Prethodni članak
Sljedeći članak

IDEALAN TIM: Pobjednica endurance Zagorja Ana otkriva zbog čega je jahanje najljepši hobi


Koliko su zagorski jahači i jahačice, koji u ljubav prema konjima i taj hobi ulažu nešto više vremena od samog druženja sa svojim ljubimcem, uspješni u tom sportu, dokazala je mlada jahačica, Gornjostubičanka 26 – godišnja Ana Klanjčić. Ana je na trećoj endurance Zagorja utrci, koja je prije deset dana održana u Stubičkim Toplicama, osvojila prvo mjesto sa svojom kobilom Khalidom.

Prva utrka – odmah pobjeda

Anina sreća tim je veća, što je to tek prva utrka na kojoj je sudjelovala, stoga je prvo mjesto još slađe. – Uzbuđenje je bilo veliko, bila je to naša prva trka. Jako sam ponosna na Khalidu, odradila je odličan posao – ispričala nam je Ana. Utrkivala se na 20 kilometara, a radi se o utrkama daljinskog jahanja, gdje je cilj proći zadanu stazu u što kraćem vremenu, bez prevelikog opterećenja konja i jahača. Utrka se jaše po etapama, a nakon svake etape, konjima se provjerava zdravstveno stanje te otkucaji srca. Za samu utrku trenirale su nekoliko puta tjedno. – Nije se radilo o nekim posebnim pripremama, jer jašemo redovito, pa je kondicija i od prije tu. U pripremama mi je pomogla i usmjeravala me Jasmina Kocijan, pa želim zahvaliti njoj i cijelom logističkom timu koji mi je pomogao na takmičenju – kaže Ana.

 

Briga o konjima

Ana se jahanjem počela baviti 2019. godine. – Ljubav prema životinjama postoji oduvijek, a u svijet konja uletjela sam sasvim slučajno, prije samo 3 godine. Na društvenim mrežama vrtjele su se reklame o školama jahanja. To mi je privuklo pažnju i odlučila sam upisati školu jahanja. Nakon uspješno savladane škole jahanje položila sam jahaću dozvolu – ispričala nam je mlada Gornjostubičanka. Khalida je njena prva kobila, od siječnja ove godine. – Smještena je upravo kod Jasmine u Hruševcu u Donjoj Stubici. Poprilično je zahtjevno brinuti o konjima i odrađivati sve obaveze poput čišćenja, timarenja, pripreme hrane i slično, ali sve je lakše kad postoji ljubav prema tome – kaže Ana. Istaknula je i kako je imati vlastitog konja za nju bio pun pogodak, obzirom da voli životinje i boravak u prirodi. – Ovisno o raspoloženju, kako mojem tako i Khalidinom, to može biti šetnja ili malo brže jahanje, pa nam nekad ne fali ni adrenalina – ispričala je. Ana i Khalida pripremaju se za još jedno skorašnje natjecanje, koje će se ovog vikenda održati u Konjščini. – Vjerujem da će konkurencija biti velika. Mi ćemo dati sve od sebe, pa kako bude, bude. A nakon toga ona svakodnevna druženja i česti kratki 'tereni' u društvu ostalih jahača – zaključila je, a želja joj je, kaže, jednog dana Khalidi pružiti smještaj kod sebe, u Gornjoj Stubici, pa se i za to priprema.

 

 

Još članaka iz "Gornja Stubica"

Facebook