Prethodni članak
Sljedeći članak

Državni tajnik Zdravko Tušek uručio četiri ugovora za investicije u vrijednosti više od 5 milijuna kuna

Tušek je obišao gradilište DVD - a u Krapinskim Toplicama koje je financirano iz Programa ruralnog razvoja


Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek danas je bio u radnom posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji. Obišao je gradilište Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Krapinskim Toplicama koje je financirano iz Programa ruralnog razvoja i uručio četiri ugovora za investicije iz Programa ruralnog razvoja, ukupne vrijednosti veće 5 milijuna kuna.

-Iz Programa investirano je u zadnjih nekoliko godina više od 500 milijuna kuna. Radi se o investicijama privatnih investitora, malih poljoprivrednih gospodarstava, poljoprivrednih tvrtki, ali isto tako i jedinica lokalne samouprave koje iz ovog programa financiraju izgradnju lokalne infrastrukture – rekao je Tušek te dodao da su danas dodijeljeni prvi ugovori iz natječaja koji su predani krajem prošle godine. - Radi se o ugovorima koji su za obnovljive izvore energije, koji su za pokretanje nepoljoprivredne djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima, a ono što je najvažnije – imali smo dva mlada poljoprivrednika kojima su dodijeljeni ugovori, a koji će pokrenuti preradu svinjskog mesa. Na taj način će svojim proizvodima podići vrijednost, osigurat će dodatno zapošljavanje na svojim poljoprivrednim gopodarstvima što će doprinijeti razvoju ove županije – istaknuo je Tušek.

Ministarstvo poljoprivrede pokazalo se ključno u natječajima za ruralni razvoj, dodao je. - Program ruralnog razvoja je program Ministarstva poljoprivrede koji se operativno provodi kroz rad Agencije za plaćanja i ono što možemo reći, u ovih sedam godina investirano je više od 16 milijardi kuna kroz razne natječaje, a isto tko u prijelaznom razdoblju 2021. - 2022. godine imamo dodatnih 900 milijuna eura koje ćemo staviti kroz natječaje na raspolaganje poljoprivrednim proizvođačima. Tijekom ove godine očekujemo natječaje u vrijednosti 2,4 milijarde kuna. Prije svega idu za mlade poljoprivrednike, za male poljoprivrednike, a isto tako za preradu i konkretne investicije u sama obiteljska gospodarstva – rekao je državni tajnik.

Načelnik Ernest Svažić rekao je da Općina Krapinske Toplice spada u red jedinica lokalne samouprave s manje od 10 tisuća stanovnika, pa je stoga za nju bitan program ruralnog razvoja.- Najveći dio infrastrukturnih projekta s europske razine se kod nas može financirati upravo uz pomoć Agencije za plaćanje u poljoprivredi. Primjerice, sada naš veliki infrastrukturni projekt koji se veže uz civilnu zaštitu i vatrogastvo, naš središnji vatrogasni dom, sufinanciran je preko Agencije za plaćanja u poljoprivredi. Ponosni smo da smo osvojili maksimalan mogući iznos sufinanciranja, gotovo milijun eura, za investiciju koja je ukupne vrijednosti 9,3 milijuna kuna. Završetak investicije očekujemo u narednim tjednima – najavio je Svažić.

Jedan od poljoprivrednika koji je dobio ugovor, Mario Trbušić iz Bedekovčine, koji se bavi uzgojem svinja, rekao je da bi bez ovih potpora njihove investicije bile teško izvedive. - To je jedan vjetar u leđa gdje možemo našu proizvodnju osuvremeniti i gdje nam daju dodanu vrijednost našim proizvodima – kaže Trbušić OPG Marija Trbušića iz Bedekovčine prošlogodišnji je dobitnik nagrade Zlata vrijedan, tzv. Agro Oskara. Trbušić Ima modernu i tehnološko opremljenu farmu svinja. Državni tajnik Tušek obišao je i i tvrtku Španmes u Gornjoj Stubici.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Gornja Stubica"

Facebook

Pojačan je promet na autocestama A2 Zagreb-Macelj i A3 Bregana-Lipovac u smjeru zapada, dok su duža čekanja zabilježena na većini graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na ulasku, a Republikom Slovenijom na izlasku. Na auto...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program