucije (Dječji vrtić, OŠ i SŠ Konjščina) koji sudjeluju u božićnom kićenju centra i veselim priredbama uveseljavaju mještane. Ove godine izrađuju ukrase, a novost će biti jaslice postavljene na staroj fontani. Cijeli događaj prati Komunalac Konjščina i Župa svetog Dominika zajedno s Caritasom. S obzirom da je Konjščina rudarsko mjesto posebno se štuje i svetkovina sv.Barbare. Mi kao Općina smo svjesni da nećemo nikad biti kao neka velika destinacija, kao Varaždin ili Zagreb i nije nam nikakva namjera da se natječemo ili stavljamo u rang s takvim gradovima, jer nam je puno bitnije ovo zajedništvo koje imamo kad se svi skupe i kad počastimo građane s onime što smo pripremili. Kod nas se ništa ne naplaćuje, sve je besplatno - čaj, vino, kobasice lovački gulaš naglasila je načelnica Krok.

Ove godine je novost da se u sklopu Božićnog sajma sprema animacija za djecu, koja je također besplatna. Pripremljeno je niz događanja, koja počinju već ovaj vikend prodajom adventskih vjenčića, a sudjelovat će Udruga umirovljenika Konjščina, Srednja škola Konjščina, Klub Radost – OSIT Krapina, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda i Društvo multiple skleroze KZŽ.Tu su i dvije predstave – „Alex i Bara“ i „Skupština“ Kerekesh teatra.

Advent počinje otvaranjem izložbe fotografija Antona Kudryashova, a prije toga će načelnica s učenicima i studentima potpisati ugovore o stipendiranju. Za vrijeme Adventa održat će se koncert Marka Vukesa, koji je trebao biti za Dan općine. -Ima još dosta toga, mogu reći za svakoga ponešto i osim našim mještana svi su dobrodošli na Advent u Konjščinu – zaključila je Krok.

 

 

KRAPINA

Advent u Krapini: Brojna događanja uz Dan grada

Prosinac je uvijek poseban mjesec, svi gradovi i općine se pripremaju za određena adventska događanja, a u Krapini  je još  posebniji, jer Grad na blagdan sv. Nikole slavi svoj Dan, a ove godine i 830. rođendan, odnosno obljetnicu prvog spomena Krapine.

-Kao i svake godine,  pripremili smo niz događanja i sadržaja, u koja su se uključile naše udruge i ustanove. Zadovoljstvo mi je da već tradicionalno imamo paljenja adventskih svijeća, a ove godine će to biti u Parku Matice hrvatske kod glazbenog paviljona. Bit će tu i popratni glazbeni programi, gdje će nastupati Bojan Jambrošić, Mirko Švenda, Footloos bend, Abba Real Tribute Band, bit će uistinu veselo – najavio je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

Kompletan program Adventa u Krapini pogledajte ovdje:

 

BEDEKOVČINA

Advent u Bedekovčini: Uživajte u pjesničkim večerima, kazališnim predstavama, božićnom sajmu, radionicama…

Stiglo nam je najljepše doba u godini – vrijeme darivanja, ljubavi, sreće i obiteljske topline. Sve to doživite na Adventu u Bedekovčini od 1. do 30. prosinca.

Uz raznolik glazbeni program, uživat ćemo u božićnim pjesničkim večerama, kazališnim predstavama, božićnom sajmu, paint and wine radionici te dočeku stare godine, a naši najmlađi u pisanju pisama Djedu Božićnjaku ali i provesti kvalitetno popodne u društvu Djeda Božićnjaka, zatim pokazati svoje plesne vještine u božićnom mini disku, uživati u božićnim pričama, predstavama, likovnim radionicama, oslikavanju lica božićnim motivima te vožnji božićnim vlakom.

Ove godine božićna čarolija stiže nam na Bedekovčanska jezera, pozivamo vas da budete dio nje…

Kompletan program Adventa u Bedekovčini pogledajte ovdje:

 

HRAŠĆINA

Advent u Hrašćini: Kazališna predstava, koncert, promocija kalendara i druženje

Općina Hrašćina, u suradnji s udrugama s područja općine, organizira ove godine Advent u Hrašćini.

Događanja počinju u subotu, 2. prosinca u 17 sati, kada će se u sportskoj dvorani održati kazališna predstava za djecu ‘Tajna božićne noći’ Teatra Mjesec. U 17.30 sati kod spomenika u Trgovišću bit će zapaljena 1. adventska svijeća.

Drugog adventskog vikenda Klub ljubitelja zavičajne baštine Hrašćina u 17 sati organizira promociju kalendara i dodjelu priznanja i nagrada Foto natječaja ‘Hrašćina u oku’, a potom će biti zapaljena 2. adventska svijeća.
U subotu 16. prosinca paljenje 3. svijeće predviđeno je u 16. 34 sati, nakon čega, od 17 sati, KUD Meteor Hrašćina Trgovišće u sportskoj dvorani organizira koncert ‘Božić vu Trgovišću’.

Posljednje adventske subote, 23. prosinca, 4. advensta svijeća bit će zapaljena u 17 sati kod spomenika u Trgovišću, a slijedi druženje u Vatrogasnom domu u Trgovišću u pripremi DVD – a i Loačkog društva.

-Pozivamo sve mještane Općine Hrašćina i ljude dobre volje da se pridruže predstojećim događanjima – poručuje Općina Hrašćina.

