Prethodni članak
Sljedeći članak

Ovo je popis svih finalista Eurosonga 2023!


Finale ovogodišnjeg Eurosonga održat će se u subotu, 13. svibnja od 21 sat, a sudjelovat će ukupno 26 zemalja - Ukrajina, pobjednik prethodnog izdanja, zatim "Velika petorka" koju čine Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Italija, Španjolska i Njemačka te po deset najbolje rangiranih zemalja svakog od dva polufinala.

HRT je objavio popis svih finalista koji će se u subotu natjecati u velikom finalu Eurosonga.

Norveška

Predstavnica Norveške Alessandra Mele u finale je prošla s pjesmom Queen of Kings. Ova 20-godišnja norveško-talijanska pjevačica već je s 12 godina pobijedila u talijanskom talent showu VB Factor, a 2022. natjecala se u sedmoj sezoni The Voicea - Norges beste stemme 2022., stigavši do emisija uživo. Mnogi kažu da će joj Eurosong biti prava "odskočna daska" u karijeri.

 

Srbija

Ovogodišnji predstavnik Srbije je Luke Black s pjesmom "Samo mi se spava". Inspiraciju za pjesmu dobio je još u vrijeme korone, dok tekst pjesme i govori o situaciji koja se događala zadnjih godina, kolektivnom buđenju i kako ne smijemo žmiriti na zlo. Pravo ime Luke Blacka je Luka Ivanović, a rođen je u Čačku i živi u Londonu. O njemu se malo toga zna, pa ga u srpskim medijima opisuju kao misterioznog mladića. Zanimljivo je da je Luka jako popularan u Kini.

Portugal

Portugal na Eurosongu ove godine predstavlja Marisa Isabel Lopes Mena, poznatija pod umjetničkim imenom Mimicat, pop i soul pjevačica i tekstopisac. Izvodi pjesmu Ai coração. Inače, pjeva i snima od svoje devete godine, a na sceni se pojavila 2014. godine izdavanjem debitantskog albuma "For You".

 

Hrvatska

Riječki bend Let 3 naš je ovogodišnji predstavnik na Eurosongu. Na Dori su odnijeli uvjerljivu pobjedu kod publike i žirija s pjesmom 'Mama ŠČ!", a u istom tonu su nastavili i u Liverpoolu prolaskom u veliko finale.

 

Švicarska

Mladi 21-godišnji glazbenik Remo Forrer s pjesmom Watergun predstavlja Švicarsku u finalu Eurosonga. Švicarskoj publici postao je poznat zahvaljujući pobjedi u trećoj sezoni showa The Voice of Switzerland 2020. godine. Otad je objavio četiri singla te polako gradi svoju glazbenu karijeru, a prolazak u finale Eurosonga u tome će mu zasigurno pomoći.

 

Izrael

Mlada izraelska zvijezda Noa Kirel s pjesmom Unicorn prošla je u veliko finale. Iako ima tek 21 godinu, među najpoznatijim je izvođačima u svojoj državi, a u svojoj kolekciji ima i nekoliko MTV EMA nagrada za najboljeg izraelskog izvođača. Na sceni se pojavila 2015. godine, a uz pjevačku, ostvarila je i glumačku karijeru.

Moldavija

Moldaviju će u finalu ovogodišnjeg Eurosonga predstavljati Pavel Parfeni, poznat i kao Pasha Parfeni s pjesmom Soarele şi luna. Na Eurosongu je već nastupao i 2012. godine s pjesmom Lăutar, a tada je zauzeo 11. mjesto.

 

Švedska

Švedska će u finalu navijati za Loreen koja ih predstavlja s pjesmom Tattoo. U svojoj karijeri već je upisala pobjedu na Eurosongu, 2012. godine s pjesmom "Euphoria". I ove godine slovi kao jedna od glavnih favoritkinja natjecanja.

 

Češka

Češku će u finalu predstavljati grupa Vesna koja izvodi pjesmu My Sister’s Crown. Za vrijeme pandemije koronavirusa snimili su novi album naziva "Anima" kojim su učvrstili svoju poziciju sceni.

