Prethodni članak
Sljedeći članak

ŠTROMAR PONOVNO U ZAGORJU: Zakon o obnovi nakon potresa ide na javnu raspravu, a na Vladi osigurano 141 milijun kuna za hitne sanacije

U zakonu stoji Grad Zagreb i okolica, a ja ću tražiti da u zakonu stoji Grad Zagreb, Krapinsko – zagorska županija i Zagrebačka županija, jer mi nismo okolica grada Zagreba, istaknuo je župan Željko Kolar


Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar danas je ponovno posjetio Krapinsko – zagorsku županiju te u društvu župana Željka Kolara, zamjenika Anđelka Fereka – Jambreka, načelnika Općine Gornja Stubica Jasmina Krizmanića i njegovog zamjenika Vladimira Škvorca, rektora Domagoja Matoševića i ravnateljicu OŠ Matije Gupca Sanje Knezić obišao područje pogođeno potresom odnosno Sveti Matej i tamošnju područnu školu, kapelu sv. Mateja te kuću Milana Bigeca, oštećene u potresu.

Iako je fokus, što se potresa tiče, na gradu Zagrebu, građanima je dom dom ma gdje bili, a od potresa je prošlo 40 dana i svim ljudima koji su ostali bez doma, svaki taj dan je izuzetno dugačak i ljudi žele odgovor da li će se u budućnosti riješiti njihov krov nad glavom, napomenuo je ministar Štomar.


- Na Vladi smo donijeli dokument za hitnu sanaciju trenutno najbitnijih stvari trenutno, a to je rješavanje dimnjaka, grijanja, plina, a za vas mještane južnog dijela KZŽ će biti izuzetno bitan zakon kojeg smo završili, uputili u procedure, a Vlada će reći da li sutra ili prekosutra ide u javnu raspravu. Ljudima moramo pomoći i intenzivno radimo na tome. Radimo svaki dan sa Svjetskom bankom, kako bi osigurali dodatna sredstva. Priprema se dokumentacija za Europsku komisiju, kako bi od njih dobili sredstva, jer tamo ima 500 milijuna eura za sanaciju ovakih šteta. Ima mogućnosti, a rebalansom je već osigurano danas na Vladi 141 milijun kuna za hitne sanacije. U zakonu će pisati na koji će se način rješavati obiteljske kuće, koji će to biti modeli, a onda će se programom kojeg očekujemo za tjedan dan sve točno definirati – rekao je ministar Štomar. Ministar je rekao da je u Krapinsko – zagorskoj županiji obiđeno 413 objekata, od čega je 21 označen crveno, 63 žuto i 329 je zelenih. Projektanti će prema zakonu i pravilniku dobiti uputstva na koji način pregledati svaki objekt i onda predložiti što s njim, je li za rušenje ili obnavljanje, pojsanio je ministar. – Bit će više mogućnosti, sa svakom obitelji ćemo razgovarati, na temelju dokumetacije koju će odraditi ovlašteni projektanti i na temelju njihovog prijedloga. Imat ćemo posebnu kontrolu u našem ministarstvu, načina na koji je projekt napravljen, financijsku i tehničku, a svaka kuna i sanacija bit će javna i transparenta – naglasio je Štromar.


Načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić istaknuo je da je au u Gornjoj Stubici prijavljena ukupno 274 oštećena objekta. – Kada zakon dođe, mi smo spremni krenuti u akciju i rješavanje tekućih gorućih problema, sanaciju obiteljskih kuća, da konačno ljudima pokažemo da ih nismo zaboravili i da im damo nadu i jamstvo da će oni kroz određeno vrijeme ući u svoje obiteljske kuće – rekao je načelnik Krizmanić.


Župan Željko Kolar rekao je da će zakon koji ide na javnu raspravu, a potom u Sabor pažljivo iščitati. – U zakonu je naglašen Grad Zagreb i okolica, ja ću tražiti da u zakonu stoji Grad Zagreb, Krapinsko – zagorska županija i Zagrebačka županija, jer mi nismo okolica grada Zagreba nego Krapinsko – zagorska županija i s obzirom da se to odnosi i na nas mislim da je to korektno i ne bi smjelo biti problema – istaknuo je Kolar. Što se tiče škole u Svetom Mateju, župan je napomenuo da je potpredsjedniku Vlade predao analizu oštećenja škole. – S obzirom da smo mi 2018. i 2019. napravili fasadu, promijenili stolariju i krovište, uredili podove i uložili 1,1 milijun kuna i ovu štetu moramo sanirati, već smo dali nalog ravnateljici da se krene u izradu projektne dokumentacije kako bi do početka školske godine šteta bila sanirana. Zahvaljujem ministru što pokazuje poseban senzibilitet prema stradalima u potresu, a kada analiziramo i vidimo u javnoj raspravi zakon, dat ćemo svoje prijedloge i sugestije kako bi ga napravili što prihvatljivijim za sve. Za nas je bitno, s obzirom na manje - više riješene imovinske odnose 1 kroz 1 za obiteljske kuće koje su za pripremanje papirologije jednostavnije nego stambene zgrade ili neboderi u Zagrebu, da će zakon biti napravljen tako da će regulirati samu provedbu na način da se zapravo omogući da ono što je brže i jednostavnije moguće napraviti da se i napravi, a da se ne čekaju veći objekti u Zagrebu, za koje će sigurno trebati više vremena da se napravi dokumentacija – istaknuo je župan Kolar.


Ravnateljica Osnovne škole Matije Gupca Gornja Stubica Sanja Knezić rekla je kolika je šteta na Područnoj školi sveti Matej koja je, inače bila obnovljena 2018. godine. – Procijenjena šteta je oko 180 tisuća kuna. Oštećeni su zidovi, spojevi zidova i stropova, dosta toga je popucalo, žbuka je popadala – rekla je Knezić dodajući kako je gradnja stara jer su grede drvene, a tu je i trstika. – Izvana škola izgleda super, kao mladenka je i nema niti jedne pukotine, ali iznutra nije tako. Prošlo je mjesec i pol dana od potresa, i tlo stalno podrhtava te zato žbuka i dalje pada. Treba napraviti dobar projekt i vidjeti način na koji će se sanirati kako se pukotine ne bi otvarale – objasnila je Knezić dodajući da je škola izgrađena 1904. godine. Ravnateljica je objasnila kako za dolazak na nastavu 11. svibnja nije prijavilo niti jedno dijete, kao niti za program predškole, a dodala je da bi za djecu bio siugran jedino donji kat škole, dok one učionice na katu i sa strane nisu sigurne.

Još članaka iz "Gornja Stubica"

Facebook

Opasnost je od naleta na životinju na autocesti A4 Goričan-Zagreb između čvorova SV.HELENA i POPOVEC te na 36.+600 km između čvorova VARAŽDIN i VARAŽDINSKE TOPLICE.   Zbog vjetra na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika, Jadranskoj...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program