Prethodni članak
Sljedeći članak

O POTRESIMA: 'Zagorje je ipak u manjoj opasnosti od Zagreba'

Razgovarali smo s Tomislavom Fiketom, zamjenikom rukovoditeljice Seizmološke službe pri Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu


Mjesec dana navršava se od potresa koji je pogodio Zagreb i Zagorje, odnosno stubički kraj i Mariju Bistricu. Tu nedjelju ujutro u 6.24 h kada su nam se kuće počele tresti, pa zatim ljuljati lijevo - desno, teško da ćemo zaboraviti. Zasigurno je neće zaboraviti oni kojima su kuće stradale u potresu i koji su morali iseliti iz svojih domova. Potres jačine 5,5 po Richteru napravio je velika oštećenja na stambenim i kulturnim objektima i uzeo jedan mladi život, od posljedica ozljeda u potresu preminula je 15 – godišnja djevojčica iz Zagreba. Uz taj od 5,5, uslijedila su to ujutro još dva manja potresa jačine 5,1 i 3,7 po Richteru. Epicentar potresa bio je Markuševac.

Preko 1000 potresa i još podrhtavamo

Uz koronavirus, strah i zabrinutost koju smo osjećali, ni na kraj pameti nam nije bio potres. Iako su seizmolozi mnogo puta ponovili da nam se razoran potres može dogoditi i sada i za 100 godina. Potresi se ne mogu predvidjeti. Dogodio se kada smo ga najmanje očekivali, u najgorem razdoblju, u borbi s koronavirusom. Tomislav Fiket, zamjenik rukovoditeljice Seizmološke službe pri Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu kaže da je od tog prvog potresa do sada zabilježeno preko 1000 podrhtavanja tla. Bilo ih je, kaže, oko 150 koji se mogu osjetiti i oko 1000 onih sasvim slabih. Fiket kaže kako je taj potres od 22. ožujka bio relativno slab potres, a ne jak zagrebački potres kojeg se pribojavao i za kojeg se nadamo da ga nećemo doživjeti. Takav bi bio 30 puta jači od ovog. – Mi smo zapravo imali sreću u nesreći što nas je zadesio jedan ovakav potres, a ne ipak toliko jak potres. Za Hrvatsku postoje različite procjene o jačini potresa. Na osnovi seizmogenog potencijala kojeg su kolege geolozi izračunali, Zagreb bi mogao pogoditi potres jakosti 6,5 po Richteru. Bojim se, ako pogledamo što je napravio ovaj od 5,5, da bi u tom od 6,5 bilo srušeno puno objekata i bilo puno ljudskih žrtava – ističe.

 

Nema puknuća

Dakle, epicentar je definitivno bio područje Markuševca. I svi naknadni potresi grupiraju se na tom području. Iako bi mi laici očekivali rasjede i puknuća zemlje, seizmolog Fiket ističe da nema nikakvih rasjeda ni površinskih tragova, a niti su ih oni za ovakvu jačinu potresa očekivali. Radi se o malom pomaku od 20 centimetara, na dubini od skoro 10 kilometara. Teren je obiđen i ono što je snimljeno i što se moglo vidjeti su samo postojeća i nova klizišta. Zbog čega su neke kuće stradale više, neke manje ili uopće nisu, ovisi o dva faktora. - Prva stvar je sama gradnja kuće. Imate stare zidane kuće koje su se do 60. i neke zidale bez vertikala i armatura u vertikali. Takve su kuće podložnije oštećenjima u slučaju potresa. Naime, kuće su se nekada zidale s mortom koji je bio vapneni, nije imo cementa i nije bio vezivni kao današnji. Tako da vam je ta žbuka postala sipka, kemijski izreagirana s vlagom i jednostavno to više nema nikakvu ulogu i nema snage da zadrži gibanje i zato su velika oštećenja u potresu. Druga stvar je da imamo dvije potpuno jednake kuće, jedna je na stijeni, druga na nasutom materijalu koji pojačava efekt potresa. Ta druga se sruši, prva ostane neoštećena – objašnjava.

 

Trese se i dok spavamo

Potresi jačine 3 po Richteru nas mogu probuditi. Oni slabiji prođu nezamijećeno jer ipak nisu dovoljno jaki da nas probude. Ti slabi potresi možda i ne bi bili uopće zamijećeni da smo aktivni, u hodu ih 90 posto ne bi osjetili. Sad smo više doma zbog korone, ležimo u krevetu ili sjedimo i fotelji i naravno da zamijetimo i te potpuno slabe potrese - napomenuo je Fiket dodaje da je trenutno cijelo područje RH seizmički aktivnije nego inače. - Trese se i riječko područje, dubrovačko, splitsko, isto vrijedi i za BIH, Sloveniju, Italiju. Vjerojatno to ima veze s narihtavanjem mikroploča ispod našeg teritorija. Ali, opet to nije neuobičajeno i nije da bi na nešto ukazivalo – pojašnjava. Stubica je nastradala jer je na tom rasjedu. Isto tako Zagorje je dovoljno blizu Zagreba, tako da će takav potres zahvatiti sigurno i dio Zagorje. Mi smo blizu, udaljenosti su male tako da se ta energija neće dovoljno brzo potrošiti i doći će do Zagorja. Za sada Zagorje malo bolje stoji od Zagreba i u manjoj je opasnosti od potresa zbog manje gustoće naseljenosti i obiteljskih kuća otpornijih na potrese – komentirao je Fiket. Inače, u Svetištu Majke Božje Gorske na Ivančici nalazi se seizmološka postaja Seizmološke službe. To je jedna od četiri stanice koje je donirao Ured za upravljanje hitnim situacijama.

 

 

Još članaka iz "Gornja Stubica"

Facebook

Zbog prometne nesreće na autocesti A4 Goričan-Zagreb (na 41km) između čvora VARAŽDINSKE TOPLICE i čvora NOVI MAROF u smjeru Zagreba, vozi se uz ograničenje brzine 80 km/h. Molimo korisnike za strpljenje. Tijekom dana, zbog povećane gustoće ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program