Prethodni članak
Sljedeći članak

TAK SE TO DELA: Tamburaškom orkestru iz Gornje Stubice srebrna plaketa HSK-a


S 30. jubilarnog susreta hrvatskih tamburaških orkestara i sastava održanog 4. i 5. studenoga u Dugom Selu, Tamburaški orkestar KUD – Matija Gubec vratio se sa srebrnom plaketom.

Ovo veliko priznanje stručnog žirija osvojili su u kategoriji folklornih orkestara, a obzirom da je to bilo prvi puta da uopće sudjeluju na ovoj smotri, veselje je tim veće. Predstavili su Gornju Stubicu sa spletom zagorskih pjesama i skladbom 'Oko jene hiže', uz solisticu Višnju Škudar. Stručno povjerenstvo u sastavu Mihael Konfic, Siniša Leopold (predsjednik) i Veljko Valentin Škorvaga zlatne i srebrne plakete dodijelilo je nakon zborja svih bodova preslušanih sudionika, a natjecalo se čak 25 tamburaških orkestara i sastava iz cijele Hrvatske te oko 500 tamburaša.

Smotru je organizirao Hrvatski sabor kulture, čije je Kulturno – umjetničko društvo član. – Godinama surađujemo s KUD – om 'Matija Gubec' iz Slavonskog Kobaša, pa smo tako sudjelovali ove godine na smotri brodsko – posavske županije kao gosti. Tamošnji selektori predložili su nas Hrvatskom saboru kulture za Smotru, tako da smo poziv za sudjelovanjem dobili direktno upravo od Hrvatskog sabora kulture – pojasnio je potpredsjednik KUD – a 'Matija Gubec' Josip Pasanec, istaknuvši kako je srebrna plaketa lijepo i veliko priznanje za rad orkestra, tim više što je bodove dodjeljivao ugledan žiri. – Drago nam je znati da smo na nivou s drugim najboljim tamburaškim orkestrima u Hrvatskoj, tako da smo na ovo priznanje izuzetno ponosni – istaknuo je Pasanec. Dodao je i kako je sudjelovanje na Smotri bila prilika za uspostavu prijateljstva i suradnje s drugim tamburaškim orkestrima.

Tamburaški orkestar KUD – a 'Matija Gubec' ima korijene i temelje još u 1957. godini, kada se učenje sviranja tamburice odvijali pod palicom tadašnjeg učitelja glazbene kulture Josipa Hegola, koji je kasnije sudjelovao i u stvaranju KUD – a. Prvi tamburaški sastav formiran je 1974. godine, a devedesetih je prerastao u orkestar. Od 1998. godine orkestrom dirigira prof. Marina Pakelj. Snimili su dva nosača zvuka i sudjelovali u još jednome, a danas broje dvadesetak članova.

Tradicija sviranja tamburaške glazbe u Gornjoj Stubici prenosi se s koljena na koljeno, što ne čudi, obzirom da je ovo kraj mnogih glazbenih talenata. No, ljubav prema tamburaškoj glazbi, ali i folklori koje starije generacije usađuju mladima ponukale su mnoge da se okušaju u sviranju, a posljednjih godina i upisuju glazbenu školu.

Stoga se brojni mladi članovi iz osnovne škole svake godine priključuju orkestru, koji rado nastupa na dobrotvornim koncertima i mnogobrojnim manifestacijama po našoj županiji, ali i šire te su organizator Tamburaške večeri koja se svake godine održava u Gornjoj Stubici sa ciljem popularizacije tambure kao orkestralnog glazbala u svim glazbenim stilovima.

-Na državnoj smotri u Dugom Selu pobijedilo je zajedništvo starijih i mladih članova. Upravo je to bit orkestra, zajedničko muziciranje, slaganje prekrasnih zvukovnih boja različitih vrsta tamburica, timski rad – ističe voditeljica orkestra prof. Marina Pakelj. Dodaje i kako je orkestar mješovitog sastava s obzirom na dob. Dok su neki članovi već 20 godina u orkestru, neki su se priključili prošle i ove godine. Orkestar se popunjava članovima tamburašima koji su učili tamburicu u Osnovnoj školi, a sada se priključuju i učenici gornjostubičke glazbene škole. - Vjerujem da će uvijek biti novih članova, jer sve to podržavaju roditelji koji upisuju djecu u izvannastavnu aktivnost ili folklor KUD - a, jer shvaćaju da je slobodno vrijeme na taj način kvalitetno iskorišteno, što kod nas u Gornjoj Stubici vrijedi i za sportske aktivnosti te puhački orkestar – ističe Pakelj, kao i činjenicu da u glazbenoj školi rade kvalitetni mladi obrazovani kadrovi, koji će preuzeti učenje tambura i dirigiranje.

Obzirom na broj mladih koji se uključuju u folklorne i glazbene aktivnosti, straha za održavanjem tradicije glazbe u Gornjoj Stubici nema. A iz KUD – a kažu kako su u sve sekcije dobrodošli i članovi iz okolnih mjesta.

 

Još članaka iz "Gornja Stubica"

Facebook