Prethodni članak
Sljedeći članak

Med Martine Krog šampion je ovogodišnje županijske izložbe

U PŠ Hrašćina održana je Izložba i ocjenjivanje meda Krapinsko - zagorske županije


U sportskoj dvorani Područne škole Hrašćina u subotu je održana Izložba i ocjenjivanje meda Krapinsko - zagorske županije, na kojoj je odlučeno kako je najbolji med na području naše županije ove godine proizvela Martina Krog iz Štuparja.

 

Iz obitelji višestrukih šampiona

Martina Krog za svoj je med dobila visoku ocjenu 19,88 (zlato), pehar, te novčanu nagradu Krapinsko – zagorske županije od 2000 kuna. Među brojnim dobitnicima zlata su i Dragutin Zajec i Tin Bogdanić, koji su se zajedno našli na drugom mjestu s ocjenom 19,84, te su također primili pehar i novčanu nagradu Krapinsko – zagorske županije u iznosu od 1500 kuna, a na trećem mjestu našao se med Spomenke Škrlec koji je također dobio visoku ocjenu od 19,80 (zlato) te pehar i novčanu nagradu od 1000 kuna. - Uvijek je lijepo biti na vrhu i svakako treba težiti tome, bez obzira u čemu se natječete. Što se meda tiče, sve uvijek treba biti na vrijeme napravljeno, svake godine mijenjamo veliki broj saća i prije bagremove paše treba izvrcati cvjetni med, tako da se dobije što kvalitetniji bagremov med - otkrila je mlada Martina Krog, koja dolazi iz obitelji višestrukih županijskih šampiona, pčelara s iskustvom od čak 30 godina. 

Potrebna stroža kvaliteta uvoza

Zajedno s pročelnicom nadležnom za poljoprivredu Sanjom Mihovilić te predsjednikom Saveza pčelarskih udruga Krapinsko-zagorske županije Dragutinom Jurešom, nagrade je najboljim pčelarima uručio krapinsko – zagorski župan Željko Kolar. - Očito je da je našim pčelarima potrebno lijepo vrijeme i kada imaju što vrcati, vrcaju fantastičan med. Pohvaljujem ovu akciju Hrvatskog pčelarskog saveza sa staklenkom koja će biti prepoznatljiva svima, mi ćemo tome dati još dodatni ‘završni dodir’ s prepoznatljivom etiketom i naš će med svakako biti prepoznatljiv. Dodatno je potrebno, a za što čitavo vrijeme pozivamo inspekciju, da se bore protiv onih koji na tržište stavljaju med koji nema veze s medom i da se strože kontrolira uvoz. Tako će kvaliteta našeg meda još više doći do izražaja na tržištu - istaknuo je ovom prilikom  župan Kolar.

Odlični rezultati naših pčelara

Okupljene su pozdravili i načelnik Općine Hrašćina Branko Tukač,  predsjednik Povjerenstva za ocjenjivanje meda prof. Dragutin Bubalo i predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet. - Vaša županija je jedna vrlo vrijedna košnica u tome, a ovo danas je jedan dokaz vaše velike aktivnosti kroz popularizaciju meda i pčelinjih proizvoda. Zagorski bagremov med ne samo u Hrvatskoj, nego i van granica daje značajne rezultate i potvrdu kvalitete koju ima. Vaš zagorski bagrem je iznad svih ostalih bagrema u Republici Hrvatskoj -  – poručio je ovom prilikom predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza. Na ocjenjivanje je pristiglo 117 uzoraka meda od 82 pčelara s područja županije, a provedenim ocjenjivanjem, ukupno 52 uzorka zaslužila su zlato, njih 51 srebro te 12 uzoraka broncu. U dodjeli nagrada i priznanja sudjelovali su i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban, načelnica Općine Konjščina Anita Krok, predsjednica Općinskog vijeća Hrašćine Ljubica Mikulčić i ravnateljica Srednje škole Bedekovčina Vera Hrvoj. 

 

 

 

Još članaka iz "Hrašćina"

Facebook