Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] Svečano otvorenje: 'Ovi su susreti simbolika heroja, viteza i čovjeka'

Položeni su vijenci i upaljene svijeće pred bistom ratnog heroja u Gornjoj Stubici


Nakon svete mise u Župnoj crkvi Svetog Jurja Mučenika u Gornjoj Stubici, položeni su vijenci i zapaljene svijeće u Spomen parku Rudolfa Perešina, ispred Rudijeve biste.

Svečanom su otvorenju Susreta za Rudija prisustvovali te odali Rudiju počast izaslanik predsjednika RH brigadni general Michael Križanec, izaslanik premijera Damir Krstičević, pročelnica ureda za branitelja Grada Zagreba i izaslanika gradonačelnika Zagreba Vesna Helfrih, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić, vojni izaslanici SAD – a, Mađarske i Slovenije te brojnih udruga, kao i članovi zrakoplovno – tehničkog saveza Rudolf Perešin, koji je uz Općinu Gornja Stubica organizator Susreta, i drugi gosti. Svečanosti je prisustvovala i obitelji pokojnog Rudolfa Perešina.

U ime organizatora okupljene je pozdravio načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić, a posebno Rudijevu obitelj, koja svake godine podržava manifestaciju i trud organizatora kako sjećanje na njihova supruga, oca i djeda ne bi izblijedilo. – Po 24. puta prisjećamo se svega što je Rudi učinio za našu domovinu, a njegov trud i ljubav prema domovini odveli su ga u društvo istinskih heroja – rekao je Krizmanić te napomenuo kako se nada da će iduće godine, povodom 25. susreta, biti otvorena za javnost i Rudijeva Spomen hiža u Jakšincu, čija je izgradnja pred završetkom.

Zahvalio je ujedno ministarstvima obrane i branitelja, Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, Gradu Zagrebu, Krapinsko – zagorskoj županiji te Zagrebačkom zrakplovno – tehničkom savezu Rudolf Perešin na dugogodišnjoj suradnji u ovoj manifestaciji, kao i svim udrugama koje zajedno s Općinom na ovaj način čuvaju uspomenu na lik i djelo Rudolfa Perešina.

Mi smo mali narod, ali smo uvijek imali velike ljude, koji su u pravom trenutku znali prepoznati povijesni trenutak i napraviti pravu stvar. To su radili hrvatski branitelji, a da nijedna žrtva nijednog našeg hrvatskog branitelja ne bi bila uzaludna, mi koji smo imali sreću i ostali živi, da kreiramo kako da izgleda naša neovisna Republika Hrvatska, svaki od nas na svom radnom mjestu mora napraviti sve da stvorimo uvjete da mladi ostanu živjeti u našoj zemlji i vjerujem da će tada svi heroji koji nas gledaju s neba biti zadovoljni – rekao je župan Kolar.

Izaslanik predsjednika Vlade Damir Krstičević istaknuo je kako su mnogi građani tijekom devedesetih dali na razne načine doprinos u stvaranju neovisne i demokratske Republike Hrvatske, ali hrvatski su branitelji žrtvovali svoje živote kako bi ostvarili slobodu. – Jedan od tih najboljih bio je i Rudolf Perešin, moralna gromada i heroj Domovinskog rata, koji je u teškim vremenima učinio nezamisliv podvig, a njegove su riječi pokazale jedinstvo i snagu hrvatskog naroda u namjeri da konačno izborimo dugo sanjanu slobodu – rekao je Krstičević.

Obratila se i izalsanica Grada Zagreba Vesna Helfrih, a Susrete je otvorio izaslanik predsjednika Michael Križanec.

 – Rudi je simbol i ovi susreti su simbolika heroja, viteza i čovjeka. Rudi je bio jedan od najznačajnijih pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji je dao temelje onome što je HRZ danas, ali i temelje koji će omogućiti da se ratno zrakoplovstvo dodatno razvije u budućnosti. Po njegovim načelima po kojima je živio, a to su načela ljubavi, odricanja, pravice, profesionalnosti, patriotizma, skromnosti, hrabrosti, poniznosti i čovječnosti, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i danas živi. Ovaj kraj tak je puno dal i još bu dal – rekao je Križanec.

Svečanost su uveličali i Puhački orkestar OGS te Vokalisti svetog Jurja, a u programu su sudjelovali i kuburaši.

Još članaka iz "Gornja Stubica"

Facebook