Prethodni članak
Sljedeći članak

[25 GODINA DJELOVANJA] Moderni orkestar na ponos Gornjostubičancima


Kao što smo već i pisali, Puhački orkestar Vatrogasne zajednice Općine Gornja Stubica svečanim je koncertom prošlog petka proslavio je 25 godina djelovanja. Osim klasičnih, na repertoaru su se našle i brojne jazz, pop i domaće skladbe, kojima je tridesetak glazbenika zahvalilo svojoj domaćoj publici na podršci sve ove godine tijekom kojih su kroz orkestar prošle brojne generacije.

Davni počeci

U razgovoru s nama, voditelj orkestra Josip Lešković, koji svira od samih početaka, prisjetio se kako je to izgledalo 1994. kada se krenulo u realizaciju ideje da se osnuje puhački orkestar u Gornjoj Stubici. – Nama je 25. obljetnica zapravo bila lani, no nismo je mogli obilježiti radi korone, pa slavimo ove godine. Puhački orkestar osnovan je 1994., nakon što je osnovana Vatrogasna zajednica Općine Gornja Stubica. Na ideju je došla nekolicina građana koji su željeli osnovati limenu glazbu, od 12 ljudi, međutim na kraju je nastao orkestar – ispričao nam je Lešković.

Obzirom da Gornja Stubica ima dugačku tradiciju glazbe, nije bilo čudo da je bilo mnogo zainteresiranih. – Gornja Stubica ima dugačku tradiciju glazbe, no uglavnom tambura i violina, a ne puhačkih instrumenata, zbog toga sam bio malo skeptičan. No, želja je bila velika, podržali su je mnogi i krenuli smo. Kupili smo instrumente, vježbali i održali prve nastupe – prisjetio se Lešković.

Podrška Općine

Danas orkestar broji 32 člana, no dosta je tu i mladih koji tek uče. – Nije lako stvoriti svirača, to se ne može preko noći. Od prvog dana do danas kroz orkestar je prošlo dvjestotinjak članova. Neki su ostajali duže, neki kraće. To su, znate, velike obaveze – kaže. U početku ih je, napomenuo je Lešković, posebno podržavao tadašnji župnik, pokojni vlč. Ivan Špoljar, a danas im je velika podrška, među ostalima, Općina Gornja Stubica. – Tako smo u dogovoru s načelnikom Jasminom Krizmanićem i Vatrogasnom zajednicom te uz financiranje Vatrogasne zajednice i Općine Gornja Stubica 2017. kupili instrumente i razglas u vrijednosti od 140 tisuća kuna. Na potpori smo Općini iz godine u godinu zahvalni – istaknuo je Lešković.

Nastupi i putovanja

Za svoju se budućnost ovaj puhački orkestar ne treba bojati, jer 90 posto članova čine mladi i perspektivni ljudi. Mnogi od njih puhačke su instrumente zavoljeli preko roditelja, baka i djedova koji su svirali prije njih, a neki od njih su došli isključivo iz ljubavi prema ovakvoj glazbi ili na preporuku prijatelja koji sviraju.  – Nekada je u orkestru najviša bila srednja stručna sprema, danas su gotovo svi visoka, a mnogi su i glazbeno obrazovani. Dokaz je to da se može školovati i baviti glazbom sa strane. Treba poticati mlade da ostanu u orkestru, vježbanjem, nastupima i putovanjima. Svaki nastup i svako putovanje ima posebnu draž, a mi smo u ovih 25 godina zaista mnogo proputovali, Slovenija, Njemačka, Švicarska, Francuska, Ukrajina, Češka, Slovačka, Srbija, Vojvodina, Bosna i Hercegovina, a i po cijeloj Hrvatskoj. Lijepa je to prilika za djecu koja sviraju s nama, nemaju baš svi priliku već u tim mladim godinama toliko proputovati – rekao je Lešković.

Korona je malo usporila rad i planove društva, no nadaju se da će i to doći kraju. – Inače imamo godišnje po 30 nastupa, pratimo sva događanja u Gornjoj Stubici, od vjerskih, sportskih, koje organizira Općina… I sad nam to fali – kaže voditelj.

Nove moderne skladbe

Puhački je orkestar dosada snimio pet pjesama: Mladomisnička zvona, Pjesmu Zagorju, Stiha, stiha povedaj mi mati, Božić je i Vatrogasac Imbra, kao i spotove za te pjesme. Orkestrom je dosada dirigiralo pet dirigenata. Sadašnji, Petar Ruk, prije četiri godine zamijenio je Mirka Svibena.

S novim idejama i modernim obradama, Petar potvrđuje kako puhački orkestri nisu danas samo klasična limena glazba, već sviraju i obrađuju razne moderne skladbe. – To je puno atraktivnije publici, ali i samim glazbenicima. Naš orkestar čine 90 posto mladi glazbenici, nikome od njih nije zanimljivo svirati stalno neke polke i marševe iz davnih dana, nego moderne obrade – kaže Petar, koji na akademiji studira violinu i želja mu je, kaže, da se u Osnovnoj glazbenoj školi u Gornjoj Stubici otvori školovanje za neki puhački instrument, kako bi se stvarali novi mladi glazbenici. – To bi bilo dobro ne samo za naš orkestar, nego i za cijeli kraj. A potencijala i zainteresiranih među mladima ima, samo treba raditi – zaključio je mladi dirigent.

'25 godina djelovanja puhačkog orkestra itekako je važno za jednu zajednicu kao što je Gornja Stubica. Izuzetno su važni njihovi nastupi po Europi u kojima predstavljaju Gornju Stubicu i naš kraj, svojim prisustvom i prvoklasnim izvedbama, čime su pravi promotori Gupčevog kraja. No, još je važnija njihova uloga koju imaju u edukaciji mladih ljudi koji uče svirati i tu rade veliku stvar za zajednicu. Naš je puhački orkestar jedinstvena, homogena cjelina i na to sam ponosan. Raduje me tih 25 godina i toplo se nadam da ću biti na obljetnici kada budu slavili 50 godina', uputio je čestitku načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić.

 

Još članaka iz "Gornja Stubica"

Facebook