Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorska predstavnica na Dori otkriva: 'Pjesma je bila napisana za Josipu Lisac'


I Zagorje ima svoju predstavnicu na ovogodišnjoj Dori, hrvatskom izboru za pjesmu koja će nas predstavljati na ovogodišnjem Eurosongu. Riječ je o 38-godišnjoj Kristini Iveković iz Tuhlja, koja je zagorskoj glazbenoj javnosti isprva bila poznata po brojnim nastupima na raznim zagorskim festivalima kajkavske i zabavne glazbe te po nastupu na Dori 2006. godine. Ovog puta na Dori ne nastupa kao solistica, već kao pjevačica benda Top of the Pop, koji je za ovu prigodu pripremio glazbenu suradnju s poznatim radijskim i televizijskim voditeljem i komičarem, Mariom Petrekovićem.

Osnivanje benda

Zagorski list je u posljednjih dvadesetak godina u više navrata pisao o Kristini, koja je prvi veliki iskorak na nacionalnu glazbenu scenu napravila još davne 2006. godine, kada je s pjesmom 'Zapisano na dlanu', po prvi puta nastupila na hrvatskom izboru za Eurosong. Isto je pokušala i naredne, 2007. godine, no tada žiri nije uvrstio njenu pjesmu u polufinalnu večer. U međuvremenu se, uz glazbenu karijeru, iskazala i kao televizijska te radijska voditeljica, no, eto, nakon petnaest godina, Kristina je ponovno odlučila pokušati 'upasti' na Doru i uspjela. Kao što smo već spomenuli, ovog puta kao članica benda, s kojim će izvesti pjesmu pod nazivom 'Putovanja'. – Riječ je o bendu s kojim sam počela raditi 2015. godine, kad smo Nikola Milat i ja, koji smo core benda, počeli zajedno raditi nakon što smo se upoznali kao glazbenici na klupskoj sceni u Zagrebu. Skupili smo ekipu i počeli smo raditi kao izvođači, glazbenici na kruzerima. Kako su oni iz Istre, nakon par godina, točnije, 2018. godine, odlučila sam i ja odseliti u Istru gdje sada živim i radim. Osim što se bavim glazbom, radim i na Radio Medulin FM – priča nam Kristina.

 

Povijest pjesme

Iako već godinama vrlo uspješno sviraju zajedno kao 'gažerski' bend prepoznatljivog urbanog stila, do sada nisu snimali svoje pjesme. – Evo, sad smo snimili svoju prvu autorsku stvar i odmah Dora. (smijeh, op.a) Inače, autor glazbe je Bruno Krajcar, a autor teksta Daniel Načinović, a kolega iz benda, Nikola Milat, je zaslužan za aranžman. Da budem iskrena, pjesma nije rađena za Doru. Snimljena je još prije godinu dana i tako je stajala, a nastala je još prije petnaestak godina i izvorno je, kad je napisana, bila namijenjena Josipi Lisac. No taj se plan nekako izjalovio pa je stajala u ladici petnaestak godina. Mi smo je sad malo prilagodili današnjim glazbenim trendovima. I, kako smo je imali snimljenu, a raspisan je natječaj za Doru i Eurosong, odlučili smo je poslati. No, velim, pjesma nije pisana za Eurosong pa smo tražili način kako da u nju dodamo taj neki moment koji je potreban za Doru i Eurosong. Tada se Bruno Krajcar sjetio Marija Petrekovića, pitali smo ga bi li on radio featuring na pjesmi, on je pristao i eto, nastupamo zajedno na Dori – otkrila nam je Kristina.

 

Poruka pjesme

Što se tiče same pjesme, kaže nam Kristina, ona je napravljena 'bendovski' s blagom dozom retro prizvuka. – Naša pjesma 'Putovanja' je, recimo, pop pjesma s elementima funka. Vedra je, vesela, optimistična i lepršava. Ja bih rekla 'fresh'. Kao što i sam naslov govori, tema je putovanje, ali ono, životno putovanje i mislim da se svatko u njoj može pronaći jer govori o životnom putovanju na kojem se svi susrećemo i s dobrim, ali i lošim stvarima. Tako da će, vjerujem, svatko tko je čuje, pronaći u njoj barem jedan stih koji opisuje i neku njegovu životnu situaciju. No, pjesma je pozitivna i na kraju krajeva poruka pjesme je da dobro uvijek pobjeđuje, odnosno, da svjetlo uvijek pobjeđuje tamu – tumači nam Kristina.

Očekivanja od Dore

Naravno, svi koji se prijave na bilo koji festival, a posebno na Doru koja izvođačima potencijalno može otvoriti i međunarodne 'glazbene vode', pogotovo ako nastupe i na Eurosongu, imaju od tog nastupa i nekakva očekivanja, želje, ciljeve. Stoga smo i Kristinu pitali što ona i članovi njenog benda očekuju od nastupa na Dori. – Pa očekujemo pobjedu, naravno (smijeh, op.a). Ma, iskreno, očekujemo prvenstveno dobru zabavu. I do sad je uistinu i bila. Malo je sve to skupa stresno, sve te pripreme... Jer kad upadneš na Doru naravno da ti život ne stane, nego i dalje radiš sve ostalo, imaš posao jedan, posao drugi. Mi svi u bendu smo multipraktici, svi radimo po nekoliko poslova i sad je ova priprema za Doru malo počela uzimati danak, malo smo umorni, ali eto, Dora se bliži, kostimi su gotovi i osmislili smo kako će to sve izgledati. Velim, očekujem prije svega dobru zabavu, a s Mariom Petrekovićem to zaista nije teško. S druge strane, s obzirom na to da kao autorski bend tek započinjemo svoju priču, Dora će tu biti kao jedna odlična platforma da dobijemo promociju koju inače ne bismo dobili, da pjesma dopre do jednog šireg kruga slušatelja i da se slušateljima svidi. Dakle, prvenstveno to vidimo kao promociju pjesme, ali i samog benda koji je do sad bio nepoznat na nacionalnoj glazbenoj sceni – otvoreno nam je priznala naša Zagorka Kristina Iveković, pjevačica benda Top of the Pop.

Još članaka iz "Glazba"

Facebook