Prethodni članak
Sljedeći članak

SVI UČE KAKO ZNANOST MOŽE BITI ZABAVNA: Znanstveni piknik u Gornjoj Stubici okupio 3 tisuće učenika i izlagača

Znanstveni piknik možete posjetiti i sutra, od 10 do 17 sati


U Gornjoj Stubici, u perivoju dvorca Oršić, danas je započeo dvodnevni Znanstveni piknik, 11. po redu, koji se po četvrti puta održava u Hrvatskom zagorju.

Popularizacija znanosti i približavanje iste najmlađima na zabavan način cilj je stotinjak izlagača koji su se okupili na ovogodišnjem izdanju Znanstvenog piknika.

Organizator manifestacije je Udruga Profesor Baltazar. – Ovo je naš najveći, najdugovječniji projekt kojega održavamo po 11. puta, a u Zagorju ćemo i ostati, jer je važno da osvijestimo široku javnost, ali i politiku, da Hrvatska treba jedno centralno mjesto za popularizaciju znanosti, što će biti Znanstveno – edukativno – zabavni centar u dvorcu Stubički Golubovec u Donjoj Stubici – rekla je Renata Brkić iz Udruge. Istaknula je kako se ove godine na manifestaciji predstavlja i Europska kulturna ruta bajki, čiji je Udruga Profesor Baltazar jedan od osnivača. – Radi se o ruti koja je osnovana ove godine i ima 13 članica iz cijele Europe, što će nama kao udruzi, ali i partnerima na projektu ZEZ otvoriti put međunarodne suradnje – pojasnila je Brkić.

Domaćin piknika i ove je godine dvorca Oršić, odnosno Općina Gornja Stubica, stoga je gornjostubički načelnik Jasmin Krizmanić poželio dobrodošlicu u Gornju Stubicu. – Drago mi je da mnogi na ovaj način mogu vidjeti Gupčev kraj i Gornju Stubicu, a mi u Općini uvijek na određeni način pratimo znanost i potičemo ju, između ostalog, kroz sufinanciranje naših studenata, odnosno kroz sufinanciranje prijevoza, stipendije, pa ih na taj način potičemo na školovanje i dajemo priliku svima da imaju iste šanse za školovanjem – rekao je Krizmanić.

Znanstveni piknik okupio je stotinu izlagača, odnosno institucija, udruga i pojedinaca, a posjetilo ga je oko 3 tisuće školaraca iz cijele Hrvatske.

-Manifestacija je to koja spaja dvije stvari koje su najvažnije, ali jako zanemarene u Hrvatskoj – znanost i djecu. Približiti djeci i mladima znanost i uključiti ih u taj sustav najbolje je što možemo učiniti za njihovo obrazovanje i budućnost cijele Hrvatske – rekao je Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, dodavši kako se na ovaj interaktivan način djeca i mladi ohrabruju da promišljaju drugačije o onom što uče u školi.

Kolika je važnost ovakvih skupova, istaknuo je i Tihomir Markulin, pomoćnik ravnatelja Carneta. – I mi kroz svoje aktivnosti radimo na popularizaciji znanosti i razvijanju vještina unutar stem područja, tako da je ovo pun pogodak za nas – rekao je Markulin, a pikniku je podršku dao i Grad Zagreb, čija je pročelnica ureda gradonačelnika Martina Jurišić istaknula kako se nada da je ovaj piknik pridonijeti turu i naporima da se mladi dodatno educiraju i da stvaraju svoje istraživačke poduhvate.

Koliko je zadovoljan ovogodišnjim izdanjem Znanstvenog piknika, istaknuo je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar. – Atmosfera je sjajna i još jednom se pokazalo da ovakva događanja nemaju alternative i da nam ZEZ u Stubičkom Golubovcu treba. Nadam se da prisutnost na ovog događanju ministarstva obrazovanja, kulture, turizma, izaslanika predsjednika govore da nam daju podršku u projektu ZEZ – a te da će dati svoj maksimum da taj projekt realiziramo – rekao je Kolar, dodavši kako bez novih tehnologija nema ni razvoja gospodarstva, u čemu su gospodarstvenici u našoj županiji itekako dobri.  – Bez novih tehnologija ne možete povećati proizvodnju niti imati kvalitetan proizvod, a naši gospodarstvenici to rade izuzetno dobro, a dokaz tome je veliki izvoz visokokvalitetnih proizvoda proizvedenih na najvišoj mogućoj tehnologiji i to je ono što Zagorju treba – rekao je Kolar. Istaknuo je i kako se Krapinsko – zagorska županija, kao jedna manja županija, bez velikog sjedišta, bez sveučilišta, pozicionirala kao županija koja promovira znanost.

Na Znanstvenom pikniku predstavljaju se i znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković. Ravnatelj Instituta David Smith kaže kako je važan dio misije instituta dići znanje o važnosti i koristi znanosti. – Mi nemamo studente i predavanja, no ciljana publika su nam upravo studenti na fakultetima i učenici u školama. Njima pokušavamo prenijeti strast oko istraživanja i znanosti, a ovo je jedan od najboljih načina, kako pokazati da znanost može biti zabavna – rekao je Smith.

Među brojnim izlagačima, zainteresirao nas je kutak Prirodoslovne gimnazije u Pregradi, koji je predstavio kemiju, biologiju, fiziku, geografiju i informatiku. – Omogućili smo djeci da se upoznaju s VR naočalama, radimo pokuse kristalizacije, hladne obloge i grijače za ruke kroz tople i hladne vrećice, u biologiji predstavljamo autohtone vrste, u fizici govorimo o vakuumu, a u geografiji o jestivom tlu i mineralima – pojasnila nam je Lea, učenica četvrtog razreda.

Posebnu japansku tehniku u svom znanstvenom kutku predstavljaju učenici Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. – Pečemo glinu, a nakon što smo je ispekli u peći, pokrivamo je piljevinom i dolazi do deoksidacije i time glazura koju smo prije nanijeli dobiva posebni brončani sjaj – rekla je učenica škole Magdalena, istaknuvši važnost keramike u brojnim područjima.

Ove, ali i brojne druge izlagače možete posjetiti i sutra, jer Znanstveni piknik u Oršiću svoja vrata otvara i u subotu, od 10 do 17 sati, a besplatan ulaz za sve zainteresirane ove je godine u svoj postav osigurao i Muzej seljačkih buna.

Fotografije koje smo zabilježili prvog dana Znanstvenog piknika možete pogledati OVDJE

 

Još članaka iz "Gornja Stubica"

Facebook