Prethodni članak
Sljedeći članak

Ministrica i biskup stigli na misu u Gornju Stubicu u crkvu obnovljenu od potresa

Foto: Rikard Jadan


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić sudjelovali su na današnjoj misi koju je u novoobnovljenoj gornjostubičkoj Župnoj Crkvi svetog Jurja Mučenika predvodio pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško.


Osim mise, održan je i blagoslov obnovljene župne crkve, koja je, podsjetimo, stradala u razornom 'zagrebačkom' potresu. Osim što je dobila novi izgled, odnosno, obnovljenu fasadu, crkvi su učvršćeni i temelji, ali su izvedeni i brojni drugi zahvati koji ju sada čine sigurnijom i stabilnijom.


Sve to koštalo je 5,14 milijuna kuna, a troškovi su u potpunosti financirani iz Fonda solidarnosti preko Ministarstva kulture i medija, zbog čega je ministrica danas i posjetila obnovljenu crkvu.


- Drago mi je da smo u općini Gornja Stubica uspjeli gotovo do kraja završiti sva tri projekta. I kapela u Slanom Potoku i ova župna crkva su gotove, a pri kraju su i radovi na župnom dvoru koji je poslužio kao depo za smještaj umjetnina. U ovom trenutku putem ministarstva kulture i medija provodi se više od 280 projekata obnove u devet županija, nakon 'petrinjskog' i 'zagrebačkog' potresa, ukupne vrijednosti veće od 5 milijardi kuna. Ova crkva je obnovljena po najvišim konzervatorskim standardima, uz veli napor i projektanata i izvođača, kao i majstora restauratora – rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Upravitelj gornjostubičke Župe, vlč. Nikola Jurković, zahvalio je ministrici na dolasku, kao i na novčanim sredstvima koje je ministarstvo osiguralo za obnovu župne crkve, kapele Sv. Sebastijana i Fabijana u Slanom potoku, ali i za obnovu župnog dvora, koja bi također uskoro trebala biti dovršena.


Podsjetimo, za obnovu kapele vrijednost radova iznosila je 1,2 milijuna kuna, a obnova župnog dvora košta oko 3,57 milijuna, što znači da je za župne objekte u Gornjoj Stubici Ministarstvo iz Fonda solidarnosti izdvojilo blizu 10 milijuna kuna.


Zadovoljstvo time izrazio je i načelnik Krizmanić. – Nije mala stvar u jednoj ovakvoj, relativno maloj sredini, poput Gornje Stubice osigurati tako značajna sredstva. Veliko hvala Vladi na razumijevanju za probleme koje smo imali nakon razornog potresa i, dakako, ne mogu ne reći da očekujem i da će obnova obiteljskih kuća konačno krenuti onako kao što je rečeno, dakle, početkom iduće godine – rekao je načelnik Krizmanić.

Još članaka iz "Gornja Stubica"

Facebook