Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO&FOTO] Kmeti pribrali vojsku i rekli: 'Dosta je, taj jarem više nemremo trpeti!'


'Rekli sme da nam je dosta, da taj jarem više nemremo trpeti! Spustili su se kmeti, saki z svojega brega, pribrali vojsku i odlučili 'gotovo je, nema nazaj, idemo do kraja'!, tako je predvodnik seljačke bune, najpoznatiji među kmetima koji su se zagrozili Tahyju, Matija Gubec, pozvao seljake na bunt protiv vlastelina.

Puntanjem kmetova pod Gupčevom lipom započelo je obilježavanje Seljačke bune 1573. u Gupčevom kraju.

Današnje događanje započelo je u Hižakovcu, kod rodne hiže Matije Gupca, uz prikaz života Gupca i seljaka u ono doba, a potom su pobunjeni seljaci krenuli prema Gupčevoj lipi, gdje su ih dočekali istomišljenici, kako bi se dogovorili kako i kada će napasti vlastelina koji im čini toliko nažao i njegove vojnike.

No, dok su prepričavali jedni drugima sve nedaće kojima ih tlači Tahy i dogovarali strategiju za napad, pokušala ih je iznenaditi nekolicina njegovih vojnika, koje su Gupčevi puntari vješto onesposobili.

U ulozi Gupca ove se godine, po prvi puta, našao Gornjostubičanec Igor Frajtag. Ulogu je preuzeo od Krešimira Končevskog, koji je Gupca tumačio proteklih sedam godina.

Frajtag je istaknuo kako je u Udruzi od samih početaka, odnosno jedan je od osnivača te da je ponosan na ovu ulogu, kao i da se sada da je opravdao očekivanja te da će svojom doprinosom i na ovaj način dići Bunu na još jednu bolju, jaču i dramatičniju razinu.

Nastavak manifestacije je već iduće subote, 10. veljače, kada je na rasporedu Bitka kod Stubice. – Vidli bumo koliko se bude kmeta pribralo, koliko vojske budemo imali, kolko su kmeti odlučni, nadam se da budu došli iz svih bregof i da to bude spektakl – rekao je Frajtag i najavio Bitku kod Stubice, kao i da očekuje veliku posjećenost i ove godine.

I ove se godine velik broj posjetitelja okupio pod Gupčevom lipom, koji su uživali u predstavi Družbe vitezova zlatnog kaleža, ali i ponudi te zabavi uz domaću glazbu uživo. Zadovoljstvo manifestacijom iskazao je i gornjostubički načelnik Jasmin Krizmanić. – Ponosni smo na svoju povijest, što smo u Gupčevom kraju i što je Gubec iz našeg kraja, kao i na to što Turistička zajednica, Grad Donja Stubica i udruge organiziraju seljačku bunu i puntanje – rekao je Krizmanić.

Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić pozvao je posjetitelje da druge subote posjete Donju Stubicu i dođu na spektakularnu Bitku kod Stubice. – Okupljanje je u centru grada, odakle krećemo u koloni prema dvorcu gdje će se u 14 satri održati bitka. Kakva sve iznenađenja možemo očekivati ne znamo, jer naša to Družva drži u tajnosti. No, vjerujem da ćemo povijest prikazati na način kako je bila, ali same atrakcije svake su godine nove, kako bismo pružili posjetiteljima jedan novi doživljaj – rekao je Gospočić.

Osim Bitke kod Stubice, tu je i popratni program u centru Donje Stubice, već od prijepodnevnih sati uz glazbu uživo i srednjovjekovni sajam, a potom i koncerte u predvečernjim satima.

Program je cjelodnevni, tako da posjetitelji mogu izabrati nešto od ponuđenog za svoj ukus i posjetiti manifestaciju koja je prerasla granice naže županije i Hrvatske te je postala zadnjih godina najveći turistički događaj u Krapinsko – zagorskoj županiji koji posjeti i do 20 tisuća posjetitelja.

.

.

.

.

.

.

Još članaka iz "Gornja Stubica"

Facebook