Evo i programa:

 

ZLATAR

Grad Zlatar poziva: Pridružite nam se na ‘Zlatarskoj božićnici’

Grad Zlatar i ove godine pripremio je prosinačku kulturnu manifestaciju – Zlatarsku božićnicu. Program je počeo u otvorenjem izložbe „Panta Rhei” Snježane Filipčić u zlatarskoj Galeriji izvorne umjetnosti, a nastavlja se 5. prosinca radionicom sv. Nikole za djecu u OŠ Zlatar. Idućeg dana Sv. Nikola će posjetiti vrtić i škole uz kazališne predstave; 7. prosinca u Župnoj crkvi u Zlataru najavljen je koncert „TRI SOPRANA - ONE”, a u kući KPD Zlatarjeve će se narednih dana održavati likovne radionice za odrasle i djecu.

Radionica izrade biljnih terarija najavljena je 11. prosinca u Gradskoj vijećnici, uz obaveznu prethodnu prijavu do 5. prosinca. U programu je i Božićno kino DND-a u OŠ, tradicionalne aktivnosti Moto kluba Wild Riders s poklonima za djecu, Adventski recital u crkvi; otvorenje izložbe „Zlatarska božićnica” udruge Zlatarska paleta u Galeriji te program u zlatarskom Parku u subotu 23. prosinca s glazbom uživo te, po prvi puta, Izborom najboljeg božičnog kolačića Grada zlatara. Istoga dana kod crkve u Belcu nastupit će Belečke mažoretkinje i družiti se tamošnje udruge, a Zlatarska božićnica završava tradicionalnim Novogodišnjim koncertom KUD-a Belec 5. siječnja u belečkoj župnoj crkvi. Paljenje adventskih svijeća bit će 2., 9., 16. i 23. prosinca u 17 sati kod crkve u Zlataru te u 18.30 kod crkve u Belcu.

-Pridružite nam se na događanjima naše prosinačke kulturne manifestacije – „Zlatarske božićnice“! Uljepšajmo najljepše razdoblje u godini prigodnim događanjima za djecu i odrasle! – poziva Grad.

Kompletan program pogledajte u nastavku: 

 

ZLATAR BISTRICA

Advent u Zlatar Bistrici: Zanimljiv program sve do Štefanja

I ove godine održat će se manifestacija Advent u Zlatar Bistrici. Počinje u subotu 2. prosinca, nastupom Dječjeg vrtića Zlatni dani i Zlatarbistričkih mažoretkinja u Domu kulture u 16.30 sati te kićenjem bora ispred Doma kulture, nastavlja se u 17 sati svečanim paljenjem 1. adventske svijeće uz blagoslov i podjelu kuhanog vina i čaja Udruge vinogradara, vinara i podrumara Cetin, a u 17. 30 u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja bit će misa.

Raznim događanjima, priredbama, radionicama i koncertima, program Adventa nastavlja se sve do 26. prosinca.

Kompletan program pogledajte u nastavku:

 

HUM NA SUTLI

'Advent u Zagorju': Prva županijska adventska svijeća pali se u Humu na Sutli

Pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije i Općine Hum na Sutli, te medijskim pokroviteljstvom Radija Hrvatsko zagorje Krapina, DPK „Zeleni bregi“ Pregrada i Udruga „Onkološki pacijent“, iz Huma na Sutli, na prvu Adventsku nedjelju organiziraju 20. županijsku manifestaciju „ADVENT U ZAGORJU“, uz obred paljenja prve županijske adventske svijeće.

Ovogodišnja prikupljena sredstva namijenjena su Udruzi „Onkološki pacijent“ iz Huma na Sutli, a upotrijebit će se za nastavak edukativne medijske kampanje pod nazivom „Rak nije mrak“, što uključuje edukativne radio-emisije i tiskane objave o malignim bolestima i njihovim posljedicama na obitelj i društvo u cjelini, te smanjenju rizika od ove pošasti modernog vremena.

U ovogodišnjem kulturno-umjetničkom programu, u nedjelju, 3. prosinca, s početkom u 17 sati, u kinodvorani u Humu na Sutli, nastupit će: SREĆKO BLAŽIČKO, ZORAN ČAVUŽIĆ, Klapa KMETI, KRISTINA TEPEŠ, KARLA MIKLAUŽIĆ & TINE PIRŠ, LORA MIKLAUŽIĆ, Dječji vrtić BALONČICA i Ženski vokalni ansambl SOTELIA, dok se zajednički domjenak priprema na platou ispred kinodvorane uz prigodni glazbeni program.

Ulaz je slobodan.

Pozivamo sve ljude dobre volje da nam se pridruže!

 

 

STUBIČKE TOPLICE

Tradicionalna izložba Udruge Hrvatska žena Stubičke Toplice

Udruga Hrvatska žena Stubičke Toplice, u suradnji s Turističkom zajednicom, a pod pokroviteljstvom Općine Stubičke Toplice, i ove godine organizira već tradicionalnu adventsku izložbu 'Ususret došašću'. Izložba se otvara u utorak, 28. studenoga, u općinskoj Vijećnici s početkom u 18 sati.

 

 

RADOBOJ

Dođite na Advent u Radoboju!

 

 Općina Radoboj u suradnji s OŠ Side Košutić Radoboj, Muzejom Radboa, Dječjim vrtićem Škrinjica i udrugama organizira Advent u Radoboju.

 Svake subote u 17 sati palit će se adventska svijeća na Šetnici u Radoboju. U nizu aktivnosti posjetitelje očekuje dobra zabava uz program ispunjen radionicama za djecu i radionicama promatranja noćnog neba kroz teleskop, pripovijedaonicama božićnih priča, predavanjima, art&joy radionicama, priredbama, predstavom "Coparnice" KUD-a Krapina i mnoštvo drugih događanja koja će biti zaokružena "Božićnim koncertom" Puhačkog orkestra Radboa i nastupom Radobojskih mažoretkinja. Vidimo se na Adventu u Radoboju!, poručuju organizatori.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Hrašćina"

Facebook