Prethodni članak
Sljedeći članak

POTPISAN UGOVOR: Spomen hiža Rudolfa Perešina bit će završena sredinom siječnja iduće godine, a onda slijedi opremanje i uređivanje

Ugovorom vrijednim 1,2 milijuna kuna predviđena je izgradnja krovišta, stolarije, izgradnja fasade i nešto sitnijih bravarskih radova


U Gornjoj Stubici danas je održano potpisivanje ugovora o izvođenju radova na nastavku izgradnje Spomen hiže Rudolfa Perešina. Ugovor su potpisali načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić i tvrtka Agrad projekt iz Šibenika. Društvo Rudolf Perešin započelo je izgradnju Spomen hiže Rudolfa Perešina s velečasnim Ivanom Levakom, a ona se ove godine nastavlja zajedničkim snagama na državnoj, županijskoj i općinskoj razini, napomenuo je ovom prilikom vlč. Dubravko Škrlin Hren, predsjednik Društva Rudolf Perešin.

- Svima od srca zahvaljujem i radujem se da uoči sutrašnjeg državnog praznika potpisujemo ugovor o nastavku radova kako bi nastavio živjeti u budućim generacijama naš Rudolf Perešin, koji je u ovim bregima malo iznad nas rođen, u našoj župnoj crkvi kršten te odavde krenuo i učinio velika djela koja će ostati u trajnom sjećanju u povijesti hrvatskog naroda. Zahvaljujem svima koji doprinose svojim radom i i upornošću i pomažu financirati ovaj veliki projekt – rekao je Škrlin Hren.

Načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić zahvalio je Vladi RH što je prošle godine u Krapini odobrila i osigurala milijun kuna za nastavak izgradnje, kao i Gradu Zagrebu i graaonačelniku Bandiću za sufinanciranje projekta te Krapinsko – zagorskoj županiji i županu Kolaru što već 3 godine za redom prate ovaj projekt. - Potpisan je ugovor vrijedan 1,2 milijuna kuna, a očekivan završetak radova po uvođenju u posao je 60 dana. Očekujemo da će radovi biti gotovi sredinom siječnja. Iskreno i toplo se nadam da će i Ministarstvo branitelja i Vlada RH, a i Grad Zagreb i Krapinsko – zagorska županija nastaviti financirati ovaj projekt i da ćemo sljedeće godine s drugim izvođačem ugovor potpisati u Spomen hiži Rudolfa Perešina – rekao je načelnik Krizmanić. Dodao je da je ovim ugovorom predviđena izgradnja krovišta, stolarije, izgradnja fasade i nešto sitnijih bravarskih radova.

- Cilj nam je bio da ove godine zatvorimo Spomen hižu Rudolfa Perešina u građevinskom smislu da bude što manje izložena vremenskim nepogodoma i da iduće godine možemo nastaviti s instalacijskim radovima. Dakako, vodit ćemo računa o tome da nam se odobre sredstva i da napravimo projekt samog izgleda prostora u kojem će se nalaziti stalni postav Rudolfa Perešina – napomenuo je Krizmanić, zahvalivši vlč. Levaku kao idejnom začetniku projekta te Društvu Rudolf Perešin. Načelnik je dodao kako je prema zajedničkom dogovoru osnovano povjerenstvo ispred Društva, koje će pratiti i nadzirati rad u smislu transparentnosti.

Krapinsko – zagorska županija do sada je za izgradnju Spomen hiže Rudolfa Perešina izdvojila ukupno 575.000 kuna, a u izgradnju se uključila 2017. Župan Željko Kolar izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora za početak radova kako bi se Spomen hiža čim prije stavila pod krov i kako bi se stvorili uvjeti za završnu fazu, a to je opremanje i stavljanje hiže u njenu pravu funkciju. Ove godine Županija je izdvojila 150.000 kuna, a učinit će to i sljedeće godine kako bi se radovi mogli nastaviti u kontinuitetu. Ako se postigne dogovor sukladno troškovniku koliko je novaca potrebno za završetak projekta u kojem sudjeluje Vlada RH, Grad Zagreb, Županija i Općina, župan je istaknuo da ako neće biti dostatna sredstva, ići će se u rebalans proračuna, kako bi se Spomen hiža čim prije završila. Župan je zahvalio vlč. Ivanu Levaku koji je bio inicijator čitave ove priče.

Rekao je i da je ovo potpisivanje simbolično uoči pada grada heroja Vukovara kada se prisjećamo svih stradalih branitelja i civila u Vukovaru, Škabrnji i drugim mjestima, ali i svih branitelja stradalih u Domovinskom ratu. - Isto tako i Rudolfa Perešina kao istinskog heroja Domovinskog rata, čije ime sigurno na nebu svijetli kao najsjajnija zvijezda. Mi u županiji ponosni smo na njega što je jedan veliki hrvatski sin potekao upravo iz našeg Gupčevog kraja. Jedva čekam da se Hiža otvori i da nam školska djeca dođu u posjete jer je naša trajna zadaća širenje istine o Domovinskom ratu, a to najbolje možemo kroz obrazovni sustav i ovakve projekte – rekao je župan Kolar.

Podršku ovom projektu daje i Ministarstvo branitelja, a u ime ministra Tome Medveda pozdravila je njegova izaslanica Marijana Tkalec. Rekla je da je Vlada RH prošle godine donijela odluku kojom se ovaj projekt sufinancira iznosom od milijun kuna, a da je 2018. Ministarstvo branitelja dodijelilo Društvu Rudolfa Perešina 60.000 kuna preko natječaja sufinanciranja izgradnje spomen obilježja.  - Vjerujem da će se ovaj projekt realizirati prema planu i veselimo se da kao Ministarstvo branitelja sudjelujemo u njemu, jer je vrlo značaj za cijelu državu i sjećanje na Domovinski rat – zaključila je Tkalec.

Još članaka iz "Gornja Stubica"

Facebook

Do 06:00 sati ujutro zatvorena je, za sav promet, dionica autoceste A1 između čvorova Vrpolje i Prgomet u smjeru Dubrovnika, zbog radova. Promet se preusmjerava na obilazne pravce: čvor Vrpolje (A1) DC531-DC58-Boraja-ŽC6112-čvor Prgomet (A1). ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program