Prethodni članak
Sljedeći članak

Profesor s fakulteta objasnio stihove pjesme Leta 3: 'Evo tko su mama, traktor i ŠČ'


Foto: Pixsell

Pjesma 'Mama ŠČ!', kojom je LET 3 sinoć pobijedio na Dori, izazvala je brojne i pozitivne, ali i negativne reakcije u javnosti. No, uglavnom, ono što je očito, većina ljudi zapravo ne razumije dobro tekst pjesme, budući da nisu upoznati da je Damir Martinović Mrle jedan itekako kreativan, nadprosječno inteligentan i ozbiljan umjetnik, koji stvara glazbu i za mnoge kazališne predstave te da nije 'obični provokativni cirkusant'.

Stoga je vrlo zanimljiv i poučan status kojeg je profesor s Fakulteta političkih znanosti, Hrvoje Cvijanović, objavio na društvenim mrežama, a u kojem je objasnio značenje pjesme.

- ŠČ ( ruski Щ) pjesma Let3 o putinovskoj ('Majci') Rusiji, najprimjereniji je estetsko-glazbeni hrvatski odgovor za pjesmu Eurovizije na tekuću rusku agresiju. Pa da malo dešifriramo tekst. 'Mama' se stalno ponavlja u pjesmi: 'Mama kupila traktora, Mama ljubila morona' … 'Mama' kao Majka Rusija, a Белару́с (Bjelorus) je inače model traktora… Majka Rusija (pod)kupila Traktor (Bjelorusiju) iz koje je također pokrenuta agresija, i iz koje se zlo također širi (slično godinama 'kupuju' koga god mogu … Inače, Putin je nedavno dobio od Lukašenka traktor za rođendan). Ukratko, Majka Rusija voli morona - Putina - malog krokodilskog psihopata, koji prijeti armagedonom, zbog kojeg mali čovjek odlazi u rat. Tako to otprilike lirski vide Let3, jedini na hrvatskoj sceni koji su na simboličko-sarkastičan način opjevali rusku agresiju koja oblikuje sudbinu Europe. Nedavno, u jednom od intervjua, kad su se pojavili u TV studiju s raketama na kojima je pisalo 'Lenjin', izjavili su da je Putin 'primjer bahatluka koji misli da je planeta njegova igračka'. Tako govori band s lijevog spektra dok mnogi drugi šute! A što se tiče ostalih pjesama, uglavnom prilično isprazne i izlizane jadikovke o ljubavnim patnjama…a za to je bolje otvoriti 'Patnje mladog Werthera' - napisao je Cvijanović.

Još članaka iz "Glazba"

Facebook