Prethodni članak
Sljedeći članak

JOŠ MALO: Park u središtu mjesta bit će pravi prostor za igru, šetnju i druženje

Centar Hrašćina Trgovišća uskoro će zasjati novim sjajem


Još malo, i centar Trgovišća u općini Hrašćina zasjat će novim sjajem i dobiti novu vizuru. Naime, pri kraju su opsežni radovi na uređenju odnosno rekonstrukciji parka u središtu mjesta. Vrijednost ovog projekta je oko 70.000 eura, a 21.000 dobiveno je europskih sredstava preko natječaja LAG – a Prizag, no na kraju će zahvat koštati i vše, jer su obavljeni i dodatni zahvati, kako bi park što ljepše izgledao.

Najveći projekt
- Bit će više kandelabera i klupa, čega nije bilo u osnovnom projektu kada smo ga prijavljivali. Napravit ćemo i dva mala dječja igrališa sa spravama, obavit će se popločenje ispred centralnog dijela i male bine, napraviti staza, a LED rasvjetu ćemo postaviti po cijelim stepenicama. Bit će to lijepi prostor za šetnju, druženje, odmor, igru i podići će izgled središta mjesta – kaže načelnik Općine Hrašćina Branko Tukač. Radovi su pri kraju, a njihov završetak ovisi o vremenskim prilikama. Najveći i najbitniji projekt za Hrašćinu je izgradnja dječjeg vrtića. – Projekt je prošao javno savjetovanje, raspisana je javna nabava, rok za prijavu je bio 3.11., no imali smo upit dvije tvrtke, pa se radi nekih pojašnjenja rok produžuje do 13. studenog – kaže načenik. Očekuju se rezultati i za program ‘Zaželi’, odnosno njegovu četvrtu fazu, koja bi trebala trajati 36 mjeseci.


Javna rasvjeta
Kako kaže načelnik, raspisan je i natječaj za javnu rasvjetu, projekt koji će djelomično sufinancirati Ministarstva graditeljstva. - Vrijednost je oko 24.000 eura, 11.400 bi bilo od strane ministarstva, a ostalo financira Općina. Radi se o promjeni starih živinih lampi i produžetku javne rasvjete u Donjem i Donjem Kraljevcu, Hrašćini, Gornjakima te po potrebi u još kojem naselju, a to mora biti gotovo do kraja studenog – kaže Tukač. Također, završen je i javni natječaj za Društveni dom Hrašćina, treću fazu gradnje, u vrijednosti oko 67.000 eura. - Kreće se u radove, a rok za izvršenje je polovica prosinca. projekt sufinancira Ministarstvo regionalnog razvoja s 39.000 eura – ističe načelnik.

Očekuje se i ponuda za projekt rekonstrukcije parkirališta i dijela ceste ispred Doma zdravlja i Vijećnice, što će biti izvršeno zajedničkim snagma Općine i Županije odnosno Doma zdravlja. – Projektantska cijena za to je oko 28.000 eura. Čekamo i ponudu te početak radova na Društveno – vatrogasnom domu u Vrbovu. Kako je to naš projekt, radit ćemo ga prema mogućnostima. Ako vrijeme dozvoli, bit će gotov do kraja godine, ako ne, onda ćemo ga prolongirati u iduću godinu – dodaje načelnik Tukač. Raspisan je i natječaj za rekonstrukciju krovišta zgrade Vijećnice i Doma zdravlja u Trgovišću, procijenjena vrijednost je 66.250 eura, a izvršit će se također zajedničkim financiranjem Doma zdravlja KZŽ i Općine Hrašćina. Pred završetkom je i izmjena Prostornog plana. – Izmjene trebamo zbog planova Općine, zakonskih promjena, a i brojni građani dali su zahtjeve za izmjenama, ponajviše zbog planiranja gradnji kuća za odmor – pojašnjava Tukač, dodavši da se nada da će izmjene biti donesene do kraja ove godine. I dalje se radi na planovima vezano uz Astro – centar, u suradnji s Krapinsko – zagorskom županijom. – Županija planira kupiti zemljište kod obilježja padu Hrašćinskog meteorita i tu urediti dodatne sadraje, a radi se i na pripremi projektno – tehničke dokumentaciji za Astro – centar – kaže načelnik.

Vodovod i odvodnja
Ujedno, odrađen je i spoj te proširenje vodovodne mreže u Gornjem Kraljevcu te u mjestima Gornjaki Hrašćina Trgovišće. Građani se sada mogu javiti za priključak Zagorskom vodovodu. – Dogovoren je i početak radova uređenja oborinske i fekalne odvodnje uz županijsku cestu 2171 u Trgovišću. U nekoliko navrata smo pokušavali iznaći rješenje, imamo veliki problem s odvodnjom oborinske vode. To će odrađivati Zagorski vodovod i ŽUC KZŽ jer je tu i jedno klizište koje treba sanaciju. Hoće li to krenuti ove ili iduće godine, ovisi o vremenu, no sada je to dogovoreno, iznađena je trasa i sigurno će se odraditi – zadovoljan je načelnik. Dužina zahvata bit će oko 200 m. Općina Hrašćina dio je nove Turističke zajednice Zlatni istok Zagorja, pa načelnik ne krije zadovoljstvo prolaskom na natječajima Ministarstva turizma i HTZ – a.

– Napravljen je promotivni spot koji objedinjuje turističke sadržaje na našem području, kao i nova web stranica – kaže načelnik. U sklopu TZ- a, Općina Hrašćina će, ako i druge članice, dobiti i dvije ploče dobrodošlice. Jedna će biti postavljena na ulazu u Općinu na granici s Varaždinskom županijom, u Gornjakima, a druga na ulazu iz Zagrebačke županije, u selu Vrbovu.

Još članaka iz "Hrašćina"

Facebook