Prethodni članak
Sljedeći članak

Danas je Rudijev rođendan! Nikada ga nećemo zaboraviti

Općinska delegacija zajedno je s braniteljima položila cvijeće kod biste u Spomen parku


Na današnji dan rođen je veliki zagorski i hrvatski heroj Rudolf Perešin. Rodio se u Jakšinicu 25. ožujka 1958. godine. Na njegov rođendan, danas kod biste u Spomen parku u Gornjoj Stubici, svijeće je položila Općinska delegacija Općine Gornja Stubica na čelu sa načelnikom Jasminom Krizmanićem, a uz njih i članovi Općinskog vijeća te članovi Udruge branitelja Domovinskog rata 'Sveti Juraj' Gornja Stubica.

Rudolf Perešin bio je prvi Hrvat koji je s avionom, MiG-om 21 prebjegao iz tadašnje JNA. Bilo je to u listopadu 1991. Preko austrijskih Alpa i Bleiburga, s oko 1100 kilometara na sat, ušao u austrijski zračni prostor. - Spustio sam se na visinu od 100 metara, izvukao stajni trap, jasno vidio pistu aerodroma i sam grad Klagenfurt. Sletio sam bez problema. Nisam bio uzbuđen. Nisam se ni bojao. Istina, mučila me mala neizvjesnost - ispričao je svojedobno u jednom dokumentarcu.

On je 25. listopada 1991. dok se JNA u brzini povlačila iz Slovenije, a Hrvatskoj, zajedno s pobunjenim hrvatskim Srbima, spremala otvoreni rat i agresiju kao pripadnik JNA poletio MIG-om 21 s bihaćkog aerodroma. - Ja sam Hrvat, neću i ne mogu pucati na Hrvate - rekao je pilot Rudolf Perešin austrijskoj kontroli leta. Nakon četiri dana boravka u Austriji Perešin je pušten i u tajnosti prebačen u Zagreb. Sad je obitelj Perešin, napokon, bila na okupu. U svojoj zemlji, među svojim ljudima. Rudolf je nastavio letjeti u HRZ-u i uskoro je postao zapovjednik elitne 1. lovačke eskadrile HRZ-a.

Rudolf Rudi Perešin poginuo je tijekom operacije Bljesak. Njegov MiG 21 bis, tijekom rizična borbena zadatka, pogodila je protuzračna obrana bosanskih Srba. Perešin se uspio katapultirati iz oštećena aviona koji je pao na hrvatsku stranu. Srbi su nekoliko godina igrali okrutne igre oko njegove sudbine. Nisu željeli otkriti je li Rudi Perešin odmah poginuo ili je zarobljen. Konačno, posmrtni ostaci brigadira Perešina vraćeni su Hrvatskoj u ljeto 1997. Pokopan je u rujnu iste godine na groblju Mirogoj uz najviše državne i vojne počasti. Imao je 37 godina. Posthumno je odlikovan činom stožernog brigadira.

Još članaka iz "Gornja Stubica"

Facebook