Prethodni članak
Sljedeći članak

Umro je legendarni Vlado Pravdić! Sutra je trebao slaviti rođendan


Vlado Pravdić, klavijaturist Bijelog dugmeta, umro je sinoć u Splitu, potvrdila je za bosansko-hercegovačke medije rođakinja legendarnog glazbenika. Pravdić se proteklih godina borio s teškom bolešću, a živio je i radio u Splitu. Sutra je trebao proslaviti 74. rođendan.

U rodnom Sarajevu je sa sedam godina upisao nižu glazbenu školu gdje je učio svirati klavir. Nakon toga završava srednju glazbenu školu. Nakon završene srednje škole, studirao je fiziku na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu. Glazbenu karijeru započeo je 1965. godine u grupi "Walkins", s kojom je bio do 1968. godine. Nakon toga od 1968. do 1970. svira s grupom “Kost”, od 1970. do 1971. u “Ambasadorima” i “Indexima” od 1971. do 1973. godine.

Tijekom ljeta 1973., nakon koncerta s Indexima, sprijateljio se s Goranom Bregovićem, koji je u to vrijeme svirao s rock grupom Jutro. Njih su se dvoje odmah glazbeno složili, a Pravdić se odlučio pridružiti grupi Jutro. Nakon raspada ove skupine, većina njezinih članova ujedinila se 1. siječnja 1974. i osnovala kasnije vrlo utjecajno Bijelo Dugme. Pravdić je svirao na prva dva albuma Bijelog dugmeta "Kad bi' bijelo Dugme" i "Šta bi dao da si na mom mesceta" prije nego što je u jesen 1976. otišao na obavezni vojni rok u JNA. Tada ga je zamijenio Laza Ristovski. U Bijelo dugme vraća se 1978., čiji je član bio do 1987., kada se povukao iz glazbe. Vlado Pravdić pridružio se ostatku Bijelog Dugmeta na njihovoj oproštajnoj turneji 2005.

Još članaka iz "Glazba"

Facebook