Prethodni članak
Sljedeći članak

ZAVRŠENA ENERGETSKA OBNOVA OŠ GORNJA STUBICA: 'Ušteda toplinske energije od 73,76 posto sjajan je rezultat'

Ukupna vrijednost projekta je 7,1 milijun kuna, a radovi su obuhvaćali su povećanje toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora, toplinske zaštite vanjskog zida, stropa prema negrijanom tavanu, zamjenu vanjske stolarije, uvođenje sustava ozračivanja visokoučinkovitim sustavom s povratom topline te zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitom


U Gornjoj Stubici danas je održana završna konferencija povodom završetka energetske obnove Osnovne škole Matije Gupca Gornja Stubica. Primopredaja radova izvršena je 12. svibnja, a radovi su izvršeni u planiranom roku od 10 mjeseci, istaknula je ovom prilikom Vlatka Mlakar, pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i Europske fonove KZŽ.

Ukupna vrijednost projekta je 7,1 milijun kuna, s time da bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj čine 4,2 milijuna kuna, sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU 1,9 milijuna kuna i vlastita sredstva osnivača 970 tisuća kuna. Očekivani rezultat projekta je ušteda toplinske energije za grijanje od 73,76 posto te je produljen životni vijek zgrade, uz veći konfor i manju potrošnju energije. Sami radovi obuhvaćali su povećanje toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora, povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom tavanu, zamjenu vanjske stolarije, uvođenje sustava ozračivanja visokoučinkovitim sustavom s povratom topline te zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitom.


Ravnatelj REGEA-e SZ Hrvatske Julije Domac naglasio je da je ovo prvi projekt u Krapinsko – zagorskoj županiji koji ima i prisilnu ventilaciju, pa su zato brojke toplinske uštede ovako dobre. - To je sjajan rezultat, nema puno škola koje smo radili, ne samo ovdje, nego bilo gdje u Hrvatskoj, koje imaju tako dobru energetsku uštedu, a ove učionice s ventilacijom imat će i bitno bolji komfor života i rada naših učenika i profesora i drago mi je da smo uveli jednu novu praksu. To je standard koji sada radimo i na sljedećim školama, koje ćemo, nadam se, uskoro moći predstaviti – rekao je Domac.

Ravnateljica škole Sanja Knezić naglasila je da je izuzetno zadovoljna učinjenim. - Kvalitetu boravka u školi i smanjenje energenata vidjeli smo već ove zime, iako nije bilo sve do kraja gotovo. U ime svih djelatnika škole zahvaljujem svima koji su na bilo koji način doprinjeli ostvarenju ovog projekta. Ovo je prekrasan poklon školi za njezin 157. rođendan – rekla je ravnateljice škole koja ima 359 učenika.

Župan Željko Kolar ponovio je da je ušteda od više od 73 posto sjajan rezultat. - Krenuli smo s prvom konferencijom koja nam je obaveza kroz projekt, slijedi OŠ Josip Broz u Kumrovcu i nakon toga do početka ljeta Đurmanec, do kraja rujna Konjščina, osnovna i srednja škola, i na kraju Srednja škola u Bedekovčini. Taj investicijski ciklus bit će težak 43,2 milijuna kuna – istaknuo je Kolar. Župan je dodao da je matična škola u gornjoj Stubici, iako se to izvana ne vidi, iznutra nešto stradala potresom.

- Zajedno s potpredsjednikom Vlade Štromarom bili smo u posjetu Područnoj školi Sveti Matej koju smo također energetski obnovili i s vanjske strane nema ni jedne pukotine na školi, međutim iznutra postoji određena šteta koju ćemo morati sanirati do početka školske godine. Na žalost, to ćemo morati napraviti i ovdje u matičnoj školi. Prve procjene su da bi šteta mogla biti između 200 i 300 tisuća kuna, imat ćemo do kraja mjeseca kompletan troškovnik pa ćemo znati na čemu smo. Naravno da je Općina sa svojim povjerenstvom obišla školu, evidentirala to kao štetu i poslala u Zagreb zajedno s obrascem i vjerujem da ćemo dio te štete koja je nastala moći kompenzirati i iz fonda koji će biti za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko - zagorske i Zagrebačke županije, međutim ne možemo čekati zakon s obzirom da je stavljen u savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, a Sabor se prema svemu sudeći danas raspušta, pa praktički do novog formiranja Vlade i saziva nema ni tko donijeti zakon. Prema tome, mi ćemo sami sanirati tu štetu i pripremiti školu za prvi dan nastave, a kada će biti donijet zakon sukladno odredbama ćemo zatražiti naknadu štete – pojasnio je župan.


Kolar je dodao da, osim energetske obnove, ima i drugih stvari koje se na školama moraju napraviti da bi se zadovoljili pedagoški standardi. – Momentalno tako traju radovi na izmjeni parketa u sportskoj dvorani. Pripremamo i izgradnju nove sportske dvorane u Gornjoj Stubici, zajedno s našim partnerom, Općinom Gornja Stubica, ali s obzirom da Vlada nije imala model za sufinanciranje sportskih dvorana, nisu bile u ovoj financijskoj omotnici. Naš je zadatak da ishodimo građevinsku dozvolu i pripremimo svu dokumentaciju te apeliramo na sljedeću Vladu da se izbori u pregovorima s Europskom komisijom da se izgradnja sportskih dvorana stavi u financijsku omotnicu. S dodatnim uređenjem vanjskih igrališta, kroz 3,4 godine mogli bismo zaokružiti kompleks osnovne škole i vjerujem da će onda idućih 30 godina ne bi bilo većih ulaganja u građevinski dio – rekao je župan, zahvalivši nadzoru, izvođačima, REGEA – i, pročelnici, ravnateljici i svima koji su doprinijeli ostvarenju projekta energetske obnove škole.

Još članaka iz "Gornja Stubica"

Facebook

Opasnost je od naleta na životinju na autocesti A4 Goričan-Zagreb između čvorova SV.HELENA i POPOVEC te na 36.+600 km između čvorova VARAŽDIN i VARAŽDINSKE TOPLICE.   Zbog vjetra na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika, Jadranskoj...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program