Prethodni članak
Sljedeći članak

Promocijom CD – a ove nedjelje 'Fiole' će obilježiti 22 godine djelovanja


Ženski vokalni ansambl Fiola u nedjelju, 18. prosinca u crkvi svetog Jurja u Gornjoj Stubici predstavit će svoj četvrti nosač zvuka 'U srcu majke Marije'. Radi se o tradicionalnim proštenjarskim pjesmama našeg kraja posvećenim Djevici Mariji.

Kako su nam rekle Fiole, snimanje se odvijalo u Crkvi Svetog Križa u Svetom Križu Začretju i Crkvi svetog Jurja u Gornjoj Stubici. Većina pjesama snimljena je u a capella verziji, a nekolicina uz orguljašku pratnju prof. Marka Đurakića.

Fiolama, koje djeluju u istom sastavu od 2000. godine, ovo je četvrti nosač zvuka, a članice su tijekom 22 godine djelovanja u svojim nastupima postigle visoku umjetničku razinu, što se podjednako očituje kod stručne kritike, ali i kod publike, koja ih uvijek pljeskom nagrađuje s oduševljenjem.

Šest članica kroz svoj repertoar njeguje djela ozbiljne i sakralne glazbe, zagorske popevke te domaće i strane pop skladbe i evergrine u obradama pisanima posebno za njih. Ansambl njeguje i promovira a cappella  pjevanje i slobodno ga se može smatrati predvodnikom ovakve vrste pjevanja u Krapinsko- zagorskoj županiji.

Sudjelovanjem na festivalima u Dalmaciji i u Zagorju već su u svojim počecima osvajale brojne nagrade i pohvale, a svojim su divnim glasovima prisutne i na važnijim kulturnim i  društvenim događanjima u svojoj županiji. Do sada su izdale četiri nosača zvuka te su sudjelovale na snimanju nosača zvuka  starih crkvenih korala na kajkavskom  preuzetih iz CithareOctochorde.

Njihova izvedba korala 'Zdrava Devica' sa spomenutog nosača zvuka, našla se na nosaču zvuka europske glazbene kulturne baštine kao predstavnik iz Hrvatske, a ansambl je i tri puta nastupio na Festivalu orgulja Heferer, čime se posebno ponosi.

Upravo ovim novim, 4. nosačem zvuka, ŽVA Fiola obilježio je 22 godine glazbenog djelovanja, stoga vas poziva na promociju, koja će se održati u nedjelju, s početkom u 18 sati i Crkvi svetog Jurja u Gornjoj Stubici.

Za snimanje nosača zvuka bio je zadužen tonski studio „Kasandra“ iz Marije Bistrice, a projekt su financijski pripomogle Krapinsko- zagorska županija i Općina Gornja Stubica. Na promociji nosača zvuka uz ŽVA Fiola nastupit će profesor Marko Đurakić te crkveni zbor gornjostubičke župne crkve „ Vokalisti svetog Jurja“ pod ravnanjem  Ivice Kontenta, dok će program voditi Anita Šalec.

Još članaka iz "Gornja Stubica"

Facebook