Prethodni članak
Sljedeći članak

FOTOGALERIJA: Diljem Zagorja večeras se odaje počast žrtvama Vukovara i Škabrnje


Kao i svake godine uoči Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje i Dana sjećanja na žrtve Domovinskoga rata, tako se i danas diljem Zagorja odaje počast svim žrtvama paljenjem lampiona.

Grad Zlatar organizirao je paljenje lampiona ispred župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije. Okupljenim građanima zahvalila je na sudjelovanju gradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek. Molitvu je poveo zlatarski župnik i dekan Belečko-zlatarskoga dekanata , vlč. Dragutin Cerovečki, naglasivši kako se svih žrtava, s dužnim poštovanjem, sjećamo u molitvama.


.

.

Lampioni su večeras zapaljeni i u centru Krapinskih Toplica. Lampione za sve žrtve zapalila je načelnica Općine Krapinske Toplice Gordanom Jureković zajedno s predsjednikom općinskog vijeća Božom Ružakom, vijećnicima i udrugom branitelja. Tom prilikom načelnica Jureković je istaknula kako se na ovaj dan prisjećamo i dajemo poštovanje Vukovaru i svim Vukovarcima koji su pretrpjeli teška stradanja u Domovinskom ratu. Prisjećamo se i svih poginulih branitelja koji su nesebično svoj život dali braneći našu domovinu.


.

.

.

.

.

Isto tako, lampione je večeras zapalilo i vodstvo Općine Hrašćina, na čelu s načelnikom Općine Brankom Tukačem i predstavnicima Hrvatskog časničkog zbora Hrvatskog Zagorja

Također, na zabočkom su Gradskom groblju lampione zapalili predstavnici braniteljskih udruga, gradski vijećnici Josip Horvatin i Robert Lež, predsjednik Gradskog vijeća Dragutin Črnjević, gradske pročelnice te gradonačelnik Ivan Hanžek. Zapalili su 32 lampiona koje je osigurala Krapinsko – zagorska županija.

I u Mariji Bistrici upaljeni lampioni za Vukovar

Dan sjećanja na Vukovar obilježen je i u Mariji Bistrici, i to u petak, dan prije dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, zajedničkim paljenjem lampiona u spomen na žrtve Vukovara na središnjem bistričkom trgu. Uz načelnika Josipa Miličkog i članicu županijske skupštine Anu Kruhak,  ovom obilježavanju nazočili su i članovi Udruge branitelja ''Marija Bistrica'' i vatrogasci VZO Marija Bistrica.

Paljenjem svijeća i svetom misom u Loboru obilježen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Delegacija Općine Lobor na čelu s načelnicom Ljubicom Jembrih, predstavnici braniteljskih udruga i okupljeni građani, u petak, 17. studenoga odali su počast žrtvi grada heroja Vukovara te svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, kao i nedužnim civilima koji su u najkrvavijem događaju u novijoj hrvatskoj povijesti izgubili živote.

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, mjesta posebnog pijeteta čija su imena u hrvatsku povijest upisana zlatnim slovima, obilježen je svetom misom u Crkvi svete Ane i paljenjem svijeća kod spomenika dr. Franji Tuđmanu.

Načelnica Ljubica Jembrih rekla je da je 18. studeni datum koji u hrvatskoj povijesti ima posebno značenje.

– S posebnim se pijetetom prisjećamo Grada heroja i svih hrabrih hrvatskih mladića koji su svoje živote položili na oltar domovine. Žrtve koje su podnijeli ne smijemo nikada zaboraviti jer upravo zahvaljujući našim hrvatskim junacima danas imamo slobodu i neovisnost te će zbog toga svaki od njih zauvijek ostati u našim mislima i srcima. Neizmjerno im hvala – istaknula je načelnica Jembrih i dodala da se na taj dan prisjećamo i dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika koji je doprinio u stvaranju samostalne, moderne i neovisne Republike Hrvatske.

Sjećajući se i zahvaljujući svim Hrvatima koji su branili i stradavali za Domovinu, Dan sjećanja u Gornjoj Stubici obilježen je svetom misom u Župnoj crkvi svetog Jurja, a potom molitvom i paljenjem lampiona u centru Gornje Stubice.

U Donjoj Stubici lampioni su upaljeni kod tek nedavno postavljenog i otvorenog Spomenika domovini.

Dan sjećanja obilježili su i u Osnovnoj školi Donja Stubica, gdje su učenici i djelatnici ove godine uz pomoć prof. Ivana Tuđe lampionima oblikovali prepoznatljivi simbol sa Spomenika žrtava pokolja u Škabrnji.

U Konjščini duž Vukovarske ulice upaljeni lampioni povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Kao i većini gradova i općina u Hrvatskoj u petak se povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, s pijetetom i poštovanjem, Općina Konjščina prisjetila svih poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava iz Domovinskog rata te ujedno zahvalila svim hrvatskim braniteljima u borbi za slobodu i neovisnost Republike Hrvatske.

Lampaši su upaljeni duž Vukovarske ulice, a načelnica Anita Krok rekla je kako s poštovanjem svake godine odaju počast žrtvama Vukovara i Škabrnje te svim poginulim braniteljima koji su svoj život dali za našu suverenu državu Hrvatsku.

[sika26]

''Danas je dan kad se trebamo sjetiti svih koji su branili našu domovinu, pogotovo onih koji su pritom dali najdragocjenije što su imali, a to je vlastiti život!

Zadužili ste nas da u miru stvaramo Hrvatsku kakvu ste sanjali.

Vječna Vam hvala i slava!'' - napisao je na FB Profilu gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić

U povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, na trgu u Tuhlju upaljeni lampioni su u obliku Vukovarskog vodotornja.

Hvala svima koji su dali živote za našu slobodu, svima koji su svojim angažmanom doprinijeli nastanku samostalne i suverene Republike Hrvatske!

Paljenje lampiona u Općini Zlatar Bistrica  predvodile su općinska načelnica Vesna Mikulec i predsjednica Općinskog vijeća Općine Zlatar Bistrica Nataša Krajačić.

Lampioni su zapaljeni u Ulici Stjepana Radića i u Ulici hrvatskih branitelja.

 

 

 

Još članaka iz "Hrašćina"

Facebook