Finska

Reper, pjevač i tekstopisac Käärijä je ovogodišnji predstavnik Finske u finalu Eurosonga s pjesmom Cha Cha Cha. Poznat je po energičnim nastupima bez majice, a glazbom se bavi od 2014. godine. U svom eurovizijskom nastupu spaja rap, elektronsku glazbu, metal i šlager.

 

Francuska

La Zarra, 35-godišnja kanadska pjevačica koja živi u Francuskoj, predstavlja ovu državu u finalu Eurosonga s pjesmom Évidemment.

 

Njemačka

Lord of the Lost je njemački industrial metal bend iz Hamburga kojeg je osnovao pjevač i frontmen Chris Harms. S pjesmom "Blood and Glitter" predstavljaju Njemačku u velikom finalu.

 

Italija

Italiju u finalu zastupa 34-godišnji pjevač Marco Mangoni. Pjevat će pjesmu "Due vite"

 

Španjolska

Španjolska predstavnica u finalu Eurosonga je pjevačica, scenografkinja i kostimografkinja Blanca Paloma koja je dosad izdala nekoliko singlova. Ova 33-godišnjakinja u finalu će pjevati pjesmu "Eaea".

 

Ukrajina

Tvorchi, ukrajinski elektronički glazbeni duo iz Ternopila, koji su 2018. osnovali producent Andrii Hutsuliak i pjevač Jimoh Augustus Kehinde, predstavljaju Ukrajinu u finalu Eurosonga. Dosad su izdali četiri studijska albuma, a u finalu nastupaju s pjesmom Heart of Steel.

 

Velika Britanija

Holly Mae Muller je britanska pjevačica i tekstopisac. Mlada 25-godišnja pjevačica u finalu nastupa s pjesmom "I Wrote a Song".

 

Albanija

Albina & Familja Kelmendi predstavnici su Albanije na ovogodišnjem Eurosongu, s pjesmom "Duje" koja govori o ljubavi u obitelji. Zabilježili su uspjeh u polufinalu i sad nestrpljivo čekaju veliko finale u subotu.

 

Cipar

Andrew Lambrou je australsko-ciparski pjevač. Na ovogodišnjem Eurosongu predstavlja svoju državu s pjesmom "Break a Broken Heart" s kojom je i prošao u finale.

 

Estonija

Alika Milova, 20-godišnja pjevačica iz Estonije, prošla je u finale s pjesmom 'Bridges'. Svoje pjevačko ime izgradila je sudjelujući na raznim natjecanjima i televizijskim emisijama u Estoniji i drugim državama.

 

Belgija

Stef Caers, profesionalno poznat kao Gustaph, belgijski je kantautor, producent i vokalni trener. U finalu Eurosonga predstavljat će Belgiju s pjesmom "Because of You".

 

Austrija

Predstavnice Austrije, Teodora Špirić poznatija pod umjetničkim imenom Teya te Selina-Maria Edbauer poznatija kao Salena, u finale su prošle s pjesmom "Who the Hell Is Edgar?".

 

Litva

Monika Linkytė je litvanska pjevačica koja je svoju državu već predstavljala na Eurosongu 2015. godine, zajedno s Vaidasom Baumilom s pjesmom "This Time", zauzevši 18. mjesto. Nakon osam godina ponovo predstavlja svoju državu, ovaj put s pjesmom "Stay" s kojom je prošla i u finale.

 

Poljska

Blanka Stajkow poljska je pjevačica i model. S pjesmom "Solo" predstavlja svoju državu na Eurosongu, a uspjela je proći i u veliko finale.

 

Australija

Već osmu godinu na Eurosongu nastupaju i predstavnici Australije. Ove godine to je Voyager, progresivni metal bend iz Pertha osnovan 1999. godine s pjesmom "Promise".

 

Armenija

Elen Yeremyan, profesionalno poznata kao Brunette, armenska je kantautorica. Ova 21-godišnjakinja je za Eurosong pripremila pjesmu "Future Lover" te prošla u veliko finale.

 

Slovenija

Joker Out je slovenski indie rock sastav, a na Eurosong su stigli s pjesmom "Carpe Diem". Nastali su 2016. godine i dosad objavili dva albuma, a u subotu će predstavljati Sloveniju u velikom finalu.

 

Još članaka iz "Glazba"

Facebook