Prethodni članak
Sljedeći članak

[ZBOR MLADIH MALA KAP] 'U ovih 12 godina postali smo prava mala obitelj''

Zbor mladih Mala kap iz Donje Stubice proslavio je 12 godina aktivnog djelovanja u crkvenoj zajednici


Zbor mladih Mala kap proteklih je dana proslavio 12 godina djelovanja u župnoj zajednici Donje Stubice, gdje svake nedjelje pjevaju i sviraju na svetoj misi u crkvi Presvetog trojstva. Iako je zbor na početku brojio puno više članova, danas je u zboru i bendu njih desetak stalnih.

''Svete mise nas drže skupa''

Instrumentalni sastav je jezgra svega, a danas u njemu sviraju Hrvoje na električnoj gitari, Jana na perkusijama, Tihomir na bas gitari i Antonija na klaviru. Tu su i 2-3 pjevačice, a ostali se s vremena na vrijeme izmjenjuju. - Ovdje svakako moram spomenuti i Davora Piškovića, koji je s Tihomirom Čajkom jedan od začetnika benda, a godinama je u bendu svirao saksofon, klarinet i akustičnu gitaru. Zbor smo osnovali nakon što je skupina mladih iz naše župe sudjelovala na Susretu hrvatske katoličke mladeži u Puli. Redovito smo se sastajali subotom navečer u vjeronaučnoj dvorani i družili se, razmjenjivali ideje i iskustva, razgovarali o različitim vjerskim i drugim temama, a rodila se želja za sudjelovanjem u životu svoje župne zajednice, kako bi doprinijeli nečim konkretnim i iskoristili svoj talent za nešto lijepo i dobro. I tako je nastala ideja za osnivanjem zbora, ali i benda koji bi instrumentalno pratio pjevače – ispričala nam je voditeljica zbora Antonija Čajko.

Prvu misu otpjevali su u veljači 2007. u svojoj župnoj crkvi, koje im je i danas primarno mjesto nastupanja, sveta misa u 11 sati, gdje su prisutni svake nedjelje. - Sjećam se naših prvih nastupa u župnoj crkvi. Ljudima smo bili iznenađenje, oduševljenje i svi su nas brzo prihvatili. Sigurna sam da smo mnogim starijim župljanima ponekad i malo preglasni, ali svi su se doista već toliko navikli na nas da svake nedjelje uživamo u trenucima kada cijela crkva uglas s nama pjeva. Posve sam uvjerena da su upravo te svete mise ono što nas još uvijek drži skupa. S njima smo dobili kontinuitet vježbanja, sastajanja i nastupanja – ispričala je Antonija, posebno pohvalivši suradnju s župnikom Ivanom Brlečićem. - Možemo doista biti zahvalni što imamo župnika koji nas od početka u svemu podržava. Kroz sve ove godine prikupilo se mnogo glazbene opreme koju koristimo i tu smo uvijek mogli računati na financijsku pomoć župe i župnika – dodala je.

Duhovno ispunjenje

- Naš je zbor u ovih 12 godina postao prava mala obitelj. I u prenesenom i u doslovnom značenju. Jedni smo drugima krizmani i vječnani kumovi, a u zboru su se rodile i neke ljubavi. Zato uvijek kažem da je atmosfera kod nas prava obiteljska, svi se jako dobro poznajemo i volimo. Ovakva zajednica uvijek je mjesto gdje možeš doći i podijeliti svoje brige, probleme, potražiti pomoć ili savjet. A osim toga, što je možda i najvažnije, ovakve su zajednice odlična mjesta na kojima mladi mogu rasti u vjeri, produbljivati svoj odnos s Bogom i obogaćivati zajednicu u kojoj djeluju – ispričala nam je voditeljica zbora.

Probe održavaju jednom tjedno, obično subotom navečer, a ako se pripremaju za neki poseban nastup, probe se češće, uz druženje, razgovor i zezanciju. Osim na svetim misama, kroz 12 godina nastupili su i na brojnim koncertima, festivalima, gostovali u mnogim župama, a i samostalno su organizirali nekoliko humanitarnih koncerata za različite ciljeve. Odazivaju se i na pozive mladenaca koji žele da im uljepšaju njihovu svečanost vjenčanja. U njihovom je repertoaru samo crkvena glazba, ali ne samo liturgijska, već i raziličite duhovne šansone domaćih i svjetskih autora. - Trudimo se paziti da je ono što izvodimo na svetim misama prikladno za liturgiju i da naše pjevanje uljepšava i obogaćuje misna slavlja. Jedna od posebnosti pjevanja i sviranja u crkvenom zboru je i ta što smo u cijeloj toj priči najmanje bitni mi izvođači. Dakle, nitko od nas to ne radi zbog sebe ili pokazivanja svojeg umijeća ili talenata. Uvijek na prvo mjesto stavljamo Onoga kome pjevamo, a to je Bog.

Kad se tako gleda na stvari onda glazba i pjesma postaju samo sredstva pomoću kojih lakše molimo i slavimo Boga – kaže Antonija, dodavši kakose vremena mijenjaju i mladi nisu više baš zainteresirani za sudjelovanjem u jednom takvom zboru. – Mladi danas imaju toliko ponuda i mjesta na kojima mogu provesti svoju subotu navečer, da je crkva tu doista na posljednjem mjestu.

Ali, s druge strane, ipak smo živi pokazatelj da se uvijek nađe netko kome je to doista važno. Sve naravno mora krenuti iz neke unutarnje motivacije – kaže još. Kroz zbor je u ovih 12 godina prošlo na desetke mladih. Mnogi su došli iz razonode, drugi iz znatiželje, neki iz ljubavi prema pjevanju. - Rekla bih da najduže ostaju oni koje to duhovno ispunjava, koji u našem zboru prepoznaju mjesto koje im pomaže duhovno rasti. Naravno, sklapanje prijateljstava i druženje koje uz sve to ide, samo je dodatan bonus koji nas još više povezuje – zaključila je voditeljica Antonija.

Još članaka iz "Glazba"

Facebook

Opasnost je od naleta na životinju na autocesti A4 Goričan-Zagreb između čvorova SV.HELENA i POPOVEC te na 36.+600 km između čvorova VARAŽDIN i VARAŽDINSKE TOPLICE.   Zbog vjetra na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika, Jadranskoj...